Etapa a şaisprezecea aduce o nouă victorie francezului Thomas Voeckler (Europcar), care intră totodată în posesia tricoului alb cu buline roşii după ce a trecut primul peste toate cele patru căţărări presărate pe traseul dintre Pau şi Bagnères-de-Luchon. Rutierul în vârstă de 33 de ani a făcut parte din evadarea zilei, formată din 38 ciclişti, a trecut primul peste Col d’Aubisque, Col du Tourmalet, Col d’Aspin şi Col de Peyresourde, ascensiuni care i-au adus 70 de puncte în clasamentul căţărătorilor şi a ajuns la finalul celor 197 km cu un avans de 1’40” faţă de Chris Anker Sorensen (Saxo Bank-Tinkoff Bank). Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi) l-a sprintat pe Alexandre Vinokourov (Astana) pentru a ocupa locul trei în cadrul etapei, ajungând la 3’22” în spatele lui Voeckler. Alsacianul conduce acum clasamentul Clasamentul căţărătorilor cu 107 puncte, cu 4 mai multe faţă de fostul lider Fredrik Kessiakoff (Astana).

Grupul tricoului galben a ajuns la 7’09” de învingător, topul trei rămânând neschimbat cu Bradley Wiggins (Sky) pe primul loc, urmat de coechipierul său Chris Froome (Sky) la 2’05” şi Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) la 2’23”. Marele pierzător a fost Cadel Evans (BMC), care a fost întrecut pe ultimele două căţărări de categoria întâi.

Liquigas-Cannondale a preluat trena de la echipa Sky pe Aspin, penultima căţărare. Ivan Basso a înăsprit ritmul cu Vincenzo Nibali în roata sa. Wiggins şi echipa sa au ţinut ritmul, dar Cadel a pierdur aproape un minut pe căţărare. Deşi a fost readus de coechipierii săi în grupul tricoului galben pe coborâre, a pierdut pe cei 9,5 km ai ultimei ascensiuni, cea de pe Col de Peyresourde aproape cinci minute, coborând la general de pe locul patru pe locul şapte, întârzierea sa ajungând la 8’06”.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.