Ca orice cereală integrală, ovăzul are un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi este bogat în fibre şi în substanţe nutritive „tradiţionale” precum vitamine şi minerale, dar conţine şi numeroase substanţe fitochimice ce acţionează ca antioxidanţi pentru a preveni distrugerea celulelor.

Ovăzul este de asemenea o sursă de fibre insolubile şi solubile. Cele insolubile te ajută la menţinerea unui sistem digestiv sănătos, în timp ce fibrele solubile micşorează colesterolul acţionând ca un burete în timpul digestiei, absorbind şi eliminând colesterolul din organism.

Fibrele solubile ajută organismul să elibereze energia lent, aşa cum ne explică Eleanor Jones, cercetătoare în domeniul sportului la Universitatea din Birmingham: „Alimentele bogate în fibre, precum ovăzul, au un indice glicemic mai mic. Asta înseamnă că oferă o eliberare susţinută a energiei din carbohidraţii pe care îi conţin. Consumul este recomandat cu o oră înainte de a porni într-o tură mai lungă.”

În timp ce toate produsele din ovăz au aceleaşi cantităţi de nutrienţi, inclusiv fibre, există câteva tipuri dintre care poţi alege. Fulgii de ovăz sunt calea cea mai întâlnită de a consuma ovăz.

Therese Coleman, nutriţionist consultant în cadrul campaniei „All About Oats”, spune: „Ovăzul este de obicei preparat prin metoda Bain-Marie, iar apoi este turtit pentru a fi preparaţi fulgii. Cu cât aceştia sunt mai plaţi cu atât sunt gătiţi mai repede şi devin mai moi.”

„Dacă preferi o versiune mai uşor de mestecat, cu o textură mai fină, ia în considerare ovăzul mărunţit. Acesta este ovăz tăiat în una sau două bucăţi pentru a ajuta apa să pătrundă în el. De obicei durează mai mult gătitul acestui tip de ovăz, în jur de 20-30 de minute.”

Jones, care se află în al doilea an în care concurează pe şosea şi velodrom pentru Halesowen Athletic and Cycling Club, spune că ea mănâncă terci de ovăz înainte de un antrenament mai lung.

Însă cicliştii nu trebuie să se limiteze doar la terci pentru a profita de calităţile ovăzului. Musli este de asemenea o variantă de luat în considerare în lunile călduroase de vară, în timp ce prânzul poate fi alcătuit din sandvişuri cu pâine din făină de ovăz cu carne de pui şi salată. Înainte de antrenament poţi consuma turte sau biscuiţi din făină de ovăz.

Întrucât antrenamentele şi competiţiile contribuie intens la „cheltuielile” de energie, terciul şi ovăzul oferă o cale rapidă şi flexibilă pentru refacerea depozitelor de carbohidraţi. Şi dacă nu era de ajuns, ovăzul este sărac în grăsimi şi aşa cum spune Jones „este excelent pentru energie şi putere”.

 

sursa: bikeradar.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.