Michelin Maraton Zalău – 27 Mai 2012, organizat de Alien Cycling Zalău și Prefectura Sălaj, cu ajutorul Michelin, ProfiCycling.ro, echipa Alien Cycling – vă invită să deveniți o parte dintr-o tradiție anuală în curs de stabilire a curselor de cross country.

Pe lângă descoperirea frumuseților pitorești ale acestei zone, dezvoltând ciclismul montan cu trasee ce străbat dealurile, văile, cursurile de apă, pădurile munților Meses, veți avea parte și de superbe petice de istorie:

  • Start și Finish din fața Prefecturii Sălaj;
  • Traversarea sitului arheologic Porolissum, care a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj;
  • Traversarea fostul drum roman (realizat în perioada 123 d.Ch.) ce unea pe vremuri provincia Dacia Porolissensis de Roma;

Trasele de 30km, 50km și 93 km – împărțite pe categorii de dificultate: Hobby, Race, Elite , precum și vârstă, sex – sunt gândite pentru amatori și profesioniști pe măsură – astfel încât toți concurenții să poată gusta din plin frumusețile sălbatice ale județului Sălaj.

Ne așteptăm ca acest maraton sa adune cam 300 participanți din afara județului și cel puțin 100 de liceeni din școlile din Sălaj. Am hotărât să încasăm o taxă de înscriere mai mică de la elevii de liceu respectiv 10 RON, pentru a le da ocazia să participe la o competiție MTB veritabilă și pentru a populariza acest sport și în rândul lor.” ne povestește organizatorul, Marius Tirle.

Îmbunătățirile față de ediția din 2011 sunt destul de substanțiale. În primul rând am regândit puțin traseele atât la categoriile Elite, Race unde am făcut mici modificări pentru a spori frumusețea traseului, cât și la categoria Hobby care va fi ceva mai ușoara decât anul trecut, fapt ce va permite și amatorilor să se simtă bine.
De asemenea am regândit zona de finish, nu va mai fi ca anul trecut într-un alt punct decât startul. Anul acesta am reușit să implicăm un număr mai mare de organizatori, fapt ce ne-a permis trasarea unui culoar până în centrul Zalăului.
Bugetul de premiere va fi net superior față de anul trecut, și va fi o recompensă binemeritată de fruntașii competiției.
Pe lângă ATV-uri și motocross’uri vom avea și câțiva bicicliști pe traseu, care vor supraveghea mai îndeaproape desfășurarea concursului, fapt ce va spori nivelul de siguranță pe traseu.
Ar mai fi multe de spus, dar vă invit pe 27.05.2012 la Zalău să descoperiți și restul surprizelor pe care le-am pregătit.” adaugă Marius.

Și ca să puteți umple weekendul, vă dăm câteva indicii ce puteți face în Zalau.

  • Gradina Zmeilor – Rezervație naturală, considerată de specialiști unica în Europa. Sunt trei astfel de locuri în lume: fund de mare cu roci vulcanice.
  • Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou – este organizată pe sectoare, fiecare sector grupează plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colecționare, de microproducție și cercetare, un acvariu (foarte multe specii de pești), un parc zoo, o frumoasă și modernă grădină japoneză. Puteți pierde liniștit câteva ceasuri bune ca să vedeți toată grădina dar merită toți banii. Care sunt și puțini. Orarul este: 8-19, serele 8-18.30;
  • Rezervația arheologică de la Porolissum – Situl care face parte din traseul concursului;
  • Poiana cu Narcise Racaș – pe cumpăna de ape dintre văile Agrijului şi Almaşului în pajiştile umede în fiecare primăvară, între 28 aprilie – 25 mai apare un adevărat covor de flori din specia Narcissus angustifolius, cu o densitate de până la 70 exemplare/mp. Cea mai spectaculoasă zonă este Poiana Narciselor, cu o suprafaţă de 1,5 hectare. Întreaga arie protejată se întinde pe 241 de hectare. Zona este înconjurată de păduri de carpen şi de stejar, care au un rol important în menţinerea habitatului pentru narcise. Protejarea lor, împiedicarea desecărilor, şi protejarea plantelor este primordială pentru specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Sălaj.

 


LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.