Când chirurgul Shyam Kolvekar a declarat că untul şi laptele gras contribuie la blocarea arterelor în rândul tinerilor din Marea Britanie, mulţi au înţeles în mod greşit că laptele nu este bun pentru sănătate.

Ceea ce a vrut să sublinieze cu adevărat este că ar trebui să folosim doar produse cu conţinut scăzut de grăsimi. Cercetări recente au reconfirmat faptul că laptele este un aliment extraordinar pentru ciclişti.

„Studiile noastre s-au axat asupra potenţialului aplicat pe care îl are laptele in performanţa sportivă, în special în sporturile de anduranţă şi rolul său în recuperare”, spune nutriţionistul Phil Watson de la Universitatea Loughborough.

„Cel mai impresionant rezultat a fost eficienţa pe care o are laptele în restabilirea cantităţii de lichide din organism imediat după efort. Acest lucru sugerează faptul că laptele este într-adevăr un aliment ideal pentru recuperarea de după antrenamente, înlocuind eficient pierderile suferite prin transpiraţie şi restabilind rezervele de carbohidraţi ale organismului”.

Recăpătarea carbohidraţilor imediat după efort este esenţială şi ideal ar fi să scazi puţin nivelul de proteine pentru o reparaţie cât mai uşoară a ţesuturilor musculare afectate.

Deşi ambele tipuri de lapte furnizează aceiaşi electroliţi şi minerale, laptele cu conţinut scăzut de grăsimi este mai gustos şi stinge setea mai bine. De asemenea, laptele gras conduce la stări de inconfort şi de balonare.

„Cu cât un produs este mai dens în energie, cu atât va fi digerat mai greu în stomac. Deci laptele degresat are mai puţine şanse să cauzeze simptome de stres gastro-intestinal sau balonare”.

Stuart Phillips de la Exercise Metabolism Research Group din cadrul  McMaster University din Ontario – Canada, a efectuat, de asemenea, cercetări în domeniul consumului de lapte după efort şi a descoperit că consumul acestuia imediat după încheierea antrenamentelor susţine o retenţie a lichidelor mai bună decât o face o băutură izotonică.

„Laptele conţine proteina care se pare că e cea mai potrivită pentru reparaţiile ţesutului muscular. Ea are un amestec unic de cazeină şi aminoacizi într-o combinaţie similară cu cea a proteinelor  din muşchi. Mai conţine minerale esenţiale şi nutrienţi de care organismul are nevoie, deci este un pachet foarte bun de nutrienţi”.

100ml de lapte degresat conţin:

–      35kcal de energie

–      1.7g proteine

–      4.5g carbohidraţi

–      0.3g grăsime

–      22.5% riboflavină

–      20% vitamina B12

–      5% vitamina C

–      17.5% calciu

Alte alternative?

Din păcate, dacă nu îţi place laptele, cel din soia nu are aceleaşi efecte asupra organismului. „Băuturile din soia care încearcă să imite laptele nu se aseamănă nici pe departe cu acesta pentru că proteina este total diferită iar nutrienţii sunt pur şi simplu aruncaţi la întâmplare pentru a crea o băutură”, spune Phillips. „Datele noastre arată că proteina din soia este inferioară celei din laptele natural”.

Dar dacă este doar gustul laptelui cel pe care nu îl suporţi, atunci iată o veste bună : un studiu a demonstrat că laptele cu aromă de ciocolată este chiar mai bun. 

sursa: bikeradar.com

2 COMENTARII

  1. Povestile care zic ca laptele degresat e mai bun sunt desigur, povesti. Prin degresare pasteurizare si ce mama lor mai fac cu el, se pierd proprietati esentiale ale laptelui. Nu ti trebuie studii pentru asta. Oare traim doar din studiile unora, care in cativa ani sunt demolate de studiile altora? Madness is knocking on the door!

  2. Stefanos … prin degresare se pierde si gustul si textura specifica de lapte. Motiv pentru care laptele, odata degresat, trebuie completat cu aditivi (E-uri) pentru restabilirea gustului si a culorii.

    Corpul uman este perfect adaptat pentru digestia laptelui de vaca. O facem de sute de ani. Iar daca te balonezi sau ai alte probleme cu stomacul, ar fi bine sa te abtii mai degraba de la toate rahaturile acidulate, preprocesate si cu fructoza pe care le bagi in gura.

    Vad in ultimul timp multe mame care dau lapte degresat copiilor lor. Nu-si dau seama ce fac, dar este o crima ceea ce fac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.