Campionatele Mondiale de Ciclocros 2013 marianne voss
Pentru prima oară în istoria de 64 de ani a Campionatelor Mondiale de Ciclo-cros, competiţia a fost organizată în afara Europei, anul acesta având loc la Louisville, Kentucky. Din cauza costurilor de transport destul de ridicate, la start s-au aliniat mai puţini concurenţi ca de obicei, cei mai mulţi din Statele Unite şi Canada. Cu toate acestea, europenii au dominat toate probele, singura prezenţă pe podium a statului gazdă a fost americanca Katherine Compton, ocupanta locului doi în proba feminină.

Belgianul Sven Nys s-a duelat în proba masculină cu compatriotul său Klaas Vantornout, care a avut câteva probleme în ultimul tur de circuit, Nys obţinând al doilea titlu din carieră, iar Vantornout şi-a adăugat în palmares a doua medalie de argint. La debutul său la categoria elite în cadrul unui campionat mondial, olandezul Lars van der Haar s-a clasat pe locul trei, cu o întârziere de 25 secunde faţă de învingător.

Martin Bina (Cehia), învingătorul din ultima cursă a Cupei Mondiale a luat un start rapid, fiind întrecut ulterior de francezul Francis Mourey. Dar curând în frunte au apărut Nys, Vantornout, Kevin Pauwels, iar în urmărirea lor: Niels Albert şi Lars van der Haar. Curând trierea a fost făcută şi Nys a încheiat primul cursa, la doar 2 secunde distanţă de Vantornout, cei doi fiind urmaţi de Lars van der Haar.

În proba feminină, Marianne Vos a dominat cursa, cum o face de cinci ani consecutiv. Alături de victoria de la Mondialele din 2006 este a şasea victorie a ciclistei olandeze la mondiale. Americanca Katie Compton s-a clasat pe locul doi. Medalia de bronz părea a fi pentru a doua oară consecutiv cehoaicei Katerina Nash, dar din cauza unor probleme cu lanțul, locul trei a fost revendicat de ciclista franceză Lucie Chainel-Lefevere.

În proba de juniori s-a impus olandezul Mathieu van der Poel şi tot un olandez câştiga proba U23, Mike Teunissen, astfel încât Olanda se întoarce acasa cu trei medalii de aur, alături de cea a Mariannei Vos în proba feminină. Belgianul, Wietse Bosmans a încheiat competiţia sub 23 ani la 14 secunde în spatele lui Teunissen pentru a urca pe a doua treaptă a podiumului, iar compatriotul său Wout Van Aert a luat medalia de bronz. Dealtfel, Olanda şi Belgia au dominat net proba Under 23, ocupând primele 10 locuri la general, Belgia cu 6 locuri şi Olanda cu 4.

Foto: Dave McElwaine

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ