Mulţi cilişti nu realizează cât de importantă este dieta. Este un clişeu, dar când e vorba de sport chiar eşti ceea ce mănânci. Iar dacă mergi cu bicicleta zilnic, nu îţi permiţi să greşeşti în ceea ce priveşte alimentaţia.

O dietă bună nu are doar menirea de a te menţine slab. Într-adevăr este important şi acest lucru, dar şi alimentarea corectă, cu substanţele nutritive de care organismul are nevoie pentru recuperare, are o importanţă deosebită. Dacă dieta nu e corelată cu antrenamentele, tot efortul pe care îl depui nu îţi va fi de folos.

Nealimentarea înainte de antrenament

Organismul a stat fără mâncare câteva ore bune pe timpul nopţii, aşa că nu te poţi aştepta să obţii mare lucru în antrenamente sau curse dacă nu mănânci înainte de a pleca la drum.

Alimentează-te cu suficienţi carbohidraţi în ziua de dinainte şi găseşte nişte alimente care să îţi priască dimineaţa. Ai putea încerca iaurtul, o banană sau o felie de pâine cu unt de arahide şi un pahar de suc de fructe.

Distanţele prea mari între mese

Dacă acest obicei persistă, rişti să ajungi să mănânci mai mult decât ar trebui. Acest lucru creează un val de insulină care duce la depozitarea grăsimilor. Planifică-ţi mesele astfel încât să nu treacă o perioadă mai mare de 4 ore între mese. Aceste gustări pot include un iaurt cu grăsime scăzută, seminţe, fructe sau batoane energizante de bună calitate.

Prea multe fibre

Deşi este o problemă întâlnită în special la alergători, poate afecta şi cicliştii; de fapt se poate întâmpla în timpul oricărui exerciţiu fizic când sângele este deviat dinspre sistemul digestiv spre muşchi.

Evită alimentele picante şi pe cele non-fibroase înainte de a pleca la drum. În seara de dinaintea antrenamentului sau cursei poţi mânca paste cu sos, iar dimineaţa un bol de cereale uşor digerabile sau pâine toast cu unt de arahide.

Realimentarea în timpul antrenamentelor

Poate că pentru o tură scurtă nu ai nevoie de geluri sau batoane, dar dacă eşti pe bicicletă câteva ore trebuie să menţii „motorul” alimentat.  Este important să ştii de câţi carbohidraţi ai nevoie şi ce cantitate de lichide îţi trebuie în timpul unui antrenament. Organismul are nevoie de cam 30-60g de carbohidraţi pe oră.

Masa de după antrenament

Uneori, ultimul lucru pe care vrei să îl faci după un antrenament este să mănânci, dar dacă nu o faci sesiunile următoare de antrenamente vor suferi şi te vei simţi obosit. Există şi cealaltă extremă în care cad unii, atunci când după o tură dificilă mănâncă tot ce le pică în mână.

Laptele cu cicocolată este excelent pentru această masă; 300ml împreună cu ceva nuci, seminţe sau un sandviş cu unt de arahide te vor ajuta mult până la viitoarea masă.

Prea mulţi carbohidraţi

Mulţi sportivi supraestimează nevoile organismului şi mănâncă cantităţi mari de cereale, paste, orez, cartofi şi pâine. Pâinea este o problemă deosebită deoarece conţine gluten care provoacă balonarea. Calculează-ţi necesarul zilnic de calorii, luând în considerare antrenamentele şi activitatea de zi cu zi.

Consumul de cafea aleatoriu

Deşi s-a dovedit că cofeina are un efect pozitiv asupra performanţei sportive, are nevoie de o gestioanare atentă deoarece poate provoca probleme cu stomacul. 

 

2 COMMENTS

  1. Deci va rog eu terminati cu recomandarile astea pentru sportivi de genul…….iaurt cu continut scazut de grasimi . Pai cate procente de grasime are un iaurt gras???? 4??? 4,5% ?? In alimentatia oricarui om tre sa se regeaseasca minim 5% grasimi . Grasimile ajuta la asimilarea anumitor nutrienti in intestine !

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.