Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) continuă seria victoriilor în Flandra prin câştigarea competiţiei care poartă chiar denumirea zonei care se întinde din bazinul fulviului Schelde până pe coasta Mării Nordlui. Este a treia victorie a belgianului în Turul Flandrei, numele său fiind astfel pus alături de cele ale cicliştilor care au mai reuşit această performanţă: Achiel Buysse, Eric Leman, Fiorenzo Magni şi Johan Museeuw.

Mult aşteptatul duel dintre Boonen and Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan) nu s-a materializat, elveţianul suferind o căzătură cu 62 de kilometri înainte de final. În schimb grupul învingător s-a format la ultima trecere peste căţătarea Oude Kwaremont, cu 18 kilometri înainte de final, conţinându-i pe italienii Alessandro Ballan (BMC Racing) şi Filippo Pozatto (Farnesse Vini-Selle Italia) şi pe Boonen. Şi deşi fostul campion mondial a iniţiat atacaul Boonen a trecut primul linia de sosire, după 256 kilometri parcurşi pe teritoriul belgian, urmat de Pozatto . Ballan a renunţat la sprint încheind la o secundă distanţă pentru a completa podiumul cursei.

Ajuns la cea de-a 96-a ediţie turul s-a desfăşurat pe un traseu modificat pentru prima oară din 1973, fiind organizat între Bruges și Oudenaarde. Prima evadarea s-a format în dreptul localităţii Zerkegem cuprinzând 15 rutieri. În ciuda eforturilor echipei Omega Pharma – Quick Step de a-i readuce în pluton la primul sector de pavate, lângă Kruishoutem (kilometrul 85) avansul lor se apropia de şase minute.

Pe Molenberg, a treia căţărare a zilei Cancellara a făcut pană, dar ghinionul lui nu s-a oprit aici. După căţărarea de Koppenberg, în zona de alimentare o căzătură l-a lasat la pământ cu clavicula fracturată în trei locuri. Căţărarea a cernut şi plutonul fruntaş aici rămânând doar 9 oameni.

Au fost ajunşi în cele din urmă, Philippe Gilbert (BMC) şi David Boucher au încercat atacuri, iar pe coborârea spre Kluisbergen Sebastiaan Langeveld (GreenEdge) a fost împiedicat de un spectator căzând în plină viteză, dar la poalele căţărării Oude Kwaremont plutonul era compact. Un atac al lui Chavanel a dus al formarea unui grup de 25 de rutieri în frunte. Un alt incident a decimat acest grup, în faţă rămânând Boonen, Niki Terpstra şi Chavanel, Pozzato, Ballan, Vanmarcke, Jérôme, Paolini, Maxim Iglinsky (Astana) şi Peter Sagan (Liquigas), care, implicat în căzătură a reuşit să se ridice şi să continue cursa.

Din păcate, el nu a reuşit să se alăture trioului câştigător. Ballan a accelerat la 18 km de final luându-i cu el pe Boonen and Pozzato. Pe ultimii 500 de metri ialianul a mai încercat câteva accelerări dar Boonen şi Pozzato au sprintat pe final întrecându-l. La 38 de secunde distanţă de cei trei a sosit un grup de urmăritori condus de coechipierul lui Ballan, belgianul Greg van Avaermaet, iar al cincela s-a clasat slovacul Peter Sagan (Liquigas).

Cursa feninină a revenit rutierei Judith Arndt de la Greenedge-Ais, germanca întrecând-o pe americanca Kristin Armstrong cu care evadase pe căţărarea Oude Kwaremont la 30 kilometri de final. Pe a treia treaptă a podiumului a urcat Joelle Numainville din echipa naţională a Canadei, sosind cu o întârziere de 30 de secunde în raport cu Arndt.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.