Duminică, cei de la Mavic au lansat un set de roţi despre care susţin că sunt cele mai aerodinamice din lume şi că au un sistem unic de integrare a cauciucurilor numit CX01.

Noile roţi Cosmic CXR 80 au jante de 80mm înălţime şi sunt dotate cu canale pentru nişte lamele din plastic care ajută la o tranziţie mai fină între roată şi cauciuc. Echipa Garmin-Barracuda a folosit aceste roţi în contratimpul pe echipe din Turul Franţei 2011 când a câştigat etapa. Cei de la Mavic spun că aceste roţi sunt atât de rapide încât vor detrona marca de referinţă de până acum Zipp 808 Firecrest.

Nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că janta tubulară din carbon la roţile Mavic Cosmic CXR 80 este largă, măsurând 27mm în zona în care vine prins cauciucul.

Datele obţinute de Mavic în tunelul de vânt arată un câştig modest în ceea ce priveşte aerodinamicitatea faţă de Zipp 808 Firecrest în unghiuri de 10 grade. De asemenea, datele au mai arătat că Zipp 808 începe să stagneze la un unghi de 10 grade, în timp ce frânarea la Cosmic CXR 80 continuă să scadă. Cosmic începe să stagneze la un unghi de 18 grade, iar cei de la Mavic susţin că la o viteză de 50km/h se obţin economii de energie de 6.4W, adică 15s salvate într-un contratimp de 40km.

Faţă de modelul Ksyrium tot de la Mavic, diferenţele sunt şi mai mari: 20W, adică 49s economisite.

Lăsând la o parte beneficiile în ceea ce priveşte aerodinamica, roţile Cosmic CXR 80 sunt foarte capabile şi în alte zone cheie. Greutatea totală fără anvelope e de 1630g (725 pentru cea din faţă şi 905g pentru spate) ceea ce indică faptul că sunt folositoare şi în etapele cu mici dealuri pe traseu.

Preţul nu a fost încă anunţat, dar setul va fi disponibil pe piaţă la sfârşitul verii.

sursa: bikeradar.com

1 COMMENT

  1. Arata grozav rotile astea!!….
    Cei de la MAVIC fac jante foarte bune; atat pe cursiera cat si pe mtb numai jante din aliaj de aluminiu produse de ei folosesc si sunt foarte multumit de ele.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.