BMC a lansat noul model din fibră de carbon GranFondo GF01 pe care echipa profesionistă cu acelaşi nume îl va folosi duminică în Paris-Roubaix.

În timp ce Thor Hushovd, Taylor Phinney şi George Hincapie vor folosi o versiune adaptată şoselelor pavate, modelul ce va fi scos la vânzare se va dovedi a fi potrivit pentru orice ciclist ce îşi doreşte să parcurgă distanţe cât mai lungi într-un timp cât mai scurt fără a depunde un efort epuizant.

Printre conceptele utilizate în realizarea acestei biciclete se numără Tuned Compliance Concept, dar şi noul concept „angle compliance”. Ca şi la modelul TeamMachine SLR01, noile caracteristici GF01 sunt destinate trecerii cu uşurinţă a denivelărilor.

Cu toate acestea, designerii cadrului recunosc că din punct de vedere geometric aplatizarea secţiunilor tubului nu este atât de eficientă pe cât ar putea fi. Cei de la BMC au adăugat suplimentar nişte „noduri” la nivelul seat stay-ului care acţionează ca nişte pseudopivoţi.

TCC şi „angle compliance” sunt construite în tija de şa care are un diametru de 27.2mm şi va fi disponibilă împreună cu 3 tipuri de setback-uri : modelul standard de 18mm plus încă 2 opţiuni de 3mm şi 30mm. Cei de la BMC susţin că modelul GF01 are un confort cu 40% îmbunătăţit faţă de SLR01, model ce era deja neobişnuit de comod pentru o cursieră.

Testele interne au arătat că modelul GF01 este cu 20% mai rigid decât SLR01 la nivelul bottom bracket-ului şi are o rigiditate cu 30% mai ridicată în torsiune completă, în special datorită bottom bracket-ului BB86,  a tubului inferior şi a seat tube-ului care sunt mai mari şi a chain stay-ului mai larg.

Greutatea cadrului GF01 este de aproximativ de 1000g pentru o mărime de 54cm, cu 100g mai puţin decât la SLR01.

Aşa cum obişnuiesc la acest tip de biciclete, cei de la BMC au optimizat geometria cadrului pentru a obţine un plus de stabilitate şi o utilizare a bicicletei mai relaxantă. Modificările au intervenit la nivelul unghiului head tube-ului, a lungimii acestuia – o modificare de 7-12mm, dar şi la nivelul bottom bracket-ului.

Una din caracteristicile cele mai impresionante la GF01 este compatibilitate cu cauciucuri de 28mm, ce vor fi incluse în variantele echipate complet.

Greutatea totală pentru GranFondo GF01 cu Shimano Ultegra Di2 este de 7.38kg fără pedale.

Preţul nu a fost încă stabilit de BMC, dar surse din interiorul companiei spun că va fi apropiat de cel al modelului TeamMachine SLR01.

 

 

sursa: bikeradar.com

1 COMMENT

  1. In Paris-Roubaix din anul 1993, francezul Gilbert Duclos-Lassalle a castigat cursa folosind o cursiera cu furca telescopica pe fata.
    A trecut pavatele fara sa le simta!…este fotografiat in spatele lui Ballerini la mai putin de un metru de acesta cu fata plina de mizeria de pe traseu iar cei doi sunt fara casti pe cap si Duclos nu poarta nici macar ochelari.
    Azi am sa vad BMC-urile in actiune ca doar e cursa pavatelor.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.