În prima zi a Jocurilor Olimpice de la Londra a avut loc cursa pe şosea la ciclism. Cursa a început într-o viteză ridicată, prima evadare fiind formată din oameni puternici precum Denis Menchov, Janez Brajkovic, Stuart O’Grady, Marco Pinotti sau Lieuwe Westra, cicliştii din ţări mai mici neavând şansa de a se face remarcaţi într-o evadare. Britanicii au trecut la trenă încă de la început pentru a controla evadarea şi pentru a-i pune pe tavă lui Cavendish titlul olimpic.

Lipsa comunicaţiilor radio a făcut ca cursa să fie mai interesantă şi mai puţin controlabilă de către o echipă, astfel în ultimii 50 km alţi rutieri au plecat din pluton şi s-au alipit evadării iniţiale. Grupul care avea să îi păcălească pe oamenii lui Greipel şi Cavendish a conţinut 26 de rutieri printre care Roman Kreuziger, Robert Gesink, Alejandro Valverde, Philippe Gilbert, Sylvain Chavanel, Rui Costa, Jakob Fuglsang ş.a.

Aflat la ultimul sezon ca ciclist, Alexandre Vinokourov a atacat împreună cu Rigoberto Uran în ultimii 10km şi cei 2 au reuşit să păcălească restul evadării şi au ajuns împreună la final, kazahul impunându-se la sprint. Bătălia pentru medalia de bronz a fost câştigat de norvegianul Alexander Kristoff.

Astfel, Vinokourov îşi încheie cariera controversată în cel mai frumos mod posibil prin cea mai importantă victorie a carierei, poate, alături de Turul Spaniei din 2006. Rutierul kazah a declarat: “Este un vis împlinit. Este foarte frumos să îmi închei cariera cu o medalie de aur la Jocurile Olimpice. Voi participa şi la proba de contratimp, dar voi pedala doar de plăcere. Am obţinut deja ce îmi doream.”

Miercuri are loc proba de contratimp individual în care britanicii au şanse mari să îşi ia revanşa prin Bradley Wiggins. Fabian Cancellara a suferit o căzătură şi este incert pentru această probă. 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.