Federația Română de Ciclism a făcut astăzi un nou pas spre distrugerea definitivă a acestui sport prin introducerea în propriul regulament a unui articol care interzice sportivilor legitimați, sub sancțiunea excluderii, participarea la evenimentele sportive private.

Mai jos găsiți articolul publicat pe site-ul FRC.

HOTĂRÂREA NR. 17/29.08.2012 A Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism

Având în vedere Referatul Comisiei de competiţii, legitimări, transferuri şi clasificări, nr. 7 din 22 August 2012, în care se precizează că se organizează foarte multe competiţii aşa-zis “private”, în care sportivii licenţiaţi la o structură sportivă afiliată la Federaţia Română de Ciclism participă;

În virtutea prevederilor Legii nr. 69/200 a Educaţiei Fizice şi a Sportului a Hotărârii de Guvern nr. 884/2001 de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 69/2000, a Legii nr. 10/2012 de modificare a Legii nr. 4/2008 privind combaterea violenţei în sport;

În virtutea prevederilor Statutului şi a Regulamentului Federaţiei Române de Ciclism;

Având în vedere evenimentele în care au fost implicaţi sportivi participanţi la competiţii neautorizate de federaţie, care le-au pus în pericol integritatea corporală, atât a lor cât şi a celorlalţi participanţi, chiar şi a spectatorilor;

Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism

HOTĂRĂŞTE

Se modifică regulamentul Federaţiei Române de Ciclism, după cum urmează:
La Capitolul V, “COMPETIŢII, ÎNSCRIERI, CAMPIONATE MUNICIPALE, JUDEŢENE ŞI REGIONALE, CAMPIONATE NAŢIONALE, CONTESTAŢII”, Subcapitolul “COMPETIŢII”, se introduc Articolele 74.1 şi 74.2, având următorul conţinut:

Art. 74.1 Începând cu data de 01 Septembrie 2012, se interzice sportivilor licenţiaţi la o structură sportivă afiliată la Federaţia Română de Ciclism să participle la competiţii sportive organizate fără avizul federaţiei. Concursurile avizate de federaţie sunt cele cuprinse în calendarul competiţional al federaţiei sau competiţii la care organizatorii au solicitat şi au primit avizul federaţiei, conform Anexei nr. 3 la Regulamentul FRC.

Art. 74.2. În caz de nerespectare a prevederilor Art. 74.1, sportivii vor fi sancţionaţi după cum urmează:
-prima abatere – suspendare şase luni;
-următoarele abateri – suspendare 1 an.
Comisia de competiţii, legitimări, transferări şi clasificări va urmări respectarea prvederilor Art. 74.1 şi va propune suspendarea sportivilor, acolo unde este cazul.

PREŞEDINTE

ION BADEA

____________________________________________________________________________________________________

Motivele acestei decizii sunt simple și le enumerăm mai jos:

1. După separarea triatlonului FRC a rămas fără o bună parte din competițiile pentru care primea finanțare de la MTS. Ciclismul de șosea este inexistent, cu excepția a 2 tururi private (Turul Ținutului Secuiesc și Turul Ciclist al Sibiului) și a Turului Ciclist al României (care se zbate în anonimat și este o spălare de bani organizată) neexistând decât maxim 5 competiții în care aleargă 20 de sportivi. FRC are în aceste condiții tot mai puține șanse de a obține o finanțare consistentă de la minister.

2. Competițiile private sunt văzute ca o sursă de bani de unde FRC poate scoate ceva profit. Toți organizatorii care au cerut aprobare pentru a organiza un eveniment au fost informați că li se dă această aprobare doar dacă plătesc arbitrii de la FRC din bani proprii (deși există buget pentru așa ceva) și acceptă ca FRC să facă cronometrajul (contra cost, bineînțeles).

3. Sportivii legitimați aleg să participe la concursurile private în detrimentul celor oficiale, unde câștigă de cele mai multe ori o sticlă de Coca Cola și un Kurtos-colac.

În aceste condiții Secretarul General Vasile Selejean, după ce a încercat timp de 2 ani să interzică competițiile private  și a reușit să îi pupe în partea dorsală pe organizatori, s-a gândit că ar fi o decizie bună să le interzică sportivilor să participe la singurele evenimente la care pot să câștige bani și unde pot avea expunere pentru sponsori.

Am fost sunat în această seară de mai mulți organizatori și de câțiva sportivi care îmi cer un punct de vedere așa că o să expun aici opinia mea și politica prezentă și viitoare a acestui website:

Federația Română de Ciclism poate fi denumită din acest moment Federația Româna Anti-ciclism. Toate acțiunile din ultimii ani au fost contrare oricărei logici, împotriva acestui sport și a sportivilor de elită. Federația Română de Ciclism are o conducere care nu mai reprezintă demult acest sport, care nu are ce căuta în locul de unde se decide viitorul ciclismului.

Aceste persoane sunt acolo pentru că sportivii și cluburile lor acceptă orice umilință și pentru că letargia care domină acest popor domină și acest sport.

Încurajăm din nou pe această cale organizatorii privați să sprijine ciclismul și să organizeze cât mai multe evenimente pentru mase. Viitorul acestui sport stă pe umerii voștri, nu pe umerii unei federații corupte.

Cicliștilor amatori le adresăm un apel de a NU MAI PARTICIPA LA CURSELE CARE SUNT ORGANIZATE DE FRC SAU CARE SUNT ORGANIZATE ÎN COLABORARE CU ACEASTĂ ORGANIZAȚIE

La final, dar nu în ultimul rând, le transmitem sportivilor legitimați și cluburilor că mingea este în terenul lor. Pot face scrisori către minister și pot reclama abuzurile, pot boicota competițiile organizate de FRC și pot participa la orice competiție privată.

În numele ciclism.ro

Ovidiu Simen

38 COMMENTS

 1. Bai dar chiar nu vede nimeni că ciclismul de sosea velodrom,a fost distrus de acest măgar pute nume vasile sălăjan…şi apropiaţi lui, fisu,berekmeri şi alţi intruşi în federaţie…terminatu ăla de andoniu cu impresii de arbitru…

 2. In multe tari exista 3-4 federatii de ciclism, la urma urmei se poate infiinta o federatie ciclistica ce sa se ocupe de organizarea concursurilor, iar intr-o perioada de cativa ani Federatia Ciclistica Internationala e posibil sa accorde asociarea punctelor UCI la o alta federatie, diferit de cea din momentul acesta, pentru o mai buna gestiune a lor.

 3. Nu este prima data cand federatia ia decizii contra sportului pe care ar trebui sa il incurajeze. in toate concursurile care au avut stampila FRC singura implicatie a federatiei a fost discursul de final. Am putea spune ca au dat premii in bani. Dar sa luam in calcul sumele oferite de federatie ?!?!
  Nu am sa spun ca nu sunt in stare sa se implice mai mult. Nu am sa spun ca nu au oprit circulatia la concurs pe sosea. Nu am sa spun ca marcajele au fost defectuoase sau facute din materiale improprii. Poate ca nu am dovezi sa spun asta. Dar o federatie care nu se implica decat in adunarea banilor merita o plangere la forurile internationale.
  Pacat de rezultatele unor fosti sportivi implicati pe la FRC. Asta nu sterge cu nimic proasta organizare si lipsa promovarii unui sport plin de valori nerecunoscute de FRC.

 4. De ani de zile primul rand la un regulament de concurs organizat de echipa noastra sta: xxx .. se adresează în special amatorilor şi nu este sub arbitrajul Federaţiei Române de Ciclism ! Si nu degeaba! Mai majoritatea federatiilor profita de concursurile private! Iar acum ca au ramas pe dinafara doresc sa se razbune! Zic eu ca daca vor pierde toti concurenti se vor desfiinta automat asa dand ocazia unei noi federatii! Concurenti! Ce va dat federatia ? si ce va da concursurile private!? Cugetati si cantariti! Vreti sa fiti intr-o oala cu astia sau vreti sa schimbati ceva! Depinde de voi!
  Cu stima!

 5. Obositii si mumiile de la FRC incearca sa scoata ceva bani din munca altora, din competitiile organizate cu suflet si care au luat o amploare considerabila. Rusine nu o sa le fie pentru ca nu au cunoscut acest termen. Nu stiu cine ii tine acolo. probabil ca nu ar strica sa se faca putina valva care sa ajunga la MTS, unde sa se prezinte situatia reala. Daca nu o federatie paralela ar putea fi solutia si incet incet, trasi pe o linie moarta, ar muri si FRC-ul.
  Prin acest gest FRC-ul a declarat razboi tuturor competitiilor de ciclism din tara pe principiul “cine nu este cu noi, este impotriva noastra”.

 6. De ani de zile Ovidiu zice ca FRC distruge sportul, intotdeauna s-a gasit cate un “destept” care sa spuna ca nu are dreptate, ca nu are dovezi.
  Ce dovada mai buna decat asta vreti ?
  Decizia asta e cred ca ultimul cui batut in sicriul FRC, de fapt singurul urmator pas e ca vor ramane fara concurenti.

  Sa fim seriosi, ca “legitimat la FRC”, ce anume are cineva de castigat de la FRC, mai ales ca acuma nu pot participa la concursurile private ? Sunt destule cluburi private unde ciclistii sunt tratat asa cum trebuie (sau oricum muuult mai bine ca la FRC).

 7. Cred ca un prim pas ar fi sa semnam o petitie pt a desfiinta FRCul,una dintre numeroasele institutii inutile din Romania!!sa vada imbecilii cati suporteri si practicanti inflacarati (fie ei sportivi de elita sau amatori) are acest minunat sport in toate formele lui si in Romania!!!!

 8. O buna parte dintre federatiile sportive “traditionale” din Romania au (din pdv managerial) o cultura organizationala formata in anii construirii socialismului si (din pdv politico-adminsitrativ) sint efecte ale utilizarii modelului sovietic de institutie. Ele functioneaza de o maniera autoritarista, fiind (cu rare exceptii) dependente de fondurile de la minister. In acest sens, interesul lor se focalizeaza mai degraba pe inalta performanta si prea putin pe sportul de masa (“expediat” catre Federatia Sportul pt Toti). Din pacate, aceasta situatie este atit de veche incit atit publicul larg, cit si cei din sistemul de sport, considera ca asa trebuie sa fie “normalitatea”. In acest context, tentative de schimbare se lovesc de o uriasa inertie institutionala si sociala. Si asta in conditiile in care, la nivel de doctrina, federatia este o structura care are ca principala functie organizationala reprezentarea intereselor comune ale membrilor (nu toate interesele!) Cu alte cuvinte, federatia are un mandat limitat de reprezentare! (ea fiind cea care “serveste” membrilor, nu cea care dicteaza!). Mai multe decit atit, modul in care este operationalizat conceptul de federatie sportiva introduce o aberatie in raport cu teoria organizatiilor! O federatie este o asociere de membri institutionali (fara persoane fizice!). Cu toate astea federatiile sportive normeaza comportamentul sportivilor individuali (care, de fapt, sint membri ai cluburilor si asociatiilor, nu ai federatiei!).

 9. umila mea parere,vedem deosebirea intre stat si privat,se stie de cind lumea ca cel mai prost administrator e statul. tot cam ce tine de stat va dispare in mod natural,initiativa privata va avea cistig ca suntem in capitalism,chiar de cumetrie,nu in comunism. rabdare ca statul va dispare din locurile in care trebuie sa fie doar initiativa privata. sigur ca va fi greu,ca nu e usor sa lasi tita bugetara de la care ai supt atita amar de vreme…

 10. Nu pot sa cred asa ceva. Este teribil de comunist sistemul “sa interzicem ceva, ca suntem autoritate, ca sa iasa lucrurile in avantajul nostru”. E posibil sa-si taie craca de sub ei cu decizia asta.

 11. dar continuam sa ne mandrim cu medaliile de la competitiile internationale!rusine acestei federatii si altora ca ea care impiedica sportivii sa-si faca sportul referat!oare nu se poate face o dizidenta?dar cine sponsorizeaza?fotbalul sa traiasca,sport de maidan si atat.

 12. Buna ziua tuturor,
  cu stupoare citesc hotararea Cons. de Adm. a FRC cu nr 17/29.08.2012.
  Din punctul meu de vedere aceasta hotarare este nula intrucat nu are la baza o Hot. a Ad. Gen. a FRC. Prevederile acestei hotarari depasesc limitele unui regulament de ordine interioara prin faptul ca limiteaza anumite raporturi intre terti.

 13. De prin statut:
  ”Art. 4 Federatia Româna de Ciclism este singura autorizata sa organizeze si sa controleze activitatea de ciclism din România.”
  Așa că hai să vă strângeți jucăriile=bicicletele și să ascultați doar de ei :))

 14. Daca va ganditi si din partea amatorilor care nu apuca niciodata nimic la concursurile care de fapt li se adreseaza veti intelege de ce s-a ajuns la hotararea asta . Nu este normal ca un ciclist profesionist , care trebuie sa concureze si sa castige premii pentru tara si echipa sa participe la concursuri pentru amatori si astfel sa le ia premiile acestora . Dupa fiecare concurs apar la burse premiile la vanzare si in nici un caz nu ajung pe mana unui amator care sa la aprecieze .
  Era normal sa se intample asa ceva , pentru a indeparta profesionistii din cluburi de la concursurile de amatori . Daca va uitati la ultimele concursuri primii 5-10 sunt profesionisti , au acces la medicamente si dopaj , la bani si biciclete profi pe care sa se dea si normal ca asa castiga peste tot .
  Mai ganditi inainte sa scrieti si vedeti care este si interesul vostru !

 15. @gina mentalitate de tip sovietica,ca unul nascut mai devreme…nu numai politicul dar si economicul,sportul,cultura etc au fost organizate dupa modelul fratelui mai mare de la rasarit. vezi cluburile de tip dinamo,steaua…apoi spartachiadele de vara sau de iarna,inlocuite de ceasca in elanul sau nationalist nu cu ceva mai de calitate ci cu imitatii de tip sovietic,va mai aduceti aminte de daciada?asta vroia sa inlocuiasca spartachiada…federatia romana de ciclism mai bine se numea sovietul in materie de ciclism…sa zicem bogdaproste ca alde cacarau,pontacu &co nu ne-au sovietizat cu totul.

 16. In alta ordine de idei: nu ciclistii trebuie pedepsiti, ci organizatorul concursului!!! nu vi se pare normal? ciclistul nu poate fi tras la raspundere pentru fapta altuia.(Omisiunea organizatorului de a cere aviz de la FRC) … ciclistul nu “organizeaza si controleaza” , deci el nu incalca art.4 al Statutului FRC. In ceea ce priveste regulamentul: Referatul Comisiei de competiţii, legitimări, transferuri şi clasificări, nr. 7 din 22 August 2012 – trebuie cuprins in ord. de zi al Ad. Gen. cu titlu de – Propunere de modificare al Regulamentului – care trebuie sa fie votata de majoritatea membrilor FRC. Numai Ad.Gen. poate sa ia “hotarari”,comisiile iau doar decizii…

 17. Marius, probabil te uiti prea mult la televizor dar asta cu profesionistii, dopingul si medicamentele nu e din filmele romanesti :-). In al doilea rand sa stii ca nu toti cei care termina pe podium la competitiile private sunt sportivi legitimati (profesionisti oricum nu exista), desi asta e impresia generala.

 18. @ Marius , sint un ciclist amator si particip la concursuri private pentru ca imi place atmosfera. Imi place ideea ca pot participa alaturi de elita din tara, cu toate ca ii vad numai la start la maratoane si la XCO ma depasesc de cateva ori. Nu ma deranjeaza ca cei mai buni iau premiile si le vand, e dreptul lor sa o faca.

  FRC ar trebui sa protejeze drepturile ciclistilor, nu sa le taie din drepturi. Poate inca nu si-au dat seama ca am iesit din comunism.

 19. Nu ma uit doar la tv … dar daca nu va afecteaza direct aceasta hotarare , ar trebui sa priviti si din punctul altora de vedere . Intotdeauna sunt cel putin doua parti afectate intr-un mod sau altul .
  Ed dupa ce te depasesc si incerci sa tii pasul si incerci de 10-20 de ori si vezi ca numai cei profi reusesc , nu te intrebi de ce oare concursul se numeste pentru amatori , daca ei vin de fiecare data si iau premiile mari ?
  Nu vreau sa ma apuc sa dau exemple de oameni , sa nu se simta jigniti , pentru ca pe unii ii respect pentru pasiunea si performantele lor , dar … din puncul meud e vedere nu au ce cauta in concursurile de amatori sau cel putin premiile nu ar trebui sa fie pentru ei .
  Aceasta hotarare nu micsoreaza drepturile ciclistilor si nici nu este contra dezvoltarii ciclismului romanesc , ci din contra , incurajeaza si pe amatori si iubitorii acestui sport sa incerce mai mult .

 20. @Marius Sa stii ca si eu sunt tot amator si nu sunt frustrat ca particip alaturi de sportivi legitimati, ci chiar imi place acest lucu, desi cea mai buna clasare a mea a fost doar un loc 8 la categoria 30-39 in cadrul Maratonului Vinului. Eu nu particip pt premiile in sine, ci pt a ma autodepasi si a vedea cat de bine merg in comparatie cu cei mai buni. Intrand in miezul problemei, cine crezi tu ca o sa mai organizeze maratoane cu premii importante, daca elita nu o sa participe?!?! Triada ti-a placut, ai participat la ea? Oare cine crezi ca o organizeaza? Crezi ca ea va mai exista daca tocmai sportivii clubului nu pot participa la propria competitie?!?! DHS Corvin Mtb cine crezi ca-l organizeaza si care crezi ca e motivatia sponsorului? Aceeasi ca si la Triada si exemplele pot continua.
  Tocmai datorita prezentei ciclistilor de elita la aceste evenimente si a sponsorilor pe care prezenta lor o atrage, cei ca noi (eu, tu si altii) putem sa ne bucuram de existenta competitiilor, de o taxa decenta de inscriere, pachete de concurs generoase si conditii excelente de organizare!
  Impresia ca din taxa platita de tine si de mine “ei” (din punctul meu de vedere nu exista “ei” si “noi amatorii”… asta e un cliseu… exista doar “noi ciclistii” si “ei Federatia”) isi primesc premiile este eronata…..!!! Poti cumpara cu 125 RON 3 tricouri si 3 biboane de bicicleta, mancare, apa si energizante pt 3 concursuri?!?! Fii sincer in raspuns!
  Ai participat la competitii organizate de FRC? Eu am participat la un Ciclocross in Poiana Brasov. Stii cum a fost organizarea si cronometrajul? Ca in preistorie. Premiile? O gluma proasta!
  Acum, obositii aia de la Federatie vor banii privati in buzunarele lor manjite. Ceea ce au facut ei este criminal pt acest sport si e posibil sa nu mai avem parte de astfel de evenimente de anvergura, ci de unele obcure, fara cronometraj cu chip, fara site-uri de promovare si fara “armatele” de comisari de cursa si puncte de alimentare existente in prezent (eu nu le folosesc decat foarte rar, dar existenta si bogatia lor denota interesul si eforturile financiare si umane depuse de catre organizatori)!
  Din cauza lipsei de sponsori, cronometrajul la unul din concursurile de acum 2 ani a fost manual, fara Chip-uri! Viitorul suna bine?!?
  …. dar, in consecinta, cu ajutorul Federatiei, de la anul cred ca ne vom integra in absolut de fericire! Tu si eu si inca cativa anonimi, o sa ne balacim in noroi si poate chiar vom castiga…. cine stie, o Eugenie! :)))) Rad, dar e trist, e un ras ironic!

 21. Domnule Marius. Eu cu bicicleta ma dau ca amator. Insa alerg. Si ma duc de cate ori pot la concursuri de cros prin tara. Stau si ma gandesc ce s-ar intampla oare sa le fie interzis alergatorilor profi sa alerge la toate aceste concursuri private (care s-au inmultit foarte mult in ultimii ani – lucru laudabil)? Este stupida aceasta gandire. Nu va este clar ca noi nu ne suparam ca vin cei buni si ne iau premiile? Punctul dv. de vedere este DOAR punctul dv. de vedere. Si nu ar trebui sa incercati sa ne lamuriti aici pe noi toti ca ce lucru bun a facut FRC.

 22. Am participat la multe campionate nationale de duatlon si triatlon organizate de FRCT si au fost cele mai prost organizare, nu spun ca la unele campionate nationale au fost dusi in trena uni concurenti chiar de catre unii angajati ai federatiei (Nistoroiu stie),care dupa ce s-au lasat de sport si au plecat la lucru in America au recunoscut acest fapt(Roatis Bogdan).Nu mai spun ca la campionatele nationale anuntau ora de start a probei 11 si se dadea startul la 12 ,sa termine toti amatorii. Daca MTB-isti legitimati ar participa la competitii neafiliate FRC si federatia i-ar suspenda , atunci FRCT va organiza campionatul national doar pentru amatori si ar participa la campionatele balcanice si mondiale cu “cine da mai mult”.si nu cu cine e mai bun la ora actuala.Jos cu babalacii si comunistii din federatie care au interesul sa moara cu functia in mana. Oameni “buni” din FRC nu vedeti ca sunteti depasiti si fizic si moral? Lasatii si pe altii ca va trecut vremea .DINOZAURILOR,HUUUUUUUUUUUUUU,

 23. Stimate d-le Marius, este admirabil ca aveti o opinie si laudabil faptul ca va aparati punctul de vedere! Insa simpla pomenire a termenului “doping” in argumentatia Dvs. denota ca nu sunteti in cunostiinta de cauza! Certitudinea 1: nu exista in RO ciclist care sa detina substante, tehnologie si asistenta medicala pt. asa ceva. Certitudinea nr. 2: FRC nu s-a gandit pret de o secunda la binele ciclistilor cand a luat hotararea 17/29.08.2012. Daca ati fi fost la curse organizate de FRC, ati fi stiut ca acelea reprezinta un pericol pt. integritatea corporala a participantilor. Sau ati intalnit vreun eveniment privat unde organizatorul sa se opuna parcugerii unei bucle de start desi fara ea riderii au toate sansele sa ajunga in grup compact la coborare pe abrupt ingust si sa dea unii peste altii? (s-a intamplat la Nationalele de MTB XC anul asta!)
  Puteti spune ca cele de mai sus sunt doar pareri personale, dar nu am facut decat sa enumar niste stari de fapt.

 24. Referitor la dopaj, sunt 100% ca convins acest fenomen exista si in ciclismul romanesc, poate ca peste 99% din cliclisti nu se dopeaza. Exista peste tot in lume, dece am fi noi exceptia? Nu e nimic nou sub cer la noi. Nu toate felurile de dopaje sunt inaccesibile pentru romani si nu toate sunt foarte scumpe. Daca studiati mai bine, in farmaci, magazine de suplimente, gasiti cate ceva, care sa contina substante interzise…
  Insa despre toate astea nu are rost sa discutam, pana cand nu vor fi controale de dopaj (chiar si la cursele de amatori) dupe fiecare competitie si nu numai, si pana cand sportivi legitimati nu poseda pasaport biologic.
  As dori sa subliniez ca cu propria mea parere personala, nu acuz pe nimeni, nu doresc sa arunc cu noroi in niciun ciclist.

  Insa din cate stiu eu, hotararea FRC nu are nici o legatura cu dopajul… sa nu amestecam lucruriele
  O alta parere personala este ca ciclisti legitimati are trebui controlati inclusiv la cursele de amatori.
  Si inca o data subliniez ca nu as dori se acuz pe nimeni, numai vad lucrurile realit.

 25. Era clar ca se va ajunge la aceasta discutie legata de categoria “elite” care nu prea se regaseste la concursurile private pur si simplu pentru ca nu avem suficienti sportivi pentru a fi facuta. La Prima Evadare la aceasta categorie au fost vreo 10-12 sportivi, daca tin bine minte, cu tot cu straini, la cupa Emmedue aproximativ la fel (asta pentru ca la cursa de sosea a venit tot Otopeniul).
  In primul rand majoritatea concursurilor private nu sunt “de amatori” ci sunt de XC, maraton sau cum s-or mai chema si sunt pe categorii de varsta. In plus, trebuie facuta distinctie intre sportivii legitimati si profesionisti (care traiesc de pe urma acestui sport). Cei care merg la scoala (juniorii) sau care au un serviciu stabil si se antreneaza in timpul liber nu sunt “profesionisti” chiar daca au licenta de la FRC.
  Sa mai clarific un lucru – categoria “elite” inseamna sportivi legitimati care au depasit varsta de 23 de ani (Under 23) nu ca sunt neaparat profesionisti. Profesionismul adevarat in Romania (respectand proportia termenului) cred ca poate fi intalnit numai la echipele de sosea, respectiv, C.S. Otopeni si Tusnad Cycling Team … nu stiu Maziconul exact cum sta, in rest nu cred ca putem discuta de salarii sau alte beneficii materiale constante la vreo echipa. Probabil echipe gen Geiger, Conpet, Giant etc isi permit sa stimuleze unii sportivi legitimati pentru a-i reprezenta la cursele private dar nu cred ca putem vorbi de contracte cu salarii.
  Apare intrebarea, fireasca, de ce se mai legitimeaza atunci? Doar pentru a participa la Campionatele Nationale? Pentru ca, daca urmariti tururile cicliste din anul acesta (vorbesc de sosea pentru ca la MTB federatia este 0), sportivi de valoare ca Frunzeanu, Juganaru, Petrache etc. lipsesc cu desavarsire. Poate ei ne pot lamuri de ce continua sa se legitimeze desi sunt convins ca nu vor avea nici o dificultate sa aleaga intre licenta si cursele FRC si cursele si banii proveniti din competitiile private.
  Asadar aceasta decizie, dupa parerea mea, imbecila, loveste exact in baza de selectie a acestui sport: amatorii pasionati legitimati, sportivii legitimati la FRC dar care nu sunt la o echipa din cele 3 de mai sus si juniori legitimati la echipe de club pentru care, de cele mai multe ori, nu se plateste nimic de catre club, doar echipament, bicicleta si ceva deplasari desi in multe cazuri parintii suporta multe din cheltuieli.
  … si ca sa nu mai tot suflam atat in paiele aprinse deja, aceasta hotarare nu are de fapt nici o legatura cu ciclistii, cu protejarea lor sau cu ciclismul si promovarea lui. Prin aceasta decizie se incearca sa se controleze concursurile private, adica acestea sa nu mai poata fi organizate fara avizul FRC, aviz care se obtine daca platesti o taxa, daca platesti niste arbitri, cronometraj, daca, daca, daca … adica federatia nu mai poate sta cu mainile in san si sa se uite cum se dezvolta ramura privata a ciclismului fara a-si ia “tainul” desi prin aceasta aduce o atingere grava inclusiv prin limitarea dreptului la munca a ciclistilor legitimati.
  Si ca sa revin la o remarca a unui comentator de mai sus bucuros ca este posibil ca cei mai buni sportivi nu vor mai veni la concursurile private … si eu sunt amator, ma antrenez si ma ambitionez sa fiu aproape la fel de bun ca ei, am la cine sa ma raportez … daca depasesc 100 de concurenti care doar merg cu bicicleta la serviciu, din cand in cand, sau mai dau o tura prin parc duminica, nu am nici o satisfactie dar daca depasesc un singur sportiv (junior sau elita) atunci toata munca mea imi este rasplatita.
  Asadar, domnilor, nimic nu se obtine fara munca si sacrificii. Spor la antrenament si sunt convins ca vom ajunge si pe podium. Cat priveste federatia si hotararea lor miseleasca, a zis-o James Hetfield: “Fuck them all!”

 26. 1. Daca e concurs privat, organizatorul isi rezerva dreptul de a face categoriile cum vrea.
  2. Daca un licentiat participa la un concurs privat nu o sa participa la traseul scurt, ca sa se faca de ras. La traseele lungi apar si amatori in top 10 si n-am auzit pe nici unul sa comenteze ca uite a venit “ala” si mi-a luat premiul. Anul asta Arpad Kelemen a facut concurenta la licentiati ca si amator.
  3. La traseele lungi, multi se baga fara pregatire bine gandita, doar sa se mandreasca luni la birou.
  4. F##k haters!
  5. Macar se vorbeste de scena inexistenta a mountainbike-ului din .ro!
  6.Spor la dat!

 27. Marius, esti prost. Stai jos.
  Daca vrei premii si esti prea burtos sa le iei, fa-ti tu, tata, un concurs in jurul blocului si da-ti medalii, nu mai da sfaturi altora. Si culmea, la cum arata lucrurile, ai putea sa il inscrii in calendarul federatiei, ca aveti aceleasi viziuni inguste si oricum asa arata tot ce organizeaza federatia – ca un concurs in jurul blocului.
  Auzi la el, mucea, vrea premii pe care i le iau altii mai buni! Pai asa e in sport, incompetentule!

 28. Si in automobilism era o situatie asemanatoare prin anul 2005, cand vechea federatie si ACR faceau regulile pentru raliuri si mai multi piloti si cluburi au infiintat o noua federatie. De atunci au trecut 7 ani si noua federeatie nu este recunoscuta international si pentru Raliul Sibiului 2012 tot ACR in calitate de Autoritate Sportiva Nationala pentru Romania recunoscuta de FIA a trebuit sa faca demersurile pentru includerea raliului in calendarul international.

  Poate si in ciclism ar trebui sa se ajunga la o intelegere intre cluburi, sportivi si federatie, pentru ca daca concursurile interne se pot desfasura fara FRC, participarea romanilor la competitiile internationale in mainile lor si va fi mult timp pana la o eventuala recunoastere internationala a unei noi federatii.

 29. Nu sunt ciclist, fac cam 15km/an cu bicicleta, dar de aici sa spui ca :
  Gina C says:
  30 August 2012 at 2:44 pm
  De prin statut:
  ”Art. 4 Federatia Româna de Ciclism este singura autorizata sa organizeze si sa controleze activitatea de ciclism din România.” Adica daca merg sa cumpar paine, dusul dupa paine pe bicicleta tre’ sa fie organizat si controlat de FRC ??? :)))))

  Pe de alta parte, ia sa mearga toti la curse private, sa vedem FRC cum isi mai justifica existenta? Nu e nevoie de o federatie paralela, doar de o sfidare in masa. Ce vor face? Vor ramane cu 10 ciclisti???

 30. Domnule Ovidiu Simen ignorati masurile FRC. Daca sunt doar 3 competitii in Romania organizate de FRC probabil ca in viitorul apropiat se va autodesfiinta. E totusi bine ca sunteti la curent cu masurile FRC pt a va putea pregati sa reinfiintati cat mai rapid o federatie de ciclism reprezentativa pt ciclismul romanesc. Eu va doresc mult succes!

 31. Vezi asa se vede xiferenta in interesul oamenilor de la putere in sport. Eu acum stau in anglia si aici mam inscris la un club local de ciclism, dupa care automat a trebuit sa ma inscriu si la british cycling. Am platit 65lire si asta include licenta de concurs pro, asigurare medicala pe toata europa, asivurare in caz ca lovesc pe cineva sau ceva in turele cu bicicleta, programul competitional si de la competitile de amatori pe un an, reducere de 15% de la anumite lanturi mari de magazine de ciclism. Asta e o federatie adevarata.Hotii pardon tovarasii de la noi din federatie ar putea citi astea.
  Eu cred ca daca ovidiu ar face o federatie separata sau ma rog o organizatie de ciclism ar avea cel putin 80% din ciclistii din tara de partea lui. Pai daca nu facea situl asta cati dintre noi nu am fi pedalat singuri sau neam fi lasat de pedalat.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.