Sâmbătă începe primul mare tur al sezonului – Giro d’Italia. Cum ne-am obişnuit de la retragerea lui Lance Armstrong în 2005, Turul Italiei a cam luat faţa Turului Franţei în ceea ce priveşte spectacolul, în principal datorită etapelor montane mult mai numeroase şi a etapelor mai grele, uneori chiar exagerat de grele. Şi anul acesta avem un traseu foarte interesant ce debutează sâmbătă la Herning, în Danemarca, cu un contratimp individual de 8.7 km ce va fi urmat de alte 2 etape pe trasee din aceeaşi ţară. După o zi de pauză, turul continuă miercuri din Verona cu un contratimp pe echipe de 32.2 km. În total în această ediţie vor fi 5 etape montane şi alte 6 de munte mediu. Iată care sunt cele mai importante nume ce vor participa:

1. Michele Scarponi (Lampre)

Proaspăt câştigător al ediţiei din 2011 după anularea rezultatelor lui Alberto Contador, Scarponi va avea alături de el un grup de rutieri foarte buni pe munte ce îi vor fi alături în încercarea de a-şi apăra titlul : Damiano Cunego, Przemyslaw Niemiec, Daniele Pietropolli şi Diego Ulissi. Dacă va arăta aceeaşi formă din ultimii 2 ani, Scarponi porneşte cu prima şansă la câştigarea turului.

2. Ivan Basso (Liquigas)

Dublu câştigător în 2006 şi 2010, Basso este cam la ultima şansă de a-şi mai trece în palmares un mare tur, ţinând cont că a ajuns la 34 de ani. Italianul a declarat că va participa în Giro numai dacă se simte pregătit să câştige, iar faptul că se va afla la start poate fi un indicator că va juca un rol important în ediţia din acest an. Eros Capecchi, Sylvester Szmyd şi Valerio Agnoli vor fi oamenii pe care Basso se va baza în etapele montane.

3. Jose Rujano (Androni)

Venezueleanul a fost singurul rutier ce l-a putut urma pe căţărări pe Contador anul trecut, iar în lipsa spaniolului rutierul de la Androni vizează podiumul şi bineînţeles măcar o victorie de etapă în munţi. Rujano va fi ajutat de o pleiadă de sud-americani foarte buni pe căţărări : Jackson Rodriguez, Carlos Ochoa, Jose Serpa, Miguel Rubiano, plus italianul Emanuele Sella. 

4. Joaquim Rodriguez (Katusha)

Aflat încă în căutarea unei victorii într-un mare tur, pentru Rodriguez Turul Italiei pare a fi cel mai potrivit pentru a obţine victoria finală dacă ţinem cont de numărul etapelor de munte şi de numărul de kilometri de contratimp. Spaniolul a obţinut un loc 4 în 2011, iar în încercarea de a-şi îmbunătăţi această performanţă va fi susţinut de Daniel Moreno, Alberto Losada, Joan Horrach şi Angel Vicioso.

5. Roman Kreuziger (Astana)

Deşi pare că îl ştim de mulţi ani, iar unii au impresia că cehul este un talent ce nu a confirmat în totalitate, Kreuziger are doar 25 de ani şi până la această vârstă a obţinut nişte performanţe remarcabile în marile tururi : 2 clasări în top 10 în Turul Franţei şi un loc 5 anul trecut în Giro. Kazacii de la Astana vor trimite alături de Kreuziger în Turul Italiei tot ce au mai bun în lot la ora actuală. Aşadar cehul va fi susţinut de rutieri precum Paolo Tiralongo, Fredrik Kessiakoff, Alexsandr  Dyachenko, Kevin Seeldrayers, Andrey Zeits şi Egor Silin.

6. John Gadret (AG2R)

Un căţărător pur precum Gadret nu ar avea cum să nu iubească numeroasele etape montane din Turul Italiei, iar locul 3 de anul trecut confirmă compatibilitatea francezului cu această competiţie. Va fi greu pentru el să urce mai sus de locul 3, însă un loc în top 10 pare realizabil pentru liderul celor de la AG2R. Hubert Dupond, Ben Gastauer şi Guillaume Bonnafond vor fi principalii ciclişti pe care va miza Gadret în etapele montane.

7. Frank Schleck (RadioShack)

Luxemburghezul a fost adăugat pe ultimii metri în echipa RadioShack în locul lui Jakob Fuglsang care trebuia să fie liderul echipei. Forma lui Frank este incertă înainte de Giro întrucât el nu  îşi planificase această participare, însă până la urmă se poate dovedi a fi o alegere potrivită dacă ne gândim la şansele scăzute pe care le-ar avea la victorie anul acesta în Turul Franţei unde vor fi peste 100 km de contratimp. Schleck îi va avea alături de el pe Jan Bakelants, Oliver Zaugg, Ben Hermans şi Thomas Rohregger. 

8. Rigoberto Uran (Sky)

Columbianul de 25 de ani a avut un început bun de sezon, ajutându-l pe Wiggins să câştige Paris-Nice şi obţinând o victorie de etapă în Turul Cataluniei. Uran va fi liderul britanicilor de la Sky şi va avea alături de el un alt columbian la fel de tânăr şi talentat ce ar putea prelua oricând pe parcursul competiţiei rolul de lider al echipei – Sergio Henao.

Alţi rutieri ce se vor bate pentru un loc în top 10 ar fi: Dario Cataldo (Omega Pharma – QucikStep), Marco Pinotti (BMC), Domenico Pozzovivo (Colnago), Mikel Nieve (Euskaltel), Ryder Hesjedal (Garmin), Christian Vande Velde (Garmin), Nairo Quintana (Movistar), Matteo Carrara (Vacansoleil), Sandy Casar (FDJ), Jan Barta (NetApp).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.