Pe un traseu identic cu cel al băieţilor, dar cu doar cu 2 treceri peste Box Hill, astăzi s-a desfăşurat proba pe şosea a fetelor la Jocurile Olimpice de la Londra. Primele atacuri ale zilei au venit din partea olandezelor prin Loes Gunnewijk şi Ellen van Dijk, însă plutonul nu le-a lăsat să se desprindă. Acestea au fost urmate şi de alte atacuri din partea unor cicliste precum Emma Pooley (Marea Britanie), Ashleigh Moolman (Africa de Sud), Audrey Cordon (Franţa) şi chiar Marianne Vos (Olanda) însă plutonul a reuşit să anihileze toate aceste mişcări.

Pe o ploaie puternică, atacul decisiv a fost iniţiat de rusoaica Olga Zabelinskaya cu 50km înainte de final iar alături de ea au plecat britanica Elizabeth Armitstead şi Marianne Vos. Cele 3 au reuşit să păcălească plutonul în final cu 27s iar lupta pentru aur a fost câştigată de Vos printr-un sprint la care rusoaica s-a mulţumit cu locul 3.

Astfel, la numai 25 de ani, olandeza îşi adaugă în impresionantul palmares singurul titlu important care îi lipsea – aurul olimpic. Rutiera ce domină de ani buni ciclismul feminin mai are în palmares un titlu mondial câştigat în 2006 şi alte 5 medalii de argint la Campionatele Mondiale, la care se adaugă titluri mondiale pe velodrom în cursa pe puncte şi la ciclocros.

La finalul cursei, Vos a declarat: “Ştiam că vor fi 140km grei şi că voi avea nevoie de ceva energie pentru final, dar ştiam şi că o cursă dificilă ca aceasta mi se potriveşte. Am plănuit să atac de mai multe ori şi de devreme pentru a-mi obosi adversarele”.

Miercuri va avea loc şi proba de contratimp individual, în aceeaşi zi cu băieţii.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.