SkirtBike București a ajuns în sâmbătă, 26 mai la a treia ediție. Titel Leontin a fost la fața locului și ne povestește cum a fost.

“N-am idee exact câte participante au fost, însă cred că au trecut binișor de 200. În ciuda vremii sumbre ce amenința cu o ploaie zdravănă (ca și în zilele anterioare), fetele au venit foarte elegant îmbrăcate și radiind de bună dispoziție. Am văzut balerini și pantofi cu toc, rochițe lejere de vară sau de designer, pălării fistichii, dar mai ales multă, multă culoare și zâmbete vesele. Câteva fete s-au înțeles pe Facebook să poarte dressuri galbene, pentru a sugera căldura soarelui. Altele au asortat îmbrăcămintea cu culoarea bicicletei, și au găsit până și mănuși potrivite, din piele colorată sau dantelă.

Bicicletele lor erau din cele mai diverse, de la cursiere de carbon la biciclete închiriate din parc, însă multe aveau biciclete de oraș sau pliante pline de personalitate – cu buline, cu floricele, roz metalizat sau alte culori vii. Unele aveau în coșul de nuiele flori, una din fete l-a umplut cu cireșe. Au fost și biciclete utilitare, și părinți cu copii. Organizatorii au împărțit flori și baloane tuturor participantelor, bilete de tombolă cu premii și bidoane pentru apă.

Spațiul pentru întâlnire s-a dovedit neîncăpător. Printre fete roiau însoțitori și fotografi, de pe margine priveau curioși trecători ieșiți la plimbare în parc. Câțiva băieți purtau kilt scoțian, pentru a fi în ton cu regula nescrisă a evenimentului – toată lumea poartă fustă elegantă.

Poliția a escortat grupul cu câteva mașini și motociclete pe un traseu relativ scurt, însă parcurs fără grabă. Au ajuns la timp în parcul Herăstrău, exact când a început să picure ceva mai tare.

În parc, toată lumea a tras pe iarba înaltă și moale, unde tocurile au întâmpinat ceva dificultăți. A fost tombolă, au fost mai multe fotografii, zâmbete și povești între oameni care parcă se știau de-o viață. Picăturile s-au întețit treptat, însă atmosfera a rămas caldă până la sfârșit.

De milioane au fost fețele oamenilor prin București și reacțiile lor la așa o paradă inedită. Am văzut vânzătoare în magazine strânse în vitrină sau afară și privind uluite alaiul de bicicliste, muncitori și trecători cu gura căscată, șoferi ce parcă au uitat încotro se grăbeau. După ce lumea a plecat acasă, la un semafor pe bd. Victoriei oprise una din bicicliste, elegantă și zâmbitoare și fără să-i pese de începutul de ploaie; alături, într-o mașină, un cuplu o studia intens și o comenta apreciativ.

Pe de o parte, obiectivul a fost atins: să arătăm lumii că avem bicicliste frumoase și multe, și se poate merge pe bicicletă fără a compromite eleganța. Pe de altă parte, nu prea sunt de acord cu poziționarea bicicletei ca un accesoriu vestimentar la modă și nu ca mijloc de transport urban; tot moda primează în detrimentul siguranței – foarte puține fete purtau cască (deși au fost câteva căști speciale, mascate sub forma unor pălării drăguțe), iar unele fuste lungi riscau să se prindă la roată sau lanț.”

Ana Pobeanu ne explica și ea în câteva cuvinte cum a fost la SkirtBike.

“Aproximez că au fost în jur de 200 de fete și vreo 50 de băieți. Băieții au venit cu flori pe care le-au împărțit participantelor. Fetele au fost cochete, cu rochițe, cu fundițe, eșarfe și, majoritatea cel puțin, biciclete colorate și simpatice de oraș, unele închiriate, altele proprietate personală a fetelor. La întâlnirea de la Parcul Circului, pe lângă o parte importantă de socializare, ne-au așteptat și câteva surprize: GoGoDiet (www.gogodiet.ro) a împărțit pliante și bidoane de hidratare, Motanov de la Revista de Povestiri (www.revistadepovestiri.ro) a împărțit papioane mov cu buline foarte arătoase, Roaba de cultură (www.roabadecultura.ro) a adus muzică organizatorii baloane, băieții flori și sunt sigură că au mai fost și altele.

După ce ne-am adunat, am ieșit pe șosea, însoțite de poliție la o paradă prin ploaie. Surprinzător, fetele cochete, dintre care multe bicicliste de oraș get beget, nu s-au speriat de stropi și au continuat până în Herăstrău, destinația stabilită. Toată lumea în trafic s-a purtat exemplar, n-am auzit claxoane, vorbe grele și nici mașini trecând razant pe lângă bicicliste. Ba chiar lumea s-a oprit să facă poze și am smuls și câteva zâmbete.

În Herăstrău unde ne-am întâlnit pe iarbă s-au întâmplat tombolele, fiind premiate o parte dintre participanți cu coșuri de bicicletă, claxoane colorate și fel de fel de alte accesorii. Apoi am mai stat la vorbă și după ce ne-am zgribulit bine în ploaie, ne-am suit pe șeile bicicletelor și asta a fost.

Mie mi-a plăcut la SkitBike, de ce? Păi în primul rând că așa mi s-a arătat că se poate, se poate să biciclești și în fustiță și în pantofiori, pentru mine a fost o premieră pe care am de gând să o repet. În al doilea rând pentru că eu cred că astfel de evenimente schimbă un pic imaginea bicicliștilor în ochii oamenilor, pentru că sunt mediatizate și află mai multă lume, și pentru că ne văd altfel decât niște oameni care n-au bani de mașină, multe participante au fost mai cochete și elegante decât fetele plimbate cu mașina . Și acum mă gândesc cum aș putea să inghesui în apartament și o bicicletă de oraș – nu că nu aș putea să mă plimb ca acum pe cursieră sau MTB în oraș, ci pentru că mi-ar plăcea să îmi asortez manșoanele cu gentuța.”

Dacă ați ratat acest eveniment, puteți participa pe 3 iunie la SkirtBike Arad, iar pe 24 iunie la SkirtBike Sibiu sau SkirtBike Timișoara.

Text: Ana Pobeanu, Titel Leontin

Foto: Titel Leontin

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.