Odata cu cresterea populatiei din Japonia, a crescut si numarul de biciclete de pe drumurile publice. Pentru a rezolva problema parcarii bicicletelor din marile orase s-a decis construirea unei parcari subterane. Si deoarece este vorba de Japonia, aceasta parcare este complet automatizata.

Parcarea subterana este de forma circulara si datorita unor inovatii arhitecturale, este rezistenta la cutremure. Adancimea structurii este de 12 metri si poate adaposti 204 biciclete de orice tip. Abonamentul lunar costa aproximativ 30 de dolari, iar studentii beneficiaza de jumatate de pret.

Aparent functionarea este foarte simpla. Ciclistul isi aseaza bicicleta la intrare pe un suport, isi scaneaza cardul de abonat si de restul se ocupa roboteii. Bicicleta este preluata de un brat mecanic e asezate pe un lift si depozitata in siguranta. Pentru recuperarea bicicletei se scaneaza cardul si bicicleta apare la intrare dupa doar 17 secunde.

In clipul de mai jos puteti vedea detaliile de constructie si functionare.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vK9C9VtCypE#!

2 COMMENTS

  1. Se fura si la japonezi biciclete dar de obicei e vorba de navetisti (piliti) care cand se dau jos din tren sau ies din carciuma si-o iau spre casa nu si-o gasesc pe-a lor si-o iau pe care s-o nimeri.

    Dar cum spune si-n articol nu ca anti-furt au facut parcarile astea ci din lipsa de spatiu. E mare lucru sa poti baga 200 de biciclete pe un cerc cu raza de 3 metri pe care in mod normal ar incapea parcate vreo 10-15 in cel mai bun caz.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.