Duminică începe seria celor 3 clasice din Ardeni : Amstel Gold Race – 15 aprilie, Fleche Wallone – 18 aprilie şi Liege-Bastogne-Liege pe 22 aprilie. Ca în fiecare an lupta pentru victorii va fi pasionantă, dar iată care sunt principalii favoriţi:

1. Alejandro Valverde

Spaniolul revine cu o “foame” foarte mare de rezultate după 2 ani de pauză, iar începutul de sezon a fost unul excelent. A terminat pe 2 Tour Down Under la egalitate cu Gerrans, a câştigat Vuelta Andalucia, a terminat pe 3 Paris-Nice, rezultate la care se adaugă câte o victorie de etapă în fiecare din aceste competiţii.

Valverde are în palmares deja 3 victorii în clasicile ardeneze – 2 în Liege-Bastogne-Liege şi una în Fleche Wallone. Rămâne de văzut dacă începutul bun de sezon va continua pentru iberic cu măcar o victorie în una din cele 3 curse.

2. Philippe Gilbert

Gilbert a impresionat anul trecut pe parcursul întregului sezon, câştigând toate cele 3 curse din Ardeni, plus alte victorii importante obţinute pe parcursul anului. Însă trecerea sa de la Omega Pharma – Lotto la BMC se pare că nu îi prieşte deocamdată belgianului în vârstă de 29 de ani. Începutul de sezon a fost dezastruos pentru Gilbert, fără nici o victorie şi cu multe abandonuri. Forma cu care se va prezenta el la startul clasicelor ardeneze rămâne o enigmă, însă toată lumea aşteaptă duelul său cu Alejandro Valverde.

3. Joaquin Rodriguez

Sezonul 2011 a fost unul în care Joaquin Rodriguez a demonstrat din plin că este un om de luat în calcul pentru orice cursă de dealuri. A obţinut victorii impresionante în Giro şi Vuelta, în etape cu finaluri asemănătoare celor din clasicele ardeneze, însă pentru spaniol lipseşte o confirmare chiar în aceste curse în care nu a obţinut nici o victorie. Anul trecut a fost foarte aproape, terminând pe locul 2 atât Amstel Gold Race cât şi Fleche Wallone. 

4. Simon Gerrans

Revelaţia începutului de sezon a fost cu siguranţă Simon Gerrans, mai ales prin victoria neaşteptată din Milano – San Remo. Australianul traversează cea mai bună formă a carierei şi este un moment ideal pentru a-şi adăuga în palmares o victorie în Ardeni. Anul trecut a terminat pe 3 Amstel Gold Race, iar în 2010 a reuşit să fie în top 10 în toate cele 3 curse.

5. Damiano Cunego

Italianul s-a reprofilat în ultimii ani pe cursele clasicie deşi anul trecut a avut o prestaţie foarte bună şi în Turul Franţei, terminând pe locul 6. Deşi nu are explozia celorlalţi 4, printr-o conjunctură favorabilă Cunego se poate impune în acest gen de curse. Singura victorie a italianului în clasicile din Ardeni este cea din Amstel Gold Race obţinută în 2008 când i-a învins pe Frank Schleck şi Alejandro Valverde.

6. Cadel Evans

În cazul în care Gilbert clachează, cei de la BMC au la dispoziţie o variantă de rezervă foarte bună prin Cadel Evans. La fel ca şi Cunego, Evans nu are o explozie extraordinară pe finalurile în urcare abruptă, dar a dovedit că poate fi foarte bun în 2010 când s-a impus surprinzător în Fleche Wallone. Tot în acel sezon a reuşit şi un loc 4 în Liege-Bastogne-Liege, singura cursă care se pare că nu i se potriveşte fiind Amstel Gold Race.

7. Samuel Sanchez

Recent câştigător în Turul Ţării Bascilor, Sanchez va veni cu siguranţă cu un moral foarte bun în Ardeni. Bascului îi lipseşte un succes într-o clasică aredeneză, cele mai bune rezultate ale sale fiind un loc 2 în Fleche Wallone în 2006 şi un loc 4 în Liege-Bastogne-Liege 2004.

8. Frank Schleck

Frank Schleck s-a dovedit a fi ceva mai bun în clasice decât fratele său. Anul trecut a terminat pe 2 în Liege-Bastogne-Liege în spatele lui Gilbert şi pe 7 Fleche Wallone. Însă cel mai important rezultat al luxemburgezului rămâne victoria obţinută în 2006 în Amstel Gold Race. 

Alţi rutieri care s-ar mai putea lupta pentru victorie ar fi: Ryder Hesjedal (Garmin), Michele Scarponi (Lampre), Vincenzo Nibali (Liquigas), Andy Schleck (Radioshack), Jelle Vanendert (Lotto Belisol), Sylvain Chavanel (Omega Pharma – Quickstep), Robert Gesink (Rabobank), Chris Horner (Radioshack), Thomas Voeckler (Europcar).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.