După o etapă a 10-a în care cicliştii au făcut cunoştinţă cu prima căţărare de categorie specială, Col du Grand Colombier, a urmat o etapă mult mai dificilă destinată căţărătorilor, numărând două căţărări de categorie specială, Col de la Madeleine 2000 m (km 40) şi Col de la Croix de Fer 2067 m (km 93), una de categoria a 2-a – Col du Mollard 1638 m (km 113) şi una de categoria 1 – La Toussouire 1705m, plasată pe finalul etapei, după cei 148 de kilometri parcurşi între Albertville şi La Toussuire.

Din nou, ca şi în etapa precedentă, un rutier francez de la Europcar, plecat într-o evadare mai numeroasă, a reuşit să îşi adjudece primul loc de pe podiumul etapei. De data aceasta a fost rândul tânărului Pierre Roland, care deşi a căzut pe coborârea de pe Col du Mollard, se află la al doilea său succes în Turul Franţei, după victoria de anul trecut din etapa 19 de pe L’Alpe d’Huez. Pe locul doi în etapă s-a clasat Thibaut Pinot, francezul de la FDJ care câştiga etapa 8 în urmă cu 4 zile, iar pe 3 a sosit britanicul Cristopher Froome (Sky Procycling), ambii sosiţi la 55 de secunde de Roland. Bradley Wiggins îşi păstrează poziţia de lider, având un avans de 2 minute şi 5 secunde în faţa coechipierului şi conaţionalului său, acelaşi Cristopher Froome.

Deşi echipa Sky a fost “harţuită” de Cadel Evans pe Col de la Croix de Fer şi de Vicenzo Nibali, ultimul cu 2 atacuri pe ultima căţărare a zilei, a reuşit să facă faţă atacurilor, mai întâi cu Michael Rogers şi apoi cu Christopher Froome. Froome a dovedit încă o dată forma excepţională pe care o traversează în aceste zile, reuşind chiar să-l lase în urmă şi pe Wiggins, printr-un atac ciudat cu 5 km înainte de final. Ordinele din maşina tehnică l-au adus repede alături de Wiggins, care rămăsese singur, fiind în oarece dificultate.

Pentru că am pomenit de australianul Cadel Evans, acesta după atacul eşuat de pe Col de la Croix de Fer, şi-a expus vulnerabilitatea, iar acest lucru nu a trecut fără a fi taxat de rutierii de la Sky sau de Vicenzo Nibali. În urma atacurilor lui Nibali şi a “nebuniei” lui Froome din ultimii kilometri, Cadel a ajuns cu o întârziere de 1 minut şi 26 de secunde faţă de Wiggins şi de Nibali, trecând astfel în clasamentul general pe locul 4, la 3 minute şi 19 secunde în urma liderului.

Pe locul 3 la general a avansat italianul Vicenzo Nibali (Liquigas) care se află la 2 minute şi 23 de secunde de Wiggins.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.