Muzeu online Campagnolo 80th Anniversary 1

2013 este un an important pentru firma italiana Campagnolo, deoarece aniverseaza 80 de ani de la infiintare. Pentru a celebra aniversarea, Campagnolo a deschis un muzeu online ce prezinta istoria firmei, momentele deosebite si multe poze de arhiva.

Totul a inceput in 11 noiembrie 1927, o zi friguroasa in care tanarul ciclist Tullio Campagnolo pedala din greu la deal intr-un concurs de sosea. Pe atunci nu existau pinioane multiple si schimbatoare, roata spate avea doua pinioane diferite, cate unul pe fiecare parte. Cand se ajungea la o urcare, ciclistul se oprea, scotea roata si o intorcea cu pinionul mai mare pe dreapta. Pentru a nu fi nevoiti sa care o cheie, ciclistii puneau piulite fluture la axul rotii. In acea zi Tullio Campagnolo era epuizat si avea degetele inghetate, iar cand a vrut sa desfileteze piulitele nu a reusit. Frustrat, s-a hotarat sa inventeze un sistem de strangere a rotii mai usor de folosit. Astfel a luat nastere primul ax gol cu tija cu strangere rapida. Mai tarziu a capatat denumirea de Quick Release QR, dar si acum mai aud ciclisti denumind acest sistem „campanioale”. In februarie sistemul QR este patentat, iar in 1933 se incepe productia si ia nastere firma Campagnolo.

Muzeu online Campagnolo 80th Anniversary 2

Astazi Campagnolo este cel mai popular producator de piese petru bicicletele de sosea, multi apreciind produsele lor drept cele mai bune din lume. Muzeul online se poate vizita la adresa 80th Anniversary Page. Tot cu aceasta ocazie Campagnolo a lansat si un groupset mai deosebit, pe care l-am prezentat deja intr-un alt articol.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.