Bronzul specific de ciclist este un semn distinctiv pe care îl au cei care practică acest sport, dar zilele lungi petrecute în soare pot avea un impact mai grav. Un studiu efectuat de Cancer Research UK a descoperit faptul că numărul bărbaţilor care au murit din cauza cancerului de piele s-a dublat în ultimele 3 decenii, ceea ce sugerează că nu reuşim să ne protejăm de razele soarelui precum ar trebui.

Dermatologul britanic Ian Coulson spune că cicliştii sunt extrem de expuşi daunelor provocate de soare. „Cicliştii se confruntă cu daune cumulate din cauza expunerii îndelungate, provocând un mai mare risc de apariţie a cancerului”.

Cercetările întăresc acest lucru. Un studiu efectuat pe 6 ciclişti în anul 2000 a descoperit că în timpul unei competiţii de 8 etape, nivelul de expunere la razele solare – radiaţii ultraviolete – a fost de 30 de ori mai mare decât limitele recomandate.

Bevis Mann de la British Association of Dermatologists ne sfătuieşte să aplicăm o cremă pentru protecţie solară înainte de a pleca la drum şi să o reaplicăm în fiecare oră pentru că 80% din aceasta va dispărea prin transpiraţie.

Martyn Frank, soigneur al echipei profesioniste Rapha Condor, spune: „O singură scăpare în această rutină poate duce la probleme cu pielea mai târziu. Rutina reprezintă cheia în a evita orice greşeală; toţi profesioniştii au o rutină şi aceasta include aplicarea cremei pentru protecţie solară”.

Indicat este să foloseşti o cremă cu un factor de protecţie ridicat, mai mare decât ai crede tu că ai nevoie pentru că aceste creme sunt testate cu o aplicare de 2mg pe centimetru pătrat ceea ce reprezintă cu mult peste cantitatea pe care obişnuiesc oamenii să o aplice în realitate.

Când aplici crema nu uita de zone precum gâtul, urechile, deasupra genunchilor sau zonele de chelie vulnerabile prin orificiile căştii. Poţi chiar să aplici crema pe întreg corpul.

Dar pentru un ten mai închis, este necesară această protecţie? „Tipurile de ten sunt clasificate în 6 categorii de la pielea care arde foarte uşor şi nu se bronzează până la cea închisă la culoare. Prelucrarea melaninei, pigmentul pielii care absoarbe o parte din radiaţiile ultraviolete, reprezintă diferenţa esenţială între aceste tipuri de piele. Aşadar, cei cu tenul mai închis sunt într-adevăr mai protejaţi”, spune Mann.

Detectarea precoce a cancerului are o rată de 95% de supravieţuire aşa că testarea este foarte importantă. 

sursa: bikeradar.com

7 COMENTARII

  1. Expunerea la soare se face progresiv si continuu ca sa nu apara probleme, nu doar in costumul de ciclism in timpul curselor sau antrenamentelor; se vede clar ca tipul din imagine n-a fost deloc la plaja, contrastul pielii fiind destul de evident.
    Daca ai contact cu razele solare in orele fara risc, nu exista niciun pericol chiar daca nu aplici creme sau uleiuri protectoare.
    Soarele este cel mai bun factor natural pt. fixarea calciului in oase, asa ca faceti plaja ori de cate ori aveti ocazie.

  2. parerea mea este ca trebuie sa ne protejam cu ceva echipament care sa permita respiratia pielii, pentru cei ce isi permit achizitionarea unor astfel de echipamente performante, altfel, cremele sunt ok…merita aplicate…altfel risti destul de mult…ce-i drept, clar, cum a spus si alex, mai sunt ore in care poti sa te expui fara probleme la soare (dimineata pana in ora 9 jumate, poate 10, apoi seara dupa ora 18:30, chiar 19, zic eu)…fiecare cum se simte si cum crede ca este afectat…stima !

  3. O crema buna pentru ciclisti, care sa aibă efect o perioadă mai indelungata după ce este aplicata pe piele, poate recomanda cineva ?
    Nu cred ca putem să ne oprim din ora in ora ca să aplicam crema după cum se recomanda de catre Bevis Mann de la British Association of Dermatologists, mai ales in timpul concursului.

  4. Nu cred ca in timpul cursei mai ai timp si sa te dai din ora-n ora cu crema pt protectie solara (in cazul in care nu vrei sa ajungi pe ultimul loc). Te dai la inceput iar dupa aia incerci sa scoti un timp cat mai bun si sa ajungi primul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.