Câteva mii de sibieni şi turişti i-au aplaudat miercuri seara în centrul istoric al Sibiului pe cei 172 de ciclişti care au concurat în spectaculosul Prolog Polisano al Turului Ciclist al Sibiului 2012 Atlassib, etapă de contratimp individual.

Cel mai bun timp a fost înregistrat de Jon Einar Bergsland de la echipa norvegiană OneCo Mesterhus, participantă pentru prima oară la Turul Ciclist al Sibiului. Norvegianul, plecat la start printre primii, şi-a menţinut supremaţia de-a lungul întregii zile. Bergsland a făcut traseul de 2,4 kilometri în trei minute şi jumătate (3’39’’66) şi va purta în etapa următoare tricoul galben Poşta Atlassib.

La finalul prologului a avut loc un spectaculos duel pentru supremaţia pe podium, atunci când ultimul plecat în cursă, grecul Ioannis Tamouridis, a făcut un circuit foarte bun şi părea să ameninţe timpul locului 1. Tamouridis, de la echipa SP Tableware, era unul dintre favoriţii prologului, însă a înregistrat doar 3’42’’45, ceea ce l-a plasat pe locul al doilea. Pe locul 3 s-a clasat Adams Joeri (3’42’’99) de la Telenet Fidea din Belgia.

Cel mai bun tânăr ciclist (sub 23 de ani) a fost belgianul Arnaud Jouffroy (3’43’’45) de la echipa Telenet Fidea. Acesta a îmbrăcat tricoul portocaliu Continental.

Tricoul albastru oferit de firma Marquardt pentru cel mai bun român a fost cucerit de Zoltan Şipoş (3’49’’) de la Mazicon Bucureşti.

Festivitatea de premiere, stropită cu şampanie de cicliştii învingători a venit la capătul unei etape de două ore şi jumătate, derulate în plin soare, la temperaturi de 34 – 35 grade Clesius.

Cicliştii au luat startul unul câte unul din Piaţa Mică, au trecut pe sub Turnul Sfatului în Piaţa Mare, de unde au ieşit prin Tunelul Generalului pe străzile Arhivelor, Tipografilor şi Cetăţii. De aici au intrat pe strada Nicolae Bălcescu, iarăşi în Piaţa Mare, au cotit pe Mitropoliei, Poştei, Centumvirilor, Obobescu, de unde au intrat în Piaţa Huet, Piaţa Mică şi au revenit pe sub turnul Bisericii Romano-Catolice în Piaţa Mare la finish. Cele 18 viraje la 90 de grade de pe traseu au creat dificultatea principală a prologului, împreună cu suprafaţa de competiţie, care a reprezentat în proporţie de 80 la sută piatră cubică.

Traseul a şerpuit pe străzile înguste ale centrului istoric încântând publicul şi punând destule probleme cicliştilor participanţi. De altfel această dificultate dă şi atractivitatea probei, în care cicliştii sunt obligaţi să-şi dovedească nu numai viteza, ci şi îndemânarea în abordarea numeroaselor viraje.

Prologul a constituit pentru ciclişti o intrare în atmosfera Turului Ciclist al Sibiului 2012 care are programată mâine 5 iulie Etapa 1 Ambient, în lungime de 184 kilometri. Etapa are startul în Sibiu la ora 14, după care rutierii vor pedala înspre Nocrich, localitatea natală a baronului Samuel von Brukenthal. Primul ciclist sosit în Nocrich va intra în competiţie pentru Premiul Brukenthal acordat de Compa SA. Caravana se va îndrepta apoi spre Agnita şi apoi spre Mergindeal, unde va trece prin centrul geografic al României. Cicliştii vor trece apoi prin Cincu, Avrig, Cisnădie şi apoi vor începe dificila ascensiune spre Păltiniş (1440 m altitudine).

Credit foto: ciclism.ro

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.