Dario Cataldo (Omega Pharma-Quick Step) a încheiat primul etapa a şaisprezecea a Turului Spaniei, obţinând cea mai importantă victorie a carierei sale. Italianul l-a întrecut pe colegul său de evadare, Thomas de Gendt (Vacansoleil), la 2 kilometri de vârful căţărării finale, Cuitu Nigru, pe o porţine cu pantă ce a ajuns la 24 %. Cataldo a parcurs cei 183,5 km dintre Gijón şi Valgrande-Pajares (Cuitu Negru) în 5h18’28”, iar de Gendt cu alte 7 secunde în plus.

Din nou Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) a dat numeroase atacuri şi din nou Joaquim Rodríguez (Katusha) i-a ţinut piept de fiecare dată, ba chiar i-a luat două secunde la final, plus patru secunde de bonificaţie aferente locului trei pe care l-a ocupat în cadrul etapei. Contador este acum la 28 secunde în spatele lui Rodríguez la general. Valverde a sosit în spatele celor doi, la 2’58” de învingător. În ierarhia generală întârzierea sa faţă de lider este de 2’04”. Chris Froome de la Sky a încheiat manşa cu mai bine de 5 minute întârziere, îndepărtându-se şi mai mult de podiumul competiţiei.

Evadarea zilei s-a format abia pe coborârea de pe prima căţărarea a zilei, Alto de la Cabruñana (cat. a 3-a). Cataldo şi De Gendt au acumulat un avans de peste 15 minute până pe căţărarea de cat. 1-a Puerto de San Lorenzo, dar pe măsură ce plutonul se apropia de a doua ascensiune de cat. 1-a Alto de la Cobertoria, Euskaltel a trecut la trenă cu speranţa că Igor Antón va câştiga etapa. Avansul evadaţilor a scăzut astfel la 9minute. Au cooperat până la 2 km de final când Cataldo a atacat şi a câştigat etapa.

Contador a atacat la 6 km de finalul în asensiune, iar ca şi în etapa precedentă doar Rodríguez şi Alejandro Valverde împreună cu cechipierul său Nairo Quintana au reuşit să ţină ritmul. Pe ultimii 500 de metri, cand rutierii se chinuiau să ajungă la 10km/h, Contador a accelerat, doar ca să îl vadă pe Rodríguez trecând pe lângă el pentru a încheia al treilea manşa.

Clasament etapă

1 Dario Cataldo (Omega Pharma-Quickstep)                                   5:18:28
2 Thomas De Gendt (Vacansoleil-Dcm Pro Cycling Team)               0:00:07
3 Joaquim Rodriguez Oliver (Katusha)                                              0:02:39
4 Alberto Contador Velasco (Saxo Bank – Tinkoff Bank)                  0:02:41
5 Alejandro Valverde Belmonte (Movistar)                                        0:02:58

Clasament general

1 Joaquim Rodriguez Oliver (Katusha)                                               63:38:24
2 Alberto Contador Velasco (Saxo Bank – Tinkoff Bank)                     0:00:28
3 Alejandro Valverde Belmonte (Movistar)                                           0:02:04
4 Christopher Froome (Sky)                                                                0:04:52
5 Daniel Moreno Fernandez (Katusha)                                                0:06:58

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.