Etapa 8 a Turului Franţei 2012 a adus primul succes din această ediţie echipei FDJ-BigMat, prin tânărul rutier francez Thibaut Pinot. Acesta a reuşit cea mai mare victorie din cariera sa, în etapa ce a măsurat 157,5km între Belfort şi Porrentruy. Pinot a luat cursa pe cont propriu pe ultima căţărare a zilei (Col de la Croix 789 m, categoria 1), când a decis că ritmul alături de compatriotul său, Tony Gallopin (RadioShack-Nissan) nu este pe măsura sa.

Când mai erau 17 km până la final si cateva sute de metri până la finalul ascensiunii, Pinot l-a depăşit şi pe liderul etapei de atunci, suedezul Fredrik Kessiakoff (Astana), devenind astfel favorit la victoria de etapă. Având un avans la finalul căţărării de aproape un minut faţă de grupul tricoului galben, principalul grup urmăritor, Pinot a crezut în şansa sa şi încurajat la extrem de directorul sportiv al echipei FDJ, a trecut primul linia de sosire fiind urmat la 26 de secunde de Cadel Evans (BMC) şi Tony Gallopin. Bradley Wiggins a sosit în acelaşi timp cu cei doi, menţinându-şi poziţia de lider în clasamentul general.

La cei 22 de ani ai săi, Pinot este cel mai tânăr rutier din plutonul aliniat anul acesta la startul Marei Bucle şi se anunţă o mare speranţâ a ciclismului francez.

Etapa a 9-a din “Le Tour” a constat într-un contratimp individual, uşor valonat, fără căţărări repertoriate, pe distanţa de 41,5 km între Arc-et-Senans şi Besançon. Având în vedere accidentarea campionului mondial de contratimp în exerciţiu – germanul Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep), Fabian Cancellara (Radioshack) era favoritul principal la victoria de etapă. Elveţianul a mers bine, terminând cursa cu un timp de 52 minute şi 21 de secunde, devansându-l pe Martin cu mai bine de 1 minut (1’09” mai exact).

Cu toate acestea rezultatul său nu i-a permis decât ultima poziţie a podiumului etapei, primele două poziţii fiind “adjudecate” de rutierii de la Sky, britanicii Bradley Wiggins şi Christopher Froome. Cei doi au fost singurii rutieri ce au coborât sub 52 minute pe traseul de 41,5 km ai contratimpului. Astfel cu un timp de 51 minute şi 24 de secunde, Wiggins şi-a consolidat locul 1 în clasamentul tricoului galben, iar Froome având un timp la contratimp cu 35 de secunde mai slab, a urcat pe a treia poziţie în clasamentul general, la 2 minute şi 7 secunde de lider.

Pe locul 2 în ierarhia generală se menţine australianul Cadel Evans (BMC), dar deoarece a pierdut 1 minut şi 43 de secunde la contratimp faţă de Wiggins şi cu cele 10 secunde întârziere dinaintea etapei, se află acum la 1 minut şi 53 secunde în spatele britanicului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.