A trecut și weekend-ul cel mai plin de evenimente din sezonul 2012, weekend-ul care a trezit parcă la viață cea mai spectaculoasă ramură a MTB-ului, XCO  Cross-country Olympic.

Cei mai “bătrâni” își amintesc perioada 2003-2006, când maratoanele MTB erau practic inexistente (erau maxim 3 evenimente de acest gen) și singurele concursuri de mtb erau cursele de XCO. Publicul era încântat și atunci de faptul că spectacolul era asigurat pe întreaga durată a cursei și concurenții, deși puțini la număr, făceau spectacol de fiecare dată.

Instinctul îmi spune că weekendul care a trecut a reaprins nebunia XCO și această “renaștere” este opera celor doi organizatori de la Red Bull MoontimeBike din București respectiv Trails MTB Fest din Cheile Grădiștei.

Red Bull MoontimeBike a fost dominat de Marius Petrache, sportivul de la Felt-Sidi reușind să parcurgă cele 7 ture cu o viteză medie de 24,6 km/h în 1:29:24. Tudor Oprea și Arpad Kelemen au luptat pentru locul 2, sportivul de la Procycling Geiger reușind să se impună în acest duel cu revelația sezonului de mtb, sportivul de la NoMad Merida.

La feminin cursa a fost câștigată de Emese Fodor de la NoMad Merida, urmată de Andreea Sandor și  de Irina Dumitru.

Publicul prezent în Parcul Tineretului a avut la dispoziție 2 ore de spectacol, pe un traseu din care organizatorul a reușit să stoarcă fiecare fărâmă de dificultate și să o aștearnă sub roțile participanților.

Red Bull MoontimeBike a arătat ce înseamnă o cursă de XCO organizată la nivelul cel mai înalt. Dan Sârdan este omul care a transformat în ultimii 4 ani scena MTB din România prin organizarea unui eveniment pentru mase care au adus un câștig imens imaginii ciclismului. Prima Evadare este  concursul care doboară an de an recorduri de participare și care a devenit un punct de reper pentru mii de cicliști din Romania. Să sperăm că și noul eveniment marca Dan Sârdan & NomadMerida va impune un trend în organizarea de concursuri.

Dacă sâmbătă a fost ziua Red Bull MoontimeBike putem spune că duminică a fost ziua Trails Mtb Fest.

Complexul de la Cheile Grădiștei a găzduit un eveniment foarte frumos, pe un traseu spectaculos și bine gândit. Mulți sportivi au ales să participe la acest eveniment chiar dacă el a fost programat la doar 12 ore după finalul cursei de la București.

Atmosfera de la Cheile Grădiștei este mai boemă, mai prietenoasă. Am avut ocazia să discutăm în liniște, să punem țara la cale, concurenți, presă sau simpli spectatori.

Și la Trails Mtb Fest spectacolul a fost asigurat de numele mari ale mtb-ului. Tudor Oprea, Kelemen Arpad, Marius Petrache și Daniel Marius Roșioru au măcinat sub roți timp de 8 ture solul umed de la Cheile Grădiștei.

Tudor Oprea a recuperat spectaculos terenul pierdut în primele ture reușind să ajungă în spatele lui Kelemen după primele 6 ture. Imediat după intrarea în ultima tură Kelemen a făcut pană spre dezamăgirea publicului care urmărea cu interes maxim lupta care se dădea între sportivii de la ProCycling Geiger și NoMad Merida Racing Team. Tudor Oprea a terminat la pas cursa urmat de Kelemen. Petrache și Roșioru au terminat și ei la aproximativ 2 minute după Oprea.

Cursa de la Cheile Grădiștei a fost foarte bine organizată, locația superbă fiind cireașa de pe tortul care s-a numit Trails Mtb Fest.

Credit foto: Florian Răducanu, Ciclism.ro


 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.