podium turul flandrei 2013Fabian Cancellara (RadioShack Leopard) a reuşit să se impună pentru a doua oară în cariera sa în Turul Flandrei, chiar în ediţia cu numărul 100. Elveţianul l-a lăsat în urmă pe unul din favoriţii cursei, Peter Sagan (Cannondale), pe cea de-a 17-a căţărare, dealtfel şi ultima, Paterberg. Ultimii 13,3 kilometri au fost pentru Cancellara un contratimp individual, avansul său crescând gradual, distanţa faţă de Sagan ajungând la 1 minut şi 26 secunde până la finalul cursei. După alte două secunde a trecut linia de sosire Jurgen Roelandts (Lotto Belisol).

Campionul Belgiei, Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step), unul din pricipalii favoriţi a fost nevoit să abandoneze cursa la kilometrul 19, după ce a căzut şi s-a lovit la şoldul şi genunchiul drept. Din fericire, radiografiile nu au arătat nici o fractură, dar primăvara belgianului ar putea fi compromisă.

9 rutieri au reuşit să se desprindă de pluton, dar doar Jetse Bol (Blanco) şi Laurens De Vreese (Topsport Vlaanderen-Baloise) au supravieţuit din evadarea iniţială. André Greipel (Lotto-Belisol) a atacat din pluton pe a patra căţărare a zilei, Molenberg şi a format grupul fruntaş cu Michael Kwiatkowski (Omega Pharma-Quickstep), Maarten Tjallingii (Blanco) şi Marcel Sieberg (Lotto-Belisol). În timp ce Bol a fost lăsat în urmă, la grupul celor cinci s-au alăturat Mirko Selvaggi (Vacansoleil-DCM) şi Sébastien Minard (AG2R La Mondiale), când mai erau încă de rulat 40 km.

Pe a doua căţărare pe Oude Kwaremont, a sosit rândul lui Sieberg şi De Vreese să fie lăsaţi în urmă, ca după Paterberg în frunte să mai rămână doar Selvaggi şi Kwiatkowski.

Cu 32 km încă de rulat Yoann Offredo (FDJ), Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol), Sébastien Hinault (IAM) şi Sébastien Turgot (Europcar) au atacat. Dar după ultima căţărare pe Oude Kwaremont Roelandts s-a distanţat pe o porţiune de pavate, rămânând singur în frunte.

Din spate, mişcarea învingătoare a venit din partea lui Cancellara, singurul care a reuşit să îi ia urma fiind Sagan. Cei doi l-au ajuns pe Roelandts, trioul ajungând la Paterberg cu un avans de 15 secunde. Dar Sagan şi Roelandts nu au putut ţine pasul cu cvadruplul Campion Mondial la contratimp, Cancellara încheind cei 256,2 km în 6h06’01”. Cel care a condus plutonul peste linia de sosire la 1 minut şi 39 secunde de învingător a fost norvegianul Alexander Kristoff de la Katusha, ocupantul locului patru.

Clasament final

1 Fabian Cancellara (RadioShack Leopard)                       6h06’01”
2 Peter Sagan (Cannondale Pro Cycling)                             +1’27”
3 Jurgen Roelandts (Lotto Belisol)                                        +1’29”
4 Alexander Kristoff (Katusha)                                              +1’39”
5 Matthieu Ladagnous (FDJ)
6 Heinrich Haussler (IAM Cycling)
7 Greg Van Avermaet (BMC Racing Team)
8 Sébastien Turgot (Europcar)
9 John Degenkolb (Argos-Shimano)
10 Sebastian Langeveld (Orica-GreenEdge)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.