Tija de carbon cu amortizor de la Specialized 1

Specialized a dezvoltat un nou model de tija de sa cu amortizor pentru bicicletele de sosea si ciclocros. Tija este construita din  carbon si se numeste Cobl Gobl-R (cobble gobbler). A fost creata pentru ciclistul profesionist Tom Boonen cu scopul de a-l ajuta la competitia de ciclism Paris Roubaix. Cel ce a dezvoltat aceasta tija este fostul ciclist Chris D’Alusio, actualmente inginer la Specialized.

Tija de carbon cu amortizor de la Specialized 2

Tija de carbon cu amortizor de la Specialized 4Am prezentat intr-un articol anterior o alta tija de carbon cu amortizor, dar exista diferente mari intre cele doua modele concurente. Datorita formei constructive, tija Cobl Gobl-R permite rotii din spate sa treaca peste denivelari in timp ce saua ramane in aceeasi pozitie impreuna cu ciclistul. Acest fapt este foarte util pe terenurile denivelate, permitand ciclistului sa obtina o viteza mai mare fara sa se ridice de pe sa. Amortizorul are o cursa de 18mm, suficienta pentru traseele de ciclocros.

Tija Cobl Gobl-R nu are pivoti sau alte elemente de legatura, ci este construita dintr-o singura bucata. Are in plus incorporat un mic elastomer Zertz pentru a absorbi vibratiile. Acest elastomer nu este o componenta esentiala, dar prin schimbarea lui se poate modifa putin cursa si comportamentul amortizorului. In functie de duritatea elastomerului, miscarea amortizorului poate fi ajustata dupa placul fiecarui ciclist.

Tija de carbon cu amortizor de la Specialized 3

Momentan este disponibila doar o singura dimensiune, cu diametrul de 27,2mm, lungimea de 350mm si greutatea de 200gr. Initial tija facea parte doar din echiparea standard a bicicletei de sosea S-Works Roubaix,  dar acum este disponibila si separat la pretul de 120 de lire sterline.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.