Etapa regină din cea de-a 70-a ediţie a “cursei către soare” cu un total de 6 căţărări: două de categoria a 3-a (Col d’Aujols 870 m şi Cote du Cayla 916 m), una de categoria a 2-a (Cote de Chabrits 899 m) şi trei de primă categorie (Cote de la Malene 779 m, Cote de l’Estrade 1005 m şi La Croix Neuve – căţărarea Laurent Jalabert 1055 m), dintre care una plasată la final, a fost adjudecată de Lieuwe Westra.

Rutierul olandez de la echipa Vacansoleil a atacat în ultimul kilometru al celei de-a 5-a etapă din Paris-Nisa 2012, desfăşurată între Onet-le-Chateau şi Mende pe parcursul a 178km, profitând de tatonarea dintre Valverde şi Wiggins. Astfel a reuşit să se impună cu un avans de 6 secunde în faţa celor 2, care l-au secundat de altfel şi pe podiumul etapei.

Simon Clarke (GEC), Frederik Veuchelen (VCD), Yuyika Arahsiro (EUC) şi David Le Lay (SAU) au constituit evadarea zilei, plecând de la kilometrul 5 al etapei şi construind după doar 30 km un avans de 6 minute şi 40 de secunde. Cei 4 rutieri s-au menţinut în aceeaşi configuraţie în faţa plutonului încă 165 km, culegând toate bonificaţiile de pe traseu, iar cu aproape 7 km înainte de final li s-au mai alăturat Kevin Seeldrayers (Astana) şi Laurens Ten Dam (Rabobank). Arashiro a fost ultimul care a cedat, cu 3 km înainte de final, chiar în momentul în care se atacau primii metri ai căţărării finale de la Croix Neuve.

Cu victoria de astăzi, Westra urcă în clasamentul general pe locul 2, la 6 secunde de liderul Bradley Wiggins şi are 4 secunde avans în faţa următorului clasat, americanul Levi Leipheimer.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.