Ultima etapă a Turului Italiei 2012 de pe teritoriu danez, s-a încheiat prin victoria sprinterului australian Matthew Harley Goss (GreenEdge). Acesta a fost mai rapid decât Juan Jose Heado (Saxo Bank) şi Tyler Farrar (Garmin-Barracuda), aceştia din urmă completând de altfel şi podiumul etapei.

La fel ca în etapa precedentă, lucrurile s-au încins pe final. Fiind o etapă de plat de 190 km în jurul localităţii Horsens, şansele să vedem un sprint masiv erau covărşitoare, dar în ultima linie dreaptă cu câteva sute de metri înainte de linia de finish, în incercarea de a ocupa un culoar mai bun de sprint, italianul Roberto Ferrari a virat brusc dreapta obstrucţionându-l şi luându-i roata din faţă sprinterului britanic, Mark Cavendish. Acesta neavănd nici o posibilitate de a evita contactul şi a păstra direcţia, s-a dezechilibrat, a căzut provocând la rândul său o întreagă serie de căzături în pluton. Printre victime s-a aflat şi purtătorul tricoului roz de lider în Il Giro, americanul Taylor Phinney, care a avut nevoie de întervenţia ambulanţei pentru a-şi reveni din şoc.

În urma acestui incident, Roberto Ferrari a fost retrogradat în clasamentul etapei şi în clasamentul sprinterilor (pe puncte). Cu mici excepţii, aici încluzând rutierii întârziaţi, clasamentul general, din cauza căzăturii de pe final, s-a păstrat neschimbat, podiumul fiind ocupat în ordine de Taylor Phinney (BMC), Geraint Thomas (Sky Procycling) şi Alex Rasmussen (Garmin – Barracuda).

Urmează o zi de pauză în Il Giro, pentru a permite rutierilor şi echipelor să ajungă în cele din urmă pe teritoriul italian, iar celor implicaţi în căzăturile din ultimele 2 etape să se recupereze sau să-şi reconsidere strategiile pentru continuarea Turului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.