Acest model de butuc foloseste pentru angrenare un surub melcat care se infileteaza intr-o piesa centrala. Aceasta piesa cu rol de clichet se cupleaza prin presiune pe interiorul carcasei. Este mai simplu, mai mic si mai usor decat clasicul butuc tip Torpedo ce foloseste pentru angrenare o piesa (clichet) cu bile cilindrice. Butucul cu melc este mai slab si se strica mai usor, nefiind indicat la solicitari mari si utilizare intensiva. In plus nu se gasesc piese de schimb, nici macar piulite sau conuri.

Spre deosebire de majoritatea butucilor cu frana la picior, acest butuc se demonteaza incepand din partea dreapta. Cu o cheie subtire de 15mm se tine conul, iar cu o cheie de 17mm se desface contrapiulita.

Se scoate contrapiulita, conul exterior si coronita exterioara.

Se scoate capul de angrenare si coronita dreapta.

Prin partea stanga se scoate axul cu celelalte piese.

Piesa cilindrica din dreapta are rol de clichet. Cand capul de angrenare este pus in miscare surubul melcat se infileteaza in aceasta piesa si o trage spre dreapta. Interiorul carcasei este conic, mai ingust in partea dreapta. Astfel „clichetul” este presat pe interiorul carcasei punand roata in miscare. Cand este rotit in sens invers melcul impinge „clichetul” spre stanga si acesta preseaza spre carcasa cele doua lamele arcuite, realizand franarea.

Montarea necesita putina atentie si indemanare. Dupa ce se curata si greseaza toate piesele se incepe asamblarea. Arcul se introduce cu partea lata in capatul mai ingust al „clichetului”. In capat arcul are o piesa de tabla cu doua picioruse. Aceste picioruse trebuie introduse in cele doua gauri de pe lateralele conului stang. Inainte de asta se introduce coronita pe conul stang.

Cele doua piese de franare au un capat mai ingrosat. Acest capat se aseaza pe debitarea de pe conul stang. Piesele se tin strans cu degetele.

Se introduce tot axul in carcasa, prin partea mai larga. Lamelele de franare se tin pe pozitie cu degetele pana se introduc complet in carcasa.

Pe partea dreapta se aseaza coronita, apoi se introduce capul de angrenare, infiletandu-l in sens orar.

Se monteaza coronita exteriora si se infileteteaza conul. Se strange contrapiulita pana dispare orice joc.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.