Tom Wheeler - downhillerul cu un brat 0In data de 26 martie 2011, Tom Wheeler a suferit un accident foarte grav in timp ce cobora cu bicicleta. In urma cazaturii cinci nervi care faceau legatura intre coloana vartebrala si bratul drept au fost distrusi. Dupa doua saptamani de spitalizare si o operatie de 13 ore, medicii au reusit sa-i refaca un singur nerv, lasandu-l pe Tom cu mana dreapta semiparalizata. Fiind un luptator inascut Tom s-a decis sa-si invinga invaliditatea, sa-ti refaca musculatura si sa se urce iar pe bicicleta. A fost nevoie de foarte multa munca, ambitie, vointa dar si de o bicicleta speciala si o proteza unica pentru brat.

Tom Wheeler - downhillerul cu un brat 1

Tom Wheeler a pedalat toata viata pe roti de 26”, dar dupa accident s-a decis sa incerce ceva nou. La sugestia unor prieteni a testat o bicicleta Orange cu roti de 29” si a fost incantat de ea. Dar pentru a o putea folosi din plin, a facut cateva modificari acestei biciclete. In primul rand toate manetele au fost trecute pe partea stanga a ghidonului. A fost nevoie de mai multe teste efectuate cu diverse componente pentru a gasi configuratia perfecta. Sistemul de angrenare e compus dintr-un grup de 10 pinioane Sram X0 cu foaie Shimano XTR. Pentru actionarea schimbatorului a ales o maneta rotativa Sram X0. Franele Hope M4 cu patru pistoane sunt actionate de doua manete diferite, Mono pentru fata si Tech Evo pentru spate. Manetele de frana pot fi actionate separat sau simultan cu degetul aratator si mijlociu. Tot pe partea stanga a ghidonului este si maneta pentru tija de sa telescopica. Headsetul are un stabilizator de directie de la Hope pentru a-l ajuta pe Tom sa conduca mai usor.

Tom Wheeler - downhillerul cu un brat 2

Specificatiile complete ale bicicletei:
Frame: Orange 29er prototype, 140mm rear travel
Shock: Fox FLOAT CTD Boost Valve w/ Trail Adjust
Fork: Fox 34 TALAS 29
Headset: Hope
Stem: Renthal Duo
Handlebar: Renthal Fatbar
Grips: Renthal Push-On
Brakes: Hope M4 callipers w/ Mono front lever, Tech Evo rear lever
Shifter: SRAM X0 Gripshift
Crankset: Shimano XTR w/ 32-tooth Renthal SR4 chainring
Chain device: e*thirteen
Cassette: SRAM, 10-speed
Chain: SRAM, 10-speed
Rear derailleur: SRAM X0 Type 2
Pedals: Shimano XTR Trail M985
Wheelset: Mavic Crossmax ST
Tyres: Maxxis Beaver 29×2.0in
Saddle: SDG I-Fly Storm
Seatpost: Fox DOSS dropper
Other accessories: Powa Products DFender mudguard
Weight: 13.6kg, with hand attachment

Tom Wheeler - downhillerul cu un brat 3

Special pentru Tom a fost creata o proteza revolutionara pentru a-i sustine bratul si a-l ajuta sa manevreze mai usor bicicleta. Proteaza este din carbon si ii inconjoara tot bratul si antebratul, fiind articulata la cot. Cele doua parti ale protezei sunt cuplate cu un amortizor special creat de Fox. Acest amortizor are rolul de a prelua partial sarcina muchilor si de a mentine bratul in pozitie. Palma protezei se ataseaza de ghidon cu un sistem electro-magnetic. Astfel bratul ramane ferm pe pozitie ajutand ciclistul sa aiba echilibru si control mai bun.

Tom Wheeler - downhillerul cu un brat 4

 Dragostea si pasiunea lui Tom Wheeler pentru biciclete si pentru munte l-au facut sa continuie si sa invinga orice greutate. Acum pedaleaza aproape la fel ca inainte si profita zilnica de noua sansa de a-si continua normal viata.

Tom Wheeler - downhillerul cu un brat 5

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.