Există un motiv pentru care toţi cicliştii profesionişti măsoară, analizează şi îşi moderează antrenamentele cu ajutorul ciclocomputerelor ce au funcţia de a măsura puterea.

Potrivit fostului ciclist Hunter Allen, acum antrenor de top şi co-autor al „Training and Racing with a Power Meter”, „Puterea este un număr absolut, un factor determinant al performanţei. Ritmul cardiac este doar un răspuns, despre care nu ştii dacă e determinat de condiţiile de drum, de un câine care te aleargă sau de un şofer de camion”.

De exemplu, un rutier poate pedala timp de 60 de minute în zona 3 a ritmului cardiac cu o putere medie de 250W. Săptămâna următoare face acelaşi antrenament bazându-se pe indicatorul ritmului, însă puterea medie scade la 220W. Acest lucru poate fi cauzat de oboseală sau de o iminentă boală, dar factorul cheie este că lipsa unui indicator al puterii duce la această incapacitate de a percepe această scădere în calitatea antrenamentului.

Deşi aceste dispozitive sunt scumpe, chiar amatorii sunt cei care pot profita cel mai mult de pe urma unui astfel de indicator. „Un amator poate câştiga de pe urma acestui indicator deoarece, cele câteva ore de antrenament pe care le are vor putea fi mai bine măsurate, ceea ce duce la o creştere a calităţii antrenamentelor”, spune Allen.

Rapiditatea şi calitatea incontestabilă a datelor pe care le produce un astfel de dispozitiv mai înseamnă şi că este util pentru rutierii care vor să testeze alte stiluri de pedalat, o cadenţă diferită şi alte detalii aerodinamice pentru un plus de performanţă.

Ca şi în cazul ritmului cardiac, antrenamentele bazate pe monitorizarea puterii se realizează folosind o serie de zone personalizate corespunzătoare unor niveluri diferite de intensitate. Aceste zone sunt calculate cu ajutorul unui „număr magic” cunoscut sub numele de FTP (functional threshold power). Acest FTP reprezintă nivelul de intensitate la care acidul lactic începe să se acumuleze în organism, adică atunci când apar durerile.

FTP-ul poate fi dedus din datele înregistrate de ciclocomputer sau prin teste ce implică un efort maxim susţinut pe o perioadă de 20 sau 60 minute. Vei obţine un număr ce e echivalent cu un efort susţinut într-un contratimp individual de 40km.

Zonele sunt împărţite în funcţie de procentul FTP-ului. De exemplu, zona 1 este cuprinsă între 0 şi 55% din FTP, zona de mijloc 76-90%, iar zona cea mai intensă (efort maxim de 30s-3min) 121-150% din FTP.

Cunoscând aceste lucruri, puteți antrena diferite aspecte ale fiziologiei voastre şi poţi identifica potenţiale deficienţe în antrenamentele tale.   

sursa: bikeradar.com

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.