calatorie spre centrul pamantului

CĂLĂTORIE SPRE CENTRUL PĂMÂNTULUI a fost primul concurs de ciclism organizat într-o mină de sare din Romania. Conceptul unic a fost gândit de Paul Drăgan, omul care stă și în spatele organizării maratonului Transalpin-Bike.

Au mai pus umărul la organizare și reprezentanții Salrom, domnii Radu Ene și Radu Bendei, cei doi meritând felicitările noastre pentru modul în care au ales să se implice în organizarea cursei.

Concursul, care așa cum am precizat mai sus este unic în România, a fost organizat de asociația sportivă TransAlpinBike, care a oferit publicului un spectacol în care actorii principali au fost nimeni alții decât cei 266 de mountain bikeri aliniați la start.

Ciclism.ro a dat cuvântul unui participant la cursă, un membru al echipei Ideal Geiger Team, care ne povestește mai jos experiența trăită de el în acest concurs.

“Imediat cum mi-a ajuns la ureche vestea organizării acestei competiții am hotărât că nu trebuie s-o ratez, iar motivele sunt multiple. În primul rând m-am gândit că ar fi o bună oportunitate de a intra în forma mai bine. Ştim cu toţii că cel mai adecvat antrenament al unui ciclist este de fapt un concurs. Altă cauză care m-a încântat a fost mediul în care plutonul trebuia să pedaleze, sare din belşug, temperatură constantă de 10 grade, suprafaţă tare, umiditate scăzută … în orice caz, condiţii mai prielnice decât ce ne oferea luna februarie pe şoselele noastre. Nu în ultimul rând, argumentul suprem a fost experienţa inedită de a pedala într-o mină la peste 200 de metri adâncime într-un cadru bine pus la punct.

Din cauza numărului limitat de participanţi impus de organizator, echipa Ideal Geiger nu a reuşit să se înscrie cu toţi membrii săi, ci doar eu şi Monica Serachitopol am fost pe lista de start.

calatorie spre centrul pamantului7

Startul a fost dat sub forma a 2 manşe, concurenţii fiind împărţiţi în 2 mini plutoane de 133 de ciclişti, urmând ca primii 50 clasaţi din fiecare manşă să acceadă în finală. Traseul bine definit şi presărat cu obstacole sub forma unor saci de sare şi 3 bârne transversale, străbătea o distanţă de aproximativ 3 km atât în sala Unirea unde avea acces orice vizitator cât şi o parte din tunelul de acces prin care şi-a făcut apariţia întreaga caravană. Clasamentul se făcea în funcţie de turele efectuate în limita a 60 de minute şi ordinea trecerii liniei de sosire.
Eu şi cu Monica am fost repartizaţi în a doua manşă şi nu aveam altceva de făcut decât să-i privim pe ceilalţi cum evoluează. Primul grup a plecat în trombă, Kelemen Arpad reuşind să se distanţeze de restul grupului din primii metri, mărind treptat avansul faţă de colegul său de la Nomad Merida CST, Robert Gustav. După efectuarea celor 60 de minute, Kelemen a reuşit să treacă pe sub poarta de finish de 11 ori, iar la fete, prima care a încheiat această semifinala a fost Faoro Deborah de la KTM Cycling Team.

calatorie spre centrul pamantului 3

După încălzire m-am poziţionat la linia de start încrezator şi cu dorinţa de a da cel mai bun randament.Deşi nu ştiam cum se va comporta bicicleta în condiţii de concurs pe această suprafaţă. După start, mi-am păstrat locul printre primii. Roşioru (Felt Sidi) se afla în frunte, precedat de Dîrnescu Dorin (KTM), Szigyarto Lazlo (NoMad Merida CST) pe al treilea loc, Maus (Tibiscus), apoi eu. La minutul 20 un incident a impus oprirea cursei pentru accesul ambulanţei.Un concurent a căzut la trecerea peste acele bârne şi a suferit o leziune la falcă, intervenţia ambulanţei fiind benefică, ciclistul a fost transportat la spitalul din Ploiesti pentru a elimina orice pericol cu privire la starea de sănătate a acestuia(se pare că nu au fost probleme grave și a fost externat în aceeași zi).
Această întrerupere bruscă de la efort m-a dereglat un pic şi în timp ce aşteptam o decizie din partea organizatorului cu privire la reluarea cursei ochii începuseră să-mi dea o senzaţie de usturime severă din cauza prafului de sare.

calatorie spre centrul pamantului 2

Am reluat cursa, anulându-se cele 20 de minute deja disputate şi plecând cu un nou interval, de data aceasta de 30 de minute din pricina acelui accident. Totodată acele bârne au fost îndepartate pentru a spori siguranţa concurenţilor. Etapa a doua s-a desfăşurat ca înainte, Roşioru fiind permanent în fruntea cursei, Dîrnescu la câteva secunde în spatele său, apoi eu muncind din greu pentru a nu pierde poziţia faţă de aceştia. În ultimele 5 minute din cursă, imediat după linia de sosire aveam de sărit acei saci de nisip şi în momentul respectiv lanţul mi-a sărit de pe foi în exterior, urmând a intra în tunel. În încercarea de a pune lanţul la loc din mers,o za s-a agăţat între schimbătorul de foi şi un dinte şi mi-a deformat lanţul în acea zonă. Consecinţa fiind trosnetul la fiecare trecere a zalei deteriorate pe pinioane.Nu mi-am dat seama pe moment ce s-a întâmplat şi ştiind că mai am doar o tură am continuat fără a mai pedala în forţă, reuşind să-mi păstrez poziţia până la final.La fete,Monica a trecut prima linia de sosire în runda a doua.

Datorită băieţilor de la cortul Cube, problema lanţului mi-a fost rezolvată şi am rasuflat uşurat că pot continua şi finala, fiindcă m-a cuprins o teamă că nu mă voi încadra în timp util pentru remedierea problemei.

calatorie spre centrul pamantului9

Nu a durat mult şi runda finală era pe cale să înceapă, dar timpul de parcurgere s-a micşorat de la o ora la 30 de minute. Cum era de aşteptat, s-a menţinut un ritm mult mai tare decât în semifinală. Eu încă din start am pierdut câteva poziţii şi am prins primul viraj şi al doilea în aglomeraţia plutonului. Până să mă urnesc deja pierdusem secunde bune faţă de fruntaşii cursei. Am reuşit pe parcurs să mai ajung câţiva ciclişti dar în tunel lipsa de concentrare şi-a spus cuvântul fapt pentru care am pierdut aderenţa într-un viraj strâns. Am măturat pe 2 metri tot praful de pe jos dar cred că în 3 secunde eram înapoi sus pe şa trăgând în continuare cu toate forţele spre cei din faţă. Pe coborârea din tunel a căzut şi Pop Daniel (Sponser). Nu am mai reuşit să îl ajung decât pe Georgios Georgiadis cu care am mers împreună până la final. În faţa noastră la diferenţă de 10-15 secunde se aflau Dăițoiu Gabriel, Maus, Dîrnescu, Szigyarto şi la o diferenţă considerabilă rulau conducătorii cursei, Kelemen, Gustav şi Roşioru, câştigătorul fiind decis la 2 sutimi de secundă în favoarea lui Kelemen, podiumul fiind completat de colegul său Gustav, iar pe ultima treaptă clasându-se Roşioru. Eu am ocupat locul 9 în clasamentul general.

După validarea rezultatelor am fost plăcut surprins să aflu că eu deţin locul 2 la categoria 18-29 de ani dupa Dîrnescu Dorin, care din punctul meu de vedere a mers excepţional arătând o îmbunătăţire a calităţilor de atlet faţă de sezonul precedent. Constantin Iordan a completat podimul categoriei noastre.

Monica a sosit pe locul 5 în clasamentul feminin, câştigătoare fiind Deborah (KTM Cycling Team), urmată de Doina Titei (NoMad Merida CST) şi Dumitru Irina (Bikers Urban).

calatorie spre centrul pamantului 7

Aceasta a fost istorisirea cursei ce poartă titulatura de “Călătorie spre centrul Pământului”, o cursă de viteză, de îndemânare în viraje, în care cicliştii de explozie au fost avantajaţi şi au profitat de lipsa vântului care impunea un mod mai organizat de pedalare.”

Text © Ștefan Constantin – Ideal Geiger Team

Foto © ciclism.ro

calatorie spre centrul pamantului 4

 

calatorie spre centrul pamantului 5

calatorie spre centrul pamantului 6

calatorie spre centrul pamantului8

calatorie spre centrul pamantului11

calatorie spre centrul pamantului12

calatorie spre centrul pamantului13

calatorie spre centrul pamantului15

calatorie spre centrul pamantului14

 

2 COMMENTS

  1. Da… cum vine fraza de mai jos? Nu cumva echipa nu a participat pt ca a fost in Cipru?
    “Din cauza numărului limitat de participanţi impus de organizator, echipa Ideal Geiger nu a reuşit să se înscrie cu toţi membrii săi, ci doar eu şi Monica Serachitopol am fost pe lista de start.”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.