De multe ori carbohidraţii sunt percepuţi negativ, dar carbohidraţii potriviţi la momentul potrivit sunt prietenii unui ciclist. Cercetări recente făcute la Universitatea din Bath au demonstrat că sportivii care au băut, înaintea unei competiţii de triatlon, o băutură sportivă cu carbohidraţi şi-au îmbunătăţit performanţele.

Studiul a pus într-o altă lumină conversia energiei din carbohidraţi şi a oferit celor de la Cycling Plus şansa de a descoperi metodele optime pentru obţinerea energiei din carbohidraţi.

Oferta de băuturi energizante, geluri şi batoane de pe piaţă este foarte mare. Pentru a vedea care sunt cele mai bune produse de acest tip, trebuie să înţelegi cum obţinem energia din alimente. Mai jos vom explica cum transformă organismul alimentele în glucoză, care are rolul cel mai important în producţia de energie.   

Această producţie e influenţată de tipul de carbohidraţi pe care îi iei din alimente. Poţi controla fluxul de energie consumând anumite tipuri de carbohidraţi.

Alimentele care sunt bune pentru energie sunt clasificate în funcţie de indicele glicemic. Acesta reprezintă o evaluare în funcţie de efectul pe care îl au asupra nivelului de glucoză din organism.

„Cu cât IG este mai mare, cu atât creşte mai repede glucoza din sânge”, spune Mayur Ranchordas, lector în ştiinţă sportivă şi nutriţie la Universitatea Sheffield Hallam. Carbohidraţii care sunt digeraţi rapid au cel mai ridicat indice glicemic pentru că glucoza eliberată de ei ajunge foarte repede în sânge.

„Momentul potrivit pentru a consuma alimente ce conţin carbohidraţi cu o eliberare lentă a glucozei este cu 2-3 ore înainte de a pleca cu bicicleta. În timpul plimbării ai nevoie de carbohidraţi cu un IG mare pentru o livrare rapidă. După ce ai terminat tura trebuie să revii la carbohidraţii cu un IG scăzut, tot după 2-3 ore”, spune Ranchordas.

„Jeleurile, prăjiturile de tip Jaffa şi chiar pâinea albă cu gem au un indice glicemic ridicat, dar nu sunt la fel de bune precum băuturile sportive care acoperă şi nevoia de glucoză şi pe cea de hidratare”, spune Ruth McKean, nutriţionist pentru SportScotland. Băuturile pentru sportivi conţin carbohidraţi solubili care sunt digeraţi rapid (fructoză, dextroză) şi apă pentru a trece foarte uşor din tractusul digestiv în sânge.

Tabelul carbohidraţilor

2-3 ore înainte de plimbare – carbohidraţi cu IG mic: musli, omletă, pâine de secară prăjită

30 de minute înainte de a pleca – o banană

în timpul plimbării/cursei – băuturi pentru sportivi, geluri energizante, stafide

după plimbare – fulgi de porumb sau orez crocant cu lapte

2-3 ore după plimbare – somon la grătar cu broccoli fiert şi piure de cartofi  

sursa: Cycling Plus

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.