Federatia Romana de Ciclism - Vremea dinozaurilor a trecut

Dacă cineva mă întreba acum câteva zile cu ce șanse îl creditez pe Eduard Novak aș fi răspuns simplu, șanse minime.

Vlad Stoica  a fost primul care m-a sunat să îmi spună vestea cea mare, că vremea dinozaurilor a trecut, că noul a învins vechiul, că Eduard Novak, campionul, l-a învins pe Ion Badea, marioneta lui Vasile Selejan.

Pentru mine, nebunul care a luptat de 4 ani de zile cu nesimțirea conducerii Federației de Ciclism, vestea că Ede este noul președinte pare și acum ireală. 14 la 13 a fost scorul final cu care un campion mondial și olimpic a reușit să îl învingă pe un om care nu are nimic de a face cu ciclismul și care a fost susținut de cluburi care la rândul lor nu au nimic de a face cu ciclismul.

A fost o victorie mare și este un început de drum la care mulți dintre noi, cei care iubim ciclismul, nu mai speram. Cine speră însă că alegerea lui Ede la conducerea FRC va rezolva problemele se înșeală amarnic. Sunt sigur că lupta abia acum începe, că osul nu va fi lăsat prea ușor de cei care îl rod de mai bine de 12 ani, că războiul abia acum începe cu adevărat și că lupta va fi una de durată.

Care sunt așteptările mele de la noul președinte:

1. Primul lucru pe care trebuie să îl facă noul președinte este eliminarea lui Vasile Selejan din orice funcție deținută în acest moment în cadrul FRC. Orice altă acțiune, orice compromis în această direcție, nu face decât să îl discrediteze pe Eduard Novak.

2. Angajarea unei persoane competente în funcția de Secretar General, o persoană capabilă să facă management performant, care poate restructura în profunzime sistemul și care poate pune în aplicare hotărârile președintelui și ale conducerii alese.

3. (Poate că acest punct 3 poate fi considerat prioritatea numărul 1) Comandarea unui audit independent care să verifice activitatea FRC din ultimii 5 ani, care să analizeze modul în care au fost cheltuiții banii și să semnaleze neregulile.

4. Eliminarea de urgență a hotărârilor abuzive luate la sfârșitul anului 2012 de fosta conducere și ridicarea suspendării cluburilor care fac performanță.

5. Examen de competență pentru toți angajații actuali ai FRC și eliminarea din structură a tuturor paraziților care nu fac performanță.

6. Organizarea unei întâlniri cu toți reprezentanții presei de specialitate pentru comunicarea priorităților FRC și pentru a dezbate pe marginea unei strategii comune de comunicare. Ciclismul trebuie promovat și are nevoie de sprijinul nostru.

Ce nu îmi doresc de la noua conducere a Federației de Ciclism:

1. Nu doresc începerea unei vendete și nu vreau ca noul președinte să trateze problemele la nivel personal. Eduard Novak trebuie să arate că deși este tânăr are maturitatea necesară pentru a schimba lucrurile pentru că nu funcționează, nu de dragul schimbării.

2. Nu mai doresc scandaluri de presă generate de conducerea FRC. Președintele trebuie să fie în permanent contact cu presa și trebuie să lămurească orice suspiciune.

3. Nu îmi doresc organizarea Turului României din banii FRC în detrimentul pregătirii sportivilor români. Prioritatea trebuie să fie creșterea noilor generații, nu finanțarea unui tur ciclist. Turul României trebuie să devină o competiție profitabilă sau trebuie externalizat ca și competiție(oferit contra unei taxe unui organizator privat care trebuie să respecte niște reguli impuse de FRC)

Sunt doar câteva dorințe personale pentru un început de mandat dificil dar care va schimba cu siguranță în bine ciclismul românesc.

Eduar Novak a demonstrat din nou că este un mare campion dar are nevoie de o echipă care să performeze si sunt sigur că este conștient de acest lucru. La fel ca în ciclism și în management echipa este cea care îl ridică sau îl coboară pe lider. Sper că Ede se va înconjura de oameni competenți și o să reușească să restructureze și să orienteze spre performanță ciclismul românesc.

 

 

19 COMMENTS

 1. Prima masura pe care trebuie sa o ia Eduard este excuderea din FRCT a bubei negre Vasile Selejan….sunt tare curios daca o fac face!!!

 2. Daca turul Romaniei nu se mai organizeaza, pentru ce oare mai trebuie cheltuiti banii pe sportivi? si-asa nu sunt curse.
  In rest complet de acord.

 3. Nu am scris că nu trebuie să se organizeze, am scris că trebuie să fie profitabil sau să fie “cesionat” unor oameni care îl pot face profitabil și care sunt dispuși să plătescă FRC pentru a organiza această competiție.

 4. Un ciclist batran ca mine poate zice citeva vorbe ce nu pot fi banuite de vr-un partizanat. Alegerea lui Novak ,o pot asemui cu alegerea lui Constantinescu ca presedinte in 1996,ce entuziasm general a fost ,ce crunta dezamagire a urmat,ce penibil a sfirsit. Nu sunt eu cel in masura sa dau sfaturi dar niste sugestii pot da : audit serios care sa arate modul cum s-au scurs bani publici in buzunare mai mult sau mai putin cunoscute, eliminarea totala din orice post a gastii vechi din federatie,externalizarea Turului Romaniei,am vazut ce inseamna un tur profesionist anul trecut la Sibiu,cu mult peste Turul Romaniei…in fine,incurajarea tinerelor sperante pe cara un mos ca mine le-a tot vazut,cel putin la cursele mtb. Inchei,urind succes noii echipe si sa tina minte ce zisei nitel mai sus,referitor la “tap”. Nu as dori ca Novak sa se declare si el infrint de sistem…

 5. ai dreptate ovidiu….cum am facut si noi anul trecut….am platit tot ce apartinea de FINISH, in schimb am primit de la Selejan intr-un interviu ca “asa-i ce bine a fost organizat de FRC” finish-ul???? intreb eu atunci pe ce s-a cheltuit banii?noi vrem sa=l ridicam ciclismul, si am facut si o sa facem cu mare placere daca Eduard ne include in program 😉

 6. Hai sa-l lasam pe Eduard sa vedem de ce poate fi instare si dupa un an…tragem linie si il urechem si pe el daca e cazul!
  Pana atunci ma bucur ca a spart puroiul din FRCT!
  Acum vreau sa vad cum FRCT accepta fara echivoc cluburile si amatorii in copetitiile pe care le organizeaza si sa-i sustina, piste pe carosabil smd.

 7. Cezar exact asta am zis si eu acum ceva vreme fara a inplica nume plotice. Nu poti de unul singur sa razbesti. PS Eu sunt ciclism amator prezicator 😛

 8. Mult noroc lui Eduard! despre Selejan ce sa va spun, sistemul caracatita creat de multi ani va fi destul de greu de eliminat. Am fost ciclist si la orice campionat de ciclocross in Poiana Brasov nea Salas era acolo cu familia cate o saptamana si va imaginati pe cheiltuiala cui petreceau vacanta. Nea Salas a facut armata la Brasov, mai exact la Dinamo si era de fapt un valutist si nu un sportiv emerit.
  Locuiesc intr-o tara in care din 5 milioane de locuitori avem ciclisti foarte buni si chiar campioni mondiali si va pot spune ca talentele se formeaza in cluburile locale, sustinute de primarie, magazine si alti diferiti sponsori care sustin concursurile de amatori si bineinteles de profesionisti.
  Ideea este sa sustinem miscarea, sportul local si dupa aceea vom culege o gramada de campioni.
  Inca o data bafta Eduard.
  Va multumesc, Adi.

 9. Daca voi credeti ca banii pentru Mica Bucla se duc exact pt organizare va inselati amarnic. Majoritatea cheltuielilor sunt suportate de autoritatile locale si cluburile/ asociatiile(private sau de stat) implicate in acest proiect. Unde oare se duc cu adevarat banii… poate vom afla intr-o buna zi.

 10. Nororc ca a fost votul secret la alegerea presedintelui, altfel …
  Uni la votarea altor probleme mai spinoase rididcau mana cu frica . Pacat ca nu sa filmat in totalitate ,era de rasul lumii .

 11. Gresala mare la votul asupra ridicarii suspendarilor a fost exact ca nu a fost secret!!! Daca va uitati si pe filmari se vede cum zic ” hai ridicati mana sa vedem clar cine voteaza” zicea Badea!!!
  Trebuia sa se propuna ridicarea suspendarilor dupa alegerea noi conduceri, cu Ede la prezidiu.
  Pai de aia e lupta asa mare …pt banii de la mica bucla, ca doar nu pt o functie onorifica!!!

 12. Acum efortul principal a lui Selejan va fi, nu cum sa conlucreze cu Ede sa mearga treaba, ci cum sa-i bage bete in roate si sa ameninte cluburile pe la spate ca sa faca front comun impotriva lui Ede.

 13. Cat de slabi pot sa fie oamenii aia de la conducerea cluburilor cu drept de vot, care sunt niste marionete, si actioneaza de frica lu selejan, nu se gandesc la binele ciclistilor de care se ocupa! Bietii sportivi exact asta vad in fata lor , cum se lupta fara sportivitate, miseleste, cum se fura rezultate, cum sunt facute loturi dupa prietenii si nu dupa valoare! Exact asat vad domnilor antrenori! Cat despre cei cu drept de vot care nu au nici un ciclist…ce sa mai zici…de aia au fost creati ca sa serveasca voturi lui selejan!!!

 14. Aviz Clujului , care am inteles ca e si o relatie de aia de cumetrie (nasi)..sau ceva de genu cu selejan…apai cum sa nu-i dai votu’!!!

 15. De cand e lumea banul (sistemul monetar) dicteaza si nu stiu de ce va faceti iluzii ca asta se va schimba…Interesul ciclistilor pasionati e mereu la coada tocmai pentru ca nu sunt fotbalisti la care sa se uite o goaza de inteligenti si sa mai si plateasca bilet pe deasupra.
  Luati aminte..pana nu se fac autostrazi, biciclistul sau ciclistul pe drumul public va fi privit ca un element care provoaca “pierderi de timp=>bani” patronatelor….Cine are cap sa priceapa… cine nu … no comment.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.