Etapa a 10-a a adus cicliştilor prima căţărare specială, Col du Grand Colombier 1501 m, din Turul Franţei 2012. Într-o etapă de 194 km, între Mâcon şi Bellegarde-sur-Valserine, desenată pentru evadaţi, Col du Grand Colombier a fost încadrat de alte 2 căţărări, una de categoria a 2a, Cote de Corlier 762 m (km 96) şi alta de categoria a 3a, Col de Richemond 1051 m (km 174).

Plecat într-o evadare masivă ce număra nu mai puţin de 25 rutieri la poalele categoriei speciale, Thomas Voeckler (Europcar) şi-a trecut în palmares o nouă victorie de etapă în Marea Buclă, după ce şi-a învins colegii de evadare: Michele Scarponi (Lampre) şi Jens Voigt (Radioshack). Cei doi au sosit la 3, respectiv 7 secunde în urma învingătorului. La 33 de ani, rutierul francez bifează cea dea 3-a victorie în Turul Franţei şi datorită punctelor acumulate de-a lungului etapei este noul purtător al tricoului cu buline, fiind lider în clasamentul căţărătorilor.

În ciuda eforturilor lui Cadel Evans (BMC) pe ultimii 200 m ai etapei, grupul favoriţilor a sosit în acelaşi timp, la 3 minute şi 15 secunde de Voeckler. Bradley Wiggins işi păstrează tricoul galben, dar coechipierii săi au avut puţin de furcă pe coborărea de pe Grand Colombier şi pe căţărarea de pe Cote de Corlier, după ce Vicenzo Nibali şi-a încercat şansa, câştigând pe coborare un avans de aproape un minut faţă de rutierii de la Sky. În trena australianului Richie Porte (Sky), grupul tricoului galben a recuperat încet dar sigur din avansul italianului, pe pantele rulabile ale căţărării de pe Cote de Corlier, Nibali fiind ajuns cu 22 km înainte de final.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.