Ediţia din acest an a Campionatelor Mondiale ce se desfăşoară la Valkenburg (Olanda), a debutat duminică cu proba de contratimp pe echipe, o probă aflată pentru prima dată în programul Campionatelor Mondiale. Omega Pharma – QuickStep a fost cea mai rapidă echipă la băieţi, urmată la 3s de BMC şi la 47s de Orica GreenEDGE, în timp ce la fete s-a impus echipa germană Specialized-Lululemon.

Astăzi a avut loc proba de contratimp individual pe o distanţă de 45.7km. Lupta pentru victorie s-a dat între deţinătorul titlului, Tony Martin (Germania) şi americanul Taylor Phinney, în cele din urmă rutierul german reuşind să câştige medalia de aur în această probă, pentru a 2-a oară consecutiv pentru o diferenţă de 5s faţă de Phinney. Medalia de bronz i-a revenit surprinzător lui Vasil Kiryienka (Belarus), în timp ce favoritul numărul 2, Alberto Contador, a dezămăgit, terminând pe locul 9 la nu mai puţin de 2min30s de învingător. O evoluţie peste aşteptări a avut şi kazacul Dmitriy Gruzdev (Kazakhstan) care a stat pe primul loc mult timp, până la sosirea lui Tejay Van Garderen, în final Gruzdev obţinând un loc 6.

Sâmbătă are loc proba fetelor pe şosea, iar duminică cea a băieţilor în care se anunţă o bătălie interesantă între spanioli şi restul plutonului. Ibericii vin la start cu cele mai sonore nume şi cu nu mai puţin de 5 posibili lideri : Alejandro Valverde, Oscar Freire, Samuel Sanchez, Alberto Contador şi Joaquin Rodriguez. Belgienii speră şi ei la o medalie prin Philippe Gilbert sau Tom Boonen, în timp ce italienii vor miza pe o echipă tânără creată în jurul lui Vicenzo Nibali. Peter Sagan este văzut şi el ca unul dintre marii favoriţi, însă lipsa unei echipe puternice şi a experienţei s-ar putea să conteze pe parcursul celor 261km valonaţi ai cursei. Printre alţi favoriţi se mai numără Simon Gerrans, Thomas Voeckler, Boasson Hagen sau Alexander Kolobnev, toţi rutieri de clasice.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.