Bradley Wiggins (Sky) a câştigat fară emoţii pentru a doua oară consecutiv Critérium du Dauphiné. Michael Rogers de la aceeaşi echipă Sky a urcat pe a doua treaptă a podiumului general după ce Tony Martin (Omega Pharma-Quickstep) a cedat pe ultima căţărare a penultimei etape. Australianul a încheiat competeţia franceză la 1 minut şi 17 secunde în spatele lui Wiggins, în timp ce un alt australian, Cadel Evans (BMC Racing Team) a completat podiumul final la alte 9 secunde în spate. Britanicul Christopher Froome a încheiat Critérium du Dauphiné pe poziţia a patra, astfel echipa Sky „lădându-se” cu trei rutieri in top patru.

Ultima etapă a fost mult mai mult decât o simplă paradă, propunând 5 căţărări repetoriate pe parcursul celor 124,5 km dintre localităţile Morzine şi Châtel. După mai multe încercări de evadare s-a triat un grup de opt rutieri, dintre care doar Pierre Rolland (Europcar), Jerome Coppel (Saur) şi Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM) au rămas în faţă pe ultima căţărarea a zilei, Col du Corbier (cat. 1-a, 1237 m altitudine, 6 km lungime, 8,6 % pantă medie, 11,1% pantă maximă). Cu toate că trioul avea un avans de 1’44” în vârful căţărării, Westra a fost ajuns la 13 km de finish, iar Rolland şi Coppel la 5 km de linia de sosire. Luis Leon Sanchez a declanşat ostilităţii pe ultimii 250 de metri ai cursei, dar a fost întrecut de Daniel Moreno (Katusha), cel care a câştigat etapa, Evans completând podiumul manşei.

Nici etapele cinci şi şase câştigate de Arthur Vichot (FDJ-Big Mat) şi Nairo Quintana (Movistar) nu au fost uşoare, fiecare cu câte o căţărare de categorie specială, dar Wiggins, protejat şi de echipa sa, a fost tot timpul în grupul fruntaş dovedind a fi în formă. Cu reuşitele lui Wiggins numărul victoriilor Marii Britanii în competiţia franceză se ridică la patru, alături de cele ale lui Brian Robinson din 1961 şi Robert Millar din 1990.

Clasament final

1 Bradley Wiggins (Sky Procycling)                        26:40:46
2 Michael Rogers (Sky Procycling)                           0:01:17
3 Cadel Evans (BMC Racing Team)                         0:01:26
4 Christopher Froome (Sky Procycling)                    0:01:45
5 Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol Team)        0:02:12

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.