Victoria din “Infernul nordului” din 2012, cea mai grea clasică din calendarul competiţional al ciclismului profesionist, a revenit belgianului Tom Boonen de la echipa Omega Pharma-Quickstep. Acesta a trecut primul linia de sosire de pe celebrul velodrom în aer liber din Roubaix, după o evadare solitară de 53 de km din cei 257,5 km ai clasicei.

Boonen a profitat de lipsa de implicare şi de comunicare a celorlalţi favoriţi din plutonul fruntas şi a plecat împreună cu coechipierul său, Niki Terpstra cu 60 km înainte de final. Terpstra a cedat ritmului ridicat după 7 km, lăsându-l pe Boonen pe cont propriu, terminând cursa pe locul 5.

Belgianul şi-a construit încet dar sigur, un avans considerabil de un minut jumatate faţă de principalii urmăritori: Johan Vansummeren (Garmin-Barracuda), Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), Lars Boom (Rabobank), Alessandro Ballan (BMC), Juan Antonio Flecha, Edvald Boasson Hagen, Matthew Hayman and Ian Stannard (Sky), Luca Paolini (Katusha), Mathieu Ladagnous (FDJ), Matteo Tosatto (Saxo), Sebastien Turgot (Europcar) şi Jacobo Guarnieri (Astana). Avansul s-a păstrat cu mici fluctuaţii în ultimii 15 km ai cursei, permiţându-i lui Boonen să înceapă să savureze victoria chiar cu 3-4 km înainte de intrarea pe velodrom.

Podiumul a fost completat în urma unui foto-finish, specific curselor de velodrom, de francezul Sebastien Turgot (Europcar) şi de italianul Alessandro Ballan (BMC Racing) care au sosit cu 1 minut şi 39 de secunde.

În istoria de 116 ani ai cursei, Boonen este al doilea ciclist care are 4 victorii, egalând astfel recordul compatriotului său, Roger De Vlaeminck (1972, 1974, 1975, 1977) şi este la a doua dublă Turul Flandrei şi Paris-Roubaix în acelaşi an.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.