Primul butuc torpedo a fost fabricat cu mai bine de 100 de ani in urma. Noul Sram Torpedo nu are nimic in comun cu stramosul sau, in afara de denumire. Este un butuc cu un singur pinion ce are o functie foarte interesanta. Dupa un scurt reglaj se transforma din Single speed in Fixed gear.

In interiorul axului este un surub care se poate roti cu surubelnita. Dupa sapte rotatii complete pinionul butucului devine fix. Sapte rotatii inapoi si pinionul e liber din nou. Astfel se impaca si capra si varza si am scapat de butucii flip-flop la care trebuia sa intorci roata pentru a schimba pinionul. Chiar si pentru impatimitii de pinioane fixe acest butuc are cateva avantaje. Cui ii place sa pedaleze la vale rotind nebuneste angrenajul? Pe pantele lungi si abrupte pinionul se poate pune pe liber pentru a putea cobori in siguranta.

Un lucru mai putin agreat la acest butuc este greutatea de 480 grame. Un butuc flip-flop cu doua pinioane cantareste ceva mai putin, dar schimbarea rotii dureaza mult mai mult decat rasucirea unui surub. Rulmentii nu sunt sigilati complet, au doar un capac, ceea ce ii face pasibili la contaminarea cu apa si mizerie. Asta nu e o problema prea mare atat timp cat bicicleta nu se foloseste pe vreme umeda.

Distanta intre piulite este de 130mm, potrivit pentru cadrele de cursiera. Sram a anuntat ca va produce in curand si un model cu ax de 120mm pentru cadrele de pista. Butucul are 32 da gauri si foloseste un pinion clasic cu trei caneluri. Sunt disponibile sase pinioane,  de 16, 17, 18 dinti model plat si 19, 20, 21 model concav.

Pretul de 125 euro poate parea mare, dar cine ii apreciaza calitatile il va cumpara cu siguranta.

1 COMMENT

  1. Bună ziua! Oare există şi alţi producători care să facă butuci asemănători cu cel prezentat de dumneavoastră? Am încercat să caut dar nu ştiu o denumire generică pentru tipul ăsta de butuc.
    Ar trebui să fie ceva de felul “convertible/switchable SSP-FG hub”, cred. Mulţumesc!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.