Prima etapă de munte înalt din Turul Italiei 2012 a fost câştigată de Andrey Amador (Movistar). Făcând parte dintr-un grup de 8 rutieri care au părăsit plutonul la 60 kilometri de la start, costaricanul a fost urmat pe linia de sosire de Jan Barta (NetApp) şi Alessandro De Marchi (Androni Giacattoli), doi colegi de evadare..

Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) a atacat pe final, încheind al patrulea cea de-a paisprezecea etapa, cu doar 20 secunde întârziere faţă de învingător. Astfel canadianul reintră în posesia tricoului roz, conducând la general cu 9 secunde în faţa lui Joaquim Rodriguez (Katusha) şi 41 în faţa italianului Paolo Tiralongo (Astana).

Evadarea etapei dintre Cherasco şi Cervinia (205 km) trecea peste prima căţătare a zilei, Col de Joux (cat. 1-a, 22 km lungime, 7% pantă medie) cu 12 km avans faţă de pluton, în care se aflau toţi favoriţii. Barta a atacat pe căţărare, grupul fugarilor destrămându-se pe ascensiune. În grupul urmăritor Jose Rujano (Androni Giacattoli) şi Damiano Cunego (Lampre) au încercat să se distanţeze, dar au fost readuşi în pluton.

Pe coborâre Barta a fost ajuns şi întrecut de Amador. La rândul său rutierul din Costa Rica a fost prins de De Marchi al 11 km de sosire. Pe a doua şi ultima căţărare de categoria întâi, cea de la Cervinia s-au mai dat atacuri în grupul urmăritor, dar Liquigas a anihilat orice încercare de evadare.

La 7 kilometri de final Barta i-a ajuns pe cei doi din faţă, Amador şi De Marchi, dar în spintul final Amador a fost cel mai puternic. Pe ultimii 4 km a atacat şi Hesjedal, care a reintrat în posesia tricoului de lider, încheind manşa cu 26 secunde avans faţă de grupul favoriţilor condus peste linia de sosire de Tiralongo.

1 COMMENT

  1. Saptamana trecuta, in cursul comentariilot din turl Italiei Emanuel Terzian a facut niste comentarii referitoare la un oras (implicit o pensiune din acest oras) situat la distante reativ egale de Florenta, Pisa si inca un alt oras din zona. Cum in acest an voi merge in aceasta zona a Italiei as fi interesat de detalii.
    Seara buna!
    Cornel Dragan

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.