După prima săptămână din Turul Spaniei în care am avut 4 finaluri de etapă în căţărare şi un contratimp pe echipe, în fruntea clasamentului s-au detaşat 4 mari favoriţi: Joaquin Rodriguez (Katusha), Chris Froome (Sky), Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) şi Alejandro Valverde (Movistar).

Joaquin Rodriguez a preluat tricoul de lider după etapa a 4-a în care Valverde a căzut înaine de a începe ascensiunea finală a zilei către Estacion de Valdezcaray. Toţi favoriţii, exceptând purtătorul tricoului roşu, au sosit în acelaşi grup la finalul unei etape câştigate din evadare de Simon Clarke (Orica GreenEdge) care l-a depăşit la sprint pe Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep). 

Liderul celor de la Katusha şi-a mărit avansul faţă de urmăritori în etapele ce au urmat, în principal cu ajutorul bonificaţiilor, până la o diferenţă de 53s câte îl despart în acest moment de locul 2 ocupat de Froome. În etapa a 5-a a reuşit să câştige şi o etapă la Jaca aşa că prima săptămână a fost ideală pentru iberic.

Chris Froome este pentru prima dată lider al echipei într-un mare tur, iar în primele 9 etape s-a descurcat foarte bine. A reuşit să răspundă în ritmul său aproape tuturor atacurilor lansate de Contador şi Valverde, fără să intre în panică, cu un calm de invidiat. Înainte de contratimpul de miercuri de la Pontevedra, britanicul are un avans de 7s faţă de Contador şi 14s faţă de Valverde, însă cei 39,4km de contratimp s-ar putea să îi aducă tricoul roşu. Marea problemă care poate apărea la Froome în ultima parte a cursei este oboseala, după un sezon extrem de încărcat în care a încheiat pe locul 2, abia acum o lună, Turul Franţei.

Alberto Contador a atacat cam pe toate căţărările, dar nu a reuşit să concretizeze prea mult. Nici o victorie de etapă deocamdată pentru câştigătorul Vueltei din 2008, însă locul 3 la general este satisfăcător înaintea ultimelor 2 săptămâni. Revenirea după suspendare, după cum era de aşteptat, nu a fost foarte uşoară iar acest lucru s-a putut observa în etapele în care Contador a clacat pe finalurile de etapă, aducându-ne aminte de prestaţile din Turul Franţei 2011. La Jaca a fost desprins de ceilalţi 3 favoriţi şi a pierdut 19s faţă de învingătorul etapei – Joaquin Rodriguez, iar pe Collada de la Gallina a pierdut victoria de etapă cu câţiva metri înainte de final, abia mai reuşind să pedaleze pe linia de sosire.

Alejandro Valverde este poate cel mai câştigat dintre cei 4 de până acum, câştigând deja 3 etape (una la contratimp cu echipa). Trecut pe lista participanţilor în ultima clipă, spaniolul de la Movistar a arătat o formă excepţională în prima săptămână, dar la fel ca şi în Turul Franţei nici ghinioanele nu au stat departe de el. Căzătura din etapa a 4-a l-a oprit din a-şi putea apăra tricoul de lider al cursei prin propriile forţe. În etapele ce au urmat a reuşit să mai recupereze din timp, iar acum se află pe locul 4 la 1min07s de Rodriguez. La fel ca şi la Froome, un semn mare de întrebare este cât va mai putea rezista Valverde în această formă, după un sezon început în ianuarie cu Turul Down Under.

Mâine Turul Spaniei revine după ziua de pauză cu o etapă pentru sprinteri de la Ponteareas până la Sanxenxo.

Clasamentul înaintea etapei a 10-a:

1. Joaquin Rodriguez (Katusha)

34:44:55

2. Chris Froome (Sky)

0:00:53

3. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff)

0:01:00

4. Alejandro Valverde (Movistar)

0:01:07

5. Robert Gesink (Rabobank)

0:02:01

6. Daniel Moreno (Katusha)

0:02:08

7. Nicolas Roche (AG2R)

0:02:34

8. Igor Anton (Euskaltel)

0:03:07

9. Laurens Ten Dam (Rabobank)

0:03:18

10. Bauke Mollema (Rabobank)

0:03:27

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.