Discuri de frână de carbon de la Kettle Cycles 1

Firma Americana Kettle Cycles tocmai a lansat primele discuri de frana din carbon pentru biciclete. Desi in domeniul auto-moto se folosesc de multi ani, a durat ceva pana sa-si faca aparitia si in ciclism. Beneficiile unor discuri de carbon sunt clare: greutate foarte mica, durata mare de viata si disipare rapida a caldurii.

Discurile de carbon fabricate de Kettle sunt compuse dintr-un amestec numit SiCCC – Silicon Carbide, Ceramic, Carbon. Carbura de siliciu confera rezistenta la uzura, materialul ceramic ajuta la disiparea caldurii, iar fibra de carbon face discul solid si rigid. Discul este disponibil in doua variante, unul complet din SiCCC numit SFL si unul doar cu suprafata de franare din SiCCC si cu centrul din carbon. SFL este varianta premium, cu o greutate mai mica, o rigiditate crescuta si un pret mai mare. Acronimul de la SFL este Super Feather Light, (dar fanii spun ca mai bine s-ar potrivi So F…kin’ Light) deoarece greutatea de doar 40 grame este aproape cat o pana. Discul cu interiorul de carbon a fost facut pentru cei cu un buget mai restrains, deoarece SiCCC este un material mult mai scump decat carbonul simplu.

Discuri de frână de carbon de la Kettle Cycles 2

Constructia discurilor este complexa si delicata. Deoarece materialul este foarte scump, este folosit si dozat cu maxima atentie, pentru a evita pierderile. O varianta simpla ar fi constructia discului din multe straturi de material apoi frezarea lateralelor pana la grosimea dorita. Acest procedeu ar fi prea costisitor, de aceea inginerii de la Kettle au dezvoltat un proces de fabricatie prin care imbina granulele de siliciu cu placutele ceramice si fibrele de carbon. Pentru obtinerea unei suprafete perfect drepte discurile sunt la final slefuite cu diamant.

Testele facute pe discuri nu au relevant nici o slabiciune. Ceramica disipa caldura instantaneu, deci nu vor aparea diminuari ale puterii de franare nici pe cele mai lungi coborari. Datorita duritatii carburii de siliciu, durata de viata a discurilor va fi mai mare decat a discurilor metalice. S-au efectuat si teste mai dure asupra discurilor, franari prelungite la turatii foarte mari, gaurirea si lovirea lor, fixarea pe roata doar cu trei suruburi, si din toate au iesit invingatoare. Un alt mare avantaj e ca suporta orice tip de placuta de franare. Producatorul a declarat ca lucreaza la niste placute speciale care sa mareasca forta si calitatea franarii.

Discuri de frână de carbon de la Kettle Cycles 3

Greutatea pentru un disc SFL de 140mm este de 40g, iar pentru cel de 160mm este de 55g. Discul din doua piese cantareste 60g la 160mm si 75g la 180mm. In curand vor fi disponibile si modele de 200mm. Preturile nu sunt ferm stabilite, incep de la aproximativ 100 dolari pentru SFL si 80 dolari pentru SiC.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.