Pe 30 iunie, la Liege, începe cea de a 99-a ediţie a Turului Franţei. După prologul de 6.1 km de la Liege de sâmbătă, caravana turului va mai rămâne în Belgia pentru încă 2 etape dedicate sprinterilor după care va reveni în Franţa, Orchies fiind prima localitate de pe pământ francez care va da startul unei etape din această ediţie. Cei aproape 100km de contratimp individual, lipsa lui Alberto Contador şi revenirea în tur a unor nume precum Nibali sau Valverde anunţă un Tur al Franţei foarte interesant. Princpialii favoriţi înaintea cursei sunt:

1. Bradley Wiggins (Sky)

Britanicul este văzut ca fiind principalul favorit la victorie de majoritatea specialiştilor datorită numărului de kilometri de contratimp incluşi anul acesta pe traseul din Le Tour, dar şi a formei arătate de Wiggins pe parcursul întregului an (a câştigat Paris-Nice, Turul Romandiei, Criterium Dauphine). Pe lângă aceste argumente, britanicul va avea lângă el şi o echipă foarte puternică în care se vor afla Richie Porte, Chris Froome şi Michael Rogers.

2. Cadel Evans (BMC)

La cei 35 de ani, Evans va avea o misiunea grea în a-şi apăra victoria obţinută anul trecut. Australianul îi va avea ca principali locotenenţi în munţi pe Tejay van Garderen şi Amael Moinard, rutieri ce vor fi foarte importanţi căci Evans va fi nevoit să atace în munţi dacă Wiggins va avea aceeaşi formă  cu cea din Dauphine la contratimp. Lotul BMC va fi completat de Philippe Gilbert, Michael Schar, Manuel Quinziato, Marcus Burghardt, Steve Cummings şi George Hincapie.

3. Vincenzo Nibali (Liquigas) 

Anul 2011 nu a fost tocmai reuşit pentru liderul celor de la Liquigas, acesta reuşind un loc 2 în Giro şi doar un loc 7 în Turul Spaniei pe care îl câştigase cu un an înainte. Însă, anul acesta Nibali şi-a planificat sezonul pentru a atinge maximum de formă în Turul Franţei unde are  o şansă importantă la victorie, ţinând cont de calităţile sale de contratimpist, dar şi de ajutorul pe care îl va primi de la Ivan Basso.

4. Denis Menchov (Katusha)

Menchov este rutierul cu cele mai multe victorii în marile tururi din plutonul ce va lua startul la Liege, fiind dublu câştigător de Turul Spaniei în 2005 şi 2007 şi învingător în Turul Italiei 2009. Nici în Marea Buclă rusul nu a fost foarte departe de primul loc, terminând pe 3 în 2008 şi pe 2 (după descalificarea lui Contador) în 2010. Anul trecut nu a ieşit în evidenţă, dar chiar şi aşa a terminat în top 10 atât Giro cât şi Vuelta unde a contribuit şi la victoria lui Cobo.

5. Andreas Kloden (Radioshack)

Turul din acest an va fi cam ultima şansă pentru mai mulţi rutieri aflaţi aproape de retragere. Printre aceştia se numără şi Kloden care merită şansa de a fi liderul echipei Radioshack după ce în ultimii ani a tras pentru Contador sau Armstrong. Echipa americană îi va mai avea la start pe Chris Horner, Fabian Cancellara, Tony Gallopin, Maxime Monfort, Yaroslav Popovych, Fränk Schleck, Jens Voigt şi Haimar Zubeldia.

6. Robert Gesink (Rabobank)

După un sezon 2011 plin de ghinioane, Gesink vine în Turul Franţei mai motivat ca niciodată. Olandezul a arătat în prima jumătate de sezon o îmbunătăţire majoră a performanţelor sale în probele de contratimp, iar un loc pe podium la finalul Turului pare realizabil. Rabobank îşi va trimite cele mai importante nume în spijinul lui Gesink: Laurens ten Dam,  Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Luis Leon Sanchez, Bram Tankink, Maarten Tjallingii, Maarten Wynants şi  Mark Renshaw pentru sprinturi.

7. Samuel Sanchez (Euskaltel)

Deşi cei 100km de contratimp par o piedică la prima vedere pentru un loc pe podium, Samuel Sanchez a avut momente în carieră în care a mers foart bine în această probă. Însă pentru cel mai bun căţărător din 2011, o victorie de etapă şi poate câştigarea din nou a tricoului alb cu buline roşii par variante mai plauzibile decât un nou loc pe podium.

8. Alejandro Valverde (Movistar)

Liderul lui Movistar revine în Le Tour foarte motivat şi cu o dorinţă enormă de a termina în primii 3, dar pentru aceasta va trebui să aibă o evoluţie excepţională în etapele de contratimp. După ce a contribuit decisiv la victoria lui Rui Costa în Turul Elveţiei, portughezul îi va întoarce serviciile în Turul Franţei.

Alte nume care s-ar putea lupta pentru un loc în top 10 ar fi: Levi Leipheimer (Omega Pharma – QuickStep), Jurgen Van Den Broeck (Lotto), Chris Froome (Sky), Frank Schleck (Radioshack), Ryder Hesjedal (Garmin), Janez Brajkovic (Astana),  Pierre Rolland (Europcar), Michele Scarponi (Lampre), Tom Danielson (Garmin), Maxime Monfort (Radioshack), Bauke Mollema (Rabobank), Steven Kruijswijk (Rabobank)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.