O zi de antrenament cu Ideal Geiger Team 1

Pentru că multe persoane s-au arătat interesate de articolele mele de la sfârșitul Turului Sibiului 2012, m-am gândit să continui acest demers și mi-a venit o idee sub forma unei sugestii pentru cei care își doresc să performeze, dar din anumite motive (chef,stres,probleme de zi cu zi etc.) nu își găsesc motivația.

Prin urmare vă voi prezenta cum a decurs o zi de antrenament specific acestei perioade, antrenament făcut împreună cu colegul meu de la Ideal Geiger Team,Ulisse Gheduzzi. Folosesc termenul  „specific” pentru că noi deja avem un cumul de km și putem face acest program pe care urmează să vi-l împărtășesc. Acest cumul s-a concretizat pe perioada a 2 luni, teoretic pentru că practic eu am suferit o accidentare care m-a ținut pe bară aproape o lună,dar incerc sa consider zilele de repaos o prelungire a perioadei de tranziție de la sezonul 2012,doar pentru a nu-mi afecta psihicul.

Asadar, în condițiile în care ne-am format o bază constituită din alergări ușoare,diverse exerciții de gimnastică dar și ieșiri cu bicicleta în regim de rulaj ușor,în luna februarie facem cunoștință cu seturi de forța pe teren plat(că altul nu avem în zona Bucureștiului).

Traseul ales pentru azi a presupus un efort de 3 ore și 25 de minute și l-am strucurat în raport cu condițiile meteo.De obicei alegem ieșirile din oras cât mai aproape de casă, pentru a evita traficul din capitala și a începe direct cu o pedalare constantă, fară să fim nevoiți să ne oprim la diverse semafoare.

Am constatat că vântul era prezent și bătea dinspre est,deci ne-am luptat la început cu vântul puternic din lateral dreapta,drept pentru care am schimbat trena la un minut cu succesiunea la trenă lăsându-ne pe dreapta,apoi revenind pe partea stângă a roții spate celui din față (în termeni cicliști „morcov”).

O zi de antrenament cu Ideal Geiger Team 2

După cum se observă pe hartă,la un moment dat drumul merge spre dreapta, în localitatea Grădiștea,iar vântul ne sufla direct în față. Încălziți bine ne-am închipuit acest vant ca și cum ar fi un deal care nu se mai termină și am început să dăm drumul la seriile de forță despre care am scris mai devreme.O serie constă în:

-5 minute de mers pe pinionul cel mai mic păstrând o cadență de aprox. 40rpm și un puls nu mai mare de mediu, stând pe șa
-5 minute de mers pe acelasi pinion mic,cu o tendința de mărire a cadenței și implicit a pulsului,dar ridicați din șa
-5 minute de mers cu o cadență peste 90 rpm( un pinion mare),păstrând același puls
-5 minute de recuperare efectivă

Am repetat de 4 ori( total 80min.), timp în care am parcurs prima bucla din traseu. De aici am continuat traseul,dar cu vânt de spate care ne-a ajutat să dezvoltam o viteză mai mare, până la următorul viraj stânga în localitatea Dascalu unde succedarea la trena acum o făceam invers de cum am început antrenamentul ( aceiași perioada de un minut), stilul păstrându-l la fel până la intrarea în București.

Țin să precizez că nu vom repeta acest program a doua zi. Alegem ziua de forță după odihnă sau după o zi de rulaj specific zilelor din ianuarie sau decembrie.
Înca un lucru important, nu ne încumetăm la asemenea distanțe fără apă(1l) și servim masa înainte. Lăsăm presiunea în roți mai mica și folosim biciclete mai grele.

Invit pe oricine să încerce acest tip de antrenament de forță, nefiind necesar ca orarul să fie bătut în cuie.

Aceasta este o zi din programul echipei Ideal Geiger Team în această lună. Dacă v-a placut voi mai redacta un articol și luna viitoare, articol în care voi prezenta cum transformăm aceasta forță acumulată în viteză. Programul devine din ce
în ce mai interesant.

Până atunci vă doresc antrenamente inspirate!

Articol scris de Ștefan Constantin, membru Ideal Geiger Team.

6 COMENTARII

  1. multumim pentru articol! daca ai scrie cate unu in fiecare sapt ar fi perfect 🙂
    e frumos cand auzi cum isi petrec zilele de antrenament sportivii de elita!

  2. Excelent! Numai sa-mi spui unde „servesti” masa, ca vreau sa-ti dau si eu o comanda pentru patru mici si o bere.

  3. Placut traseul, l’am facut partial asta vara, cu puterile mele, dar nu m’am gandit la posibilitatea de a’l face acum cand este RECE ! Incitant …

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.