O dată cu prima etapă cu final în ascesiune, echipa Sky a dat o dublă lovitură în Turul Franţei 2012. Christopher Froome a încheiat primul cea de-a şaptea etapă, în timp ce Bradley Wiggins preia tricoul galben.

Rutierii echipei Sky, Edvald Boasson Hagen, Michael Rogers, Richie Porte şi în final Froome au impus ritmul pe căţărarea finală de pe La Plance des Belles Fille (cat. 1-a, 5,9 km lungime, pantă medie 8,5 %, pantă maximă 14 % ), astfel că în frunte au rămas alături de Froome şi Wiggins, Cadel Evans (BMC), Vinenzo Nibali (Liquigas) şi Rein Taaramae (Cofidis, Le Credit En Ligne), Denis Menchov (Katusha) încetinind ritmul la 2 km de linia de sosire. La 400 de metri de finish Evans a fost cel care a accelerat, dar pe ultimii metri Froome şi-a arătat abilităţile de căţărător întrecându-l pe australian. Wiggins a completat podiumul manşei şi a preluat conducerea clasamentului general, unde este urmat la 10 secunde de Cadel Evans şi la 16 secunde de Vinenzo Nibali.

Evadarea etapei s-a format la 20 km de la startul cursei dintre Tomblaine şi La Planche des Belles Filles (199 km). Cyril Gautier (Europcar), Christophe Riblon (AG2R), Luis Leon Sanchez (Rabobank), Chris Anker Sorensen (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Dmitriy Fofonov (Astana), Martin Velits (Omega Pharma-QuickStep) şi Michael Albasini (Orica-GreenEdge) au luat un avans maxim de şase minute de pluton. Au trecut împreună peste cele două căţărări de categoria a treia – Col de Grosse Pierre şi Col du Mont de Fourche, dar pe primele pante ale căţărării finale, care şi-a făcut anul acesta debutul în Marea Buclă, fugarii au fost reînglobaţi în pluton, frâiele cursei fiind luate de favoriţi.

Clasament etapă

1 Christopher Froome (Sky Procycling)                  4:58:35
2 Cadel Evans (BMC Racing Team)                        0:00:02
3 Bradley Wiggins (Sky Procycling)
4 Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale)                0:00:07
5 Rein Taaramae (Cofidis, Le Credit En Ligne)       0:00:19

Clasament general

1 Bradley Wiggins (Sky Procycling)                          34:21:20
2 Cadel Evans (BMC Racing Team)                           0:00:10
3 Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale)                   0:00:16
4 Rein Taaramae (Cofidis, Le Credit En Ligne)          0:00:32
5 Denis Menchov (Katusha Team)                              0:00:54

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.