Schimbatoarele electronice au aparut acum patru ani la grupul de sosea Dura Ace, apoi au dotat si grupul Ultegra. In mod surprinzator, pentru 2013 Shimano va implementa aceasta tehnologie si grupului Alfine, care este folosit pe bicicletele de oras, confort si trekking, avand la baza un butuc cu viteze integrate.

Tehnologia Di2 si Alfine se combina pentru a da nastere unui sistem incredibil de eficient, simplu si comod. Di2 inseamna Digital Integrated Intelligence si permite schimbarea vitezelor doar cu o atingere cu varful degetului. Schimbatorul transmite un semnal electronic catre butuc, iar viteza este schimbata instantaneu. Tehnologia Di2 functioneaza la fel de bine in orice conditii de mediu, multumind si pe cel mai pretentios ciclist. Noile schimbatoare se fabrica in doua variante pentru cele doua modele de Alfine, cu 8 viteze si cu 11 viteze.

Avantajele sistemului sunt evidente, schimbarea vitezelor se realizeaza foarte usor, nu apar erori si dereglari, nu e nevoie de reglaje si intretinere, oricine il foloseste o data nu va mai dori altceva. Schimbarea vitezelor se poate face oricand, nu conteaza daca pedalezi sau nu, deoarece butucii cu viteze integrate pot schimba si de pe loc. Alaturi de schimbatorul electronic SW-S705 se afla si un display digital SC-S705 ce indica viteza curenta si starea bateriei. Schimbatorul este foarte mic, ghidonul ramane mai liber, iar mansonul se poate apuca mai ferm. Firul ce transmite comanda este perfect izolat, nu se uzeaza si nu necesita reglaje si intretinere ca un cablu normal de schimbator.

O alta noutate oferita de Shimano este un set de manete de frane Alfine pentru ghidon de cursiera. Maneta dreapta este de tip dual control pentru a actiona frana spate si schimbatorul din butuc, iar maneta stanga este doar pentru frana. Cu acest set de manete ST-S705 se poate construi o bicicleta de sosea cu butuc cu viteze integrate.

Greutatea si pretul grupului nu se cunosc inca, Shimano anuntand ca vor fi puse in vanzare din toamna 2012.

2 COMMENTS

  1. Da, mi-ar placea o cursiera cu Alfine, in mod clar. In special pentru turele lungi, relaxate, nu pentru fugareala. Asteptam pretul. Sper sa nu fie “WOW!!!” :)))

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.