La o bicicleta de curse nu conteaza doar greutatea si aerodinamica, o mare importanta o au butucii si angrenajele. Daca rulmentii butucilor sunt de calitate proasta, roile se vor invarti mai greu ducand la o scadere a performantei.

Ceramic Speed este denumirea unor rulmenti cu bile ceramice de inalta precizie. Rulmentii ceramici au o rezistenta mai mare la uzura, sunt mai precisi, se invart mai lin si au o greutate mai mica. Dar pretul este mult mai mare decat a altor rulmenti ceea ce ii face inaccesibili pentru multi dintre noi.

S-au realizat o serie de teste cu doua seturi de roti Mavic Cosmic, unul echipat cu rulmenti standard, celalalt cu Ceramic Speed. Intai s-a efectual un test de rotire libera, calculand timpul de la o viteza de 2okm/h pana la oprire. Cu rulmentii standar roata s-a invartit timp de 47 de secunde, iar cu rulmentii ceramicii s-a invartit 1min si 16sec. Testul de rotire libera a fost castigat detasat de Ceramic Speed.

Urmatorul test a fost pe teren. Doi ciclisti au accelerat bicicletele pana la 30km/h apoi s-au oprit din pedalat pana la linia de sosire. Bicicleta cu Ceramic Speed a inregistrat o viteza medie cu 9km/h mai mare decat cealalta. Iarasi o diferenta mare ce dovedeste din nou calitatile rulmentilor ceramici.

Pretul unui set de patru rulmenti este de 300 de lire sterline adica peste 1600 lei. Doar cei mai dedicati (si bogati) ciclisti ar fi dispusi sa faca o asemenea investitie. Diferenta de greutate nu este mare, Ceramic Speed sunt cu 14 grame mai usori decat rulmentii clasici.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.