Contratimpul pe echipe de 16.2 km de la Pamplona va deschide ultimul mare tur al anului. Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani, Turul Spaniei propune un traseu mai dificil decât cel din Turul Franţei. În ediţia de anul acesta sunt nu mai puţin de 11 finaluri de etapă în căţărare ceea ce promite o ediţie spectaculoasă, cu nume mari ce se vor lupta pentru victorie:

1. Juan Jose Cobo (Movistar)

Învingătorul surprinzător din 2011 va avea un suport puternic din partea celor de la Movistar. Echipa spaniolă l-a trecut în ultima clipă pe listă şi pe Alejandro Valverde care îl va ajuta pe Cobo în încercarea de a câştiga din nou Turul Spaniei. În afară de cei 2 foşti câştigători ai Vueltei, Movistar va avea şi alţi oameni puternici pe munte : Nairo Quintana, Benat Intxausti, Javier Moreno, Pablo Lastras şi Vasili Kiryienka.

2. Christopher Froome (Sky)

După forma arătată în Turul Franţei, britanicii de la Sky îl trimit pentru prima dată ca lider de echipă într-un mare tur pe Froome. După locurile 2 din Vuelta 2011 şi Turul Franţei de anul acesta, majoritatea specialiştilor îl văd ca principal favorit pe rutierul de la Sky. Singurul semn de întrebare este câtă energie mai are britanicul după un sezon foarte încărcat. Ciclistul originar din Kenya va fi ajutat pe căţărări de Rigoberto Uran, Sergio Henao şi Lars Petter Nordhaug.

3. Alberto Contador (Saxo Bank – Tinkoff Bank)

Contador revine în Turul Spaniei după suspendarea de 2 ani şi toată lumea este curioasă dacă spaniolul va fi capabil să se lupte pentru victorie după o pauză efectivă de 6 luni. Rămas cu numai 4 mari tururi în palmares după retragerea victoriilor din Turul Franţei 2010 şi Giro 2011, Contador revine cu o dorinţă imensă de a demonstra că este cel mai bun. Rutierul de la Saxo-Tinkoff a câştigat Turul Spaniei în 2008, pe vremea când evolua pentru Astana. Ibericul nu va avea o echipă foarte puternică care să îl susţină ceea ce poate reprezenta un dezavantaj mare în lupta cu echipe precum Sky, Movistar sau Katusha.

4. Joaquin Rodriguez (Katusha)

În Turul Italiei de anul acesta Rodriguez a fost foarte aproape de primul său succes într-un mare tur, însă evoluţia sa la contratimp l-a privat încă o dată de o victorie îndelung aşteptată. Cel mai bun rezultat al rutierului de la Katusha în Vuelta este un loc 4 în 2010 precedat de un loc 7 în 2009 şi un loc 6 în 2008. Anul trecut Rodriguez a început puternic cu victorii în etapele 5 şi 8, însă apoi a cedat pe marile căţărări şi a terminat pe un dezamăgitor loc 19. Denis Mechov şi Daniel Moreno vor principalii ciclişti pe care se va baza spaniolul.

5. Igor Anton (Euskaltel)

Marele avantaj al liderului celor de la Euskaltel este că acesta s-a pregătit tot sezonul special pentru Turul Spaniei. Ajuns la 29 de ani, Anton trebuie să demonstreze că se poate bate pentru victoria într-un mare tur. Cea mai bună performanţă a sa este un loc 8 în Turul Spaniei 2007, însă de remarcat sunt victoriile de anul trecut pe Monte Zoncolan în Giro şi la Bilbao în Vuelta. Principalii locotenenţi ai bascului vor fi Amets Txurruka, Gorka Verdugo şi Mikel Landa. 

6. Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol)

După evoluţia bună din Turul Franţei, Van Den Broeck vine în Turul Spaniei fără nici o presiune în încercarea de a obţine o victorie de etapă şi o clasare în top 10. La prima apariţie în Vuelta, anul trecut, belgianul a terminat pe locul 8 şi nu a reuşit să câştige nici o etapă. Cei de la Lotto-Belisol nu-l vor avea la start pe Andre Greipel aşa că întreaga echipă va trage pentru Van Den Broeck.

7. Robert Gesink (Rabobank)

Dacă e vorba de rutieri ghinionişti Gesink este cu siguranţă pe podium, însă din păcate pentru olandez un podium într-un mare tur încă nu a venit. Acum câţiva ani toată lumea îl vedea ca pe un viitor câştigător în Turul Franţei, dar accidentările repetate l-au împiedicat pe rutierul de la Rabobank să îşi pună în valoare întregul potenţial. Gesink se află la a 3-a participare în Vuelta unde a terminat pe 7 la debut în 2008 şi pe 6 în 2009. Locul 4 de anul trecut, Bauke Mollema, va fi şi el prezent la startul de la Pamplona. Cei 2 lideri vor avea sprijin în munţi de la Laurens Ten Dam, Juan Garate şi Grischa Niermann.

8. Thomas De Gendt (Vacansoleil)

Cunoscut ca un om de evadări şi de etape valonate, belgianul de la Vacansoleil a evoluat surprinzător de bine în Turul Italiei din primăvară şi treptat a urcat în clasamentul general, terminând chiar pe podium. Rămâne de văzut dacă va reuşi să îşi confirme statutul de rutier de clasament general şi în Turul Spaniei unde va avea o concurenţă mai puternică.

9. John Gadret (AG2r)

Traseul muntos pare a se potrivi de minune cu calităţile lui Gadret care se află la al 2-lea mare tur de anul acesta după ce a terminat pe 11 în Giro. În cazul în care forma francezului nu va fi la un nivel înalt, cei de la AG2r au şi o variantă de rezervă prin Nicolas Roche. Cei 2 vor fi susţinuţi pe căţărări de Blel Kadri, Christophe Riblon şi Rinaldo Nocentini.

10. Maxime Monfort (Radioshack-Nissan)

Monfort revine în Vuelta după ce anul trecut a purtat tricoul de lider, dar a terminat pe locul 6. Belgianul va fi doar una dintre cele 3 variante ale echipei Radioshack, ceilalţi 2 lideri fiind Tiago Machado şi Linus Gerdemann. 

Alţi pretendenţi la top 10: Nicolas Roche (AG2R), Rigoberto Uran (Sky), Sergio Henao (Sky), Bauke Mollema (Rabobank), Dario Cataldo (Omega Pharma – QuickStep), Nairo Quintana (Movistar), Eros Capecchi (Liquigas), Damiano Cunego (Lampre), Denis Menchov (Katusha), Andrew Talansky (Garmin), Daniel Moreno (Katusha).

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.