„Ciclismul poate afecta grav fertilitatea”, au scris cei de la The Scotsman. „Fertilitatea scade la cicliştii de anduranţă”, a raportat Press Association.

Toate aceste titluri au fost provocate de cercetările prezentate către European Society of Human Reproduction and Embryology de profesoara Universităţii de Medicină din Cordoba, Diana Vaamonde.

Cu toate acestea, acest studiu nu este primul care atacă această problemă. În 1997, doctorul Irwin Goldstein, expert în impotenţă la Universitatea din Boston, a publicat date care sugerau faptul că petrecerea timpului în şa este în mare măsură un precursor al infertilităţii. De atunci, studii de acest gen au început să apară din ce în ce mai des.

Aşadar, din nou, cicliştii erau avertizaţi că ciclismul poate reduce numărul spermatozoizilor, chiar dacă studiul de la Universitatea din Cordoba nu a fost făcut pe ciclişti ci pe 15 triatlonişti.

Desigur, triatloniştii pedalează mult, dar în cazul acestui eşantion de elită sportivii s-au antrenat de 9 ori pe săptămână în ultimii 8 ani. Acest volum de exerciţii şi intensitatea lor ar putea fi cauza majoră a infertilităţii, nu ciclismul în sine, subliniază cercetarea.

„Nu doar că grupul pe care s-a făcut studiul nu era alcătuit din ciclişti, dar când povestea a apărut, au fost lansate suspiciuni asupra materialului din care erau făcuţi colanţii şi asupra temperaturaturii testiculelor” , spune dr. Allan Pacey de la Universitatea din Sheffield. „Încă nu există date ştiinţifice solide care să certifice faptul că ciclismul poate cauza infertilitatea la bărbaţi”.

În cadrul testelor, triatloniştii testaţi aveau mai puţin de 10% spermă sănătoasă (cei mai fertili bărbaţi au în jur de 15-20%). Apoi echipa lui Vaamonde a studiat sportivii care au parcurs mai mult de 300km într-o săptămână şi au descoperit o scădere cu 4% a acestui procent.

Studiul făcut de Vaamonde nu a reuşit să identifice o cauză pentru această scădere. În schimb, raportul a speculat că ar putea fi din cauza iritării şi compresiei determinate de frecarea testiculelor de şa sau din cauza echipamentului strâns care ridică temperatura lor.

Cu toate acestea, ea a susţinut că speciile reactive de oxigen ar putea juca un rol important. Aceste molecule reacţionează la stresul la care este supus organismul în sporturile de anduranţă, într-o manieră care poate afecta structurile celulare.

Dr. Pacey insistă asupra faptului că cicliştii nu trebuie să se panicheze, precizând că legătura dintre ciclism şi infertilitate ar trebui tratată cu prudenţă.

În schimb, el sugerează că o serie de factori ar putea fi de vină: „Faptul că aceşti sportivi îşi împing corpul la limitele fizice poate avea o influenţă mult mai mare asupra spermei decât ciclismul. Când organismul se află sub presiune – când eşti bolnav, de exemplu – un „lux” precum producţia de spermă este pus pe plan secundar de către organism pentru că sângele şi oxigenul sunt concentrate către organele cheie”.

Asta înseamnă că doar cicliştii care merg mai mult de 300km pe săptămână pot fi afectaţi?

Nu chiar. Pacey mai lansează un avertisment, citând un studiu din 1999 făcut de Ferdinand Frauscher, de la departamentul de uroradiologie din cadrul Spitalului Universitar din Innsbruck. Frauscher a descoperit cu ajutorul ultrasunetelor că 96% dintre sportivii ce practicau mountain bike au prezentat iregularităţi de genul chisturilor sau chiar a tumorilor benigne.

Potrivit doctorului David Ralph, chirurg urogenital la Clinica din Londra, traumele suferite de cicliştii de mountain bike ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru noi toţi. „Mountain biking-ul poate produce şocuri testiculelor şi chiar comprima unii nervi, conducând la chisturi şi vene răsucite”.  

Ralph propune utilizarea şeilor concepute cu decupaje şi insistă că cicliştii trebuie să evite folosirea în exces a frânelor. „Fără îndoială, principala cauză a infertilităţii şi a disfuncţiilor erectile în zilele noastre este lipsa de mişcare şi a antrenamentelor benefice pentru sistemul cardiovascular precum ciclismul”.

Dr. Ralph nu este singurul expert care recomandă ciclismul ca un mod de a îmbunătăţi funcţiile sexuale. Cercetătorii de la Lancisi Heart Institute din Ancona, Italia, au descoperit că ciclismul ajută la contracararea efectelor negative ale medicamentelor utilizate de pacienţii cu probleme ale inimii.

sursa: bikeradar.com

12 COMMENTS

 1. Mie imi place recomandarea asta : …trebuie să evite folosirea în exces a frânelor.
  Nu prea vezi recomandari de genul asta la tot pasul 🙂

 2. Studiile din domeniul asta mi se par atat de contradictorii incat nu le mai cred cum nu mai cred ca “mancatul sanatos” este sanatos.
  Orice este in doze mari strica precum si lipsa sau insuficienta efectuarii anumitor actiuni. Exista o lege a echilibrului ce trebuie respectata.
  Sa credem ca un esantion de 15 triatlonisti este reprezentativ pentru intreaga masa de discipline ale ciclismului?
  Am sa pun aceasta stire la capitolul “cercetatorii britanici” alaturi de stirile cu vaca alba ce da lapte cu cacao, cafeaua cu gust de friptura si puiul cu blana de vulpe.

 3. Eu pedalez masiv de 30 de ani si nu am pătit nimic. Statul la birou sau la volan cu fundul pe scaun nu afectează problema în cauza? Cu siguranta astfel de studii sunt facute de sedentari, invidiosi pe sportivi 🙂

 4. Așa cum subliniuau și DanielEne și DinuAlexandru, studiile de mai sus nu prea sunt credibile din mai multe puncte de vedere, unele chiar subliniate de cei doi, altele ce tin de construcția noastră (a oamenilor în general, a bărbaților în special!) interioară și mai ales a sportivilor: cât timp îți trebuie ca cercetător să culegi datele, apoi să le compari și să le analizezi, apoi să faci rapoarte și să tragi concluzii?? și încă ceva: cine e dispus să se constituie în ”cobai” la un așa nivel ținând cont de faptul că e un domeniu așa de sensibil?
  Indiferent pentru ce motiv, nu văd prea mulți doritori, ca oameni simpli – normali și cu atât mai mult, nu văd sportivi care să își piardă timpul pe acest fel de ”esperimente”!
  Ca temă de discuție e un subiect tare mișto, dar ca subiect științific, e o mare gogoașă ”brașoveană”!
  Până la urmă, fiecare știe cel mai bine cât și unde trebuie să lucreze sau ce trebuie să stopeze pentru a nu avea repercusiuni asupra corpului său, cu doar un mic ”antrenament” de voință și citire a organismului propriu!

 5. Parca am mai citit pe un blog un articol “Mersul pe bicicletă nu duce la impotenţă!”. Google it.
  Impotenta e mai grava decat infertilitatea – aka copil poti sa adopti, dar e de porc sa angajezi amant in locul tau :))

 6. Mie mi se pare cu totul aberant ca 96% din cei ce practica mountain bike au prbleme de genul chisturilor.. Daca ar fi adevaarat, ma gandesc ca s-ar interzice acest sport. Hai sa fim seriosi!
  Din punctul meu de vedere,se pot obtine daune doar daca se foloseste o saua nepotrivita sau nereglata asa cum trebuie.

 7. Circula prin presa si pe Internet tot felul de articole. Este adevarat ca unii biciclisti au diverse probleme de sanatate din cauza mersului pe bicicleta / inclusiv impotenta (poate ca si infertilitate) sau probleme de genunchi sau de spinare etc. dar asta nu din cauza mersului mult pe bicicleta, ci a INCALCARII REGULILOR. Daca stai ani de zile multe ore zilnic pe o sa inadecvata desigur pot fi probleme. Si vezi destui ducandu-se in excursii de o zi intreaga sau de mai multe zile cu sei tari si inguste de competitie, gandite pentru curse de cateva ore, la care oricum nu stai cu toata greutate pe ele, ca se pedaleaza in forta… Sau sei f. inguste puse la biciclete in care stai in pozitie mai inalta si deci un procent mai mare de greutate e pe fund nu pe brate….Sau dimpotriva, sei prea late la biciclete cu pozitie mai joasa… Sau fete care merg cu sei de barbati desi configuratia bazinului e f. diferita…. Da, e demonstrat ca poti avea probleme medicale inclusiv in sfera sexuala de la merul pe bicicleta DACA IL FACI FARA CAP, de exemplu cu sa inadecvata….. Daca mergi corect, poti merge decenii intregi des si mult si nu ai probleme de sanatate…
  dr.med.Radu Mititean
  presedinte – Federatia Biciclistilor din Romania (FBR)

 8. “ciclismul ajută la contracararea efectelor negative ale medicamentelor utilizate de pacienţii cu probleme ale inimii”..cati cardiaci sub tratament fac ciclism in asa masura incat sa aiba probleme de feritilitate sau impotenta? insasi boala de inima este un factor limitant antrnamentelor prelungite…mi se pare tras de par..

 9. Si eu pedalez de zeci de ani ca si Dinu Alexandru si tot ca el n-am patit absolut nimc, cu toate ca n-am folosit cine stie ce sei anatomice sau speciale, care cu decenii in urma nici nu existau; parerea mea este ca problemele de infertilitate sau potenta depind de organismul fiecarui individ si nu in exclusivitate de folosirea unor sei inadecvate.

 10. Pana la urma in fiecare sport exista neajunsuri medicale, riscuri de accidentari. In consecinta, a aparut echipament de protectie care sa inlature sau sa minimizeze efectele nedorite din fiecare sport.
  Trebuie gasita sau, mai bine spus, abordata combinatia de echipament (dimensiune bicicleta, sa, pantaloni, componente) ce ne face sa ne simtim foarte bine.
  Partea buna a acestui articol este ca trage un semnal de alarma. Partea proasta este ca pare subiectiv si tintit pe ideea ca ” mersul pe bicicleta dauneaza”.
  Este normal sa ne simtim bine atunci cand suntem atenti la detalii si ne permitem sa corectam anumite inconveniente. De asta trebuie sa echilibram bugetul cu turele pe care vrem a le face si sa facem acele ture cand majoritatea detaliilor sunt puse la punct. Alte multe detalii se obtine in urma experientei. Fiecare tura aduce ceva in plus. Doar pedaland ne putem gasi si corecta punctele nevralgice. Nu este de ajuns sa ne documentam luni de zile pe net si sa investim in lucruri ce poate nu le vom folosi niciodata atata timp cat facem 3-4 ture pe an.
  Eu am beneficiat de sfaturi ale multor biciclisti cu experienta descoperiti in zona mea dar nimic nu se compara cu identificarea problemelor atunci cand am iesit la ture. De aici am avut iarasi multe de invatat.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.