Jante de carbon şi butuci magnetici de la Alchemist 1

Firma italiana Alchemist fabrica o serie de jante si butuci ce sfideaza orice concurenta. Pe langa faptul ca sunt foarte usoare si rezistente, includ si cateva tehnologii deosebite.

Jante de carbon şi butuci magnetici de la Alchemist 2

Jantele sunt construite din doua tipuri de fibra de carbon unite cu o rasina speciala rezistenta la socuri. Straturile de carbon sunt formate intr-o matrita de inalta presiune, ceea ce le garanteaza o mare rezistenta la impacturi si lovituri. Gaurile spitelor sunt orientate la un unghi de 5° fata de janta pentru a permite spitelor sa se alinieze corect. In plus gaurile sunt amplasate offset (spre o laterala a jantei) pentru a usura constructia rotii si centrarea in cadru.

Jante de carbon şi butuci magnetici de la Alchemist 3

Alchemist produce trei dimensiuni de jante: de 26”, 27,5” si 29”, toate in varianta tubeless si normale. Greutatea jantelor este foarte mica, dar vin cu o limitare de 90kg a greutatii ciclistului. Toate modelele au 28 de gauri si costa intre 530 si 570 de euro.
Greutatile jantelor:
26” – 245g tubeless si 265g normale
27,5” – 265 g tubeless si 290g normale
29” – 280g tubeless si 310g normale

Jante de carbon şi butuci magnetici de la Alchemist 4

Butucii au carcasa din carbon, iar flansele din aluminiu 7075. Fibrele de carbon sunt aranjate cu mare atentie pentru a obtine un butuc foarte solid si rezistent la torsiune. Toti butucii sunt compatibili cu disc de frana cu sase suruburi. Butucul spate se numeste Magneto si are o particularitate foarte interesanta. Clichetii nu au arcuri ci sunt impinsi in pozitie de magneti. Arcurile se inmoaie sau cedeaza dupa un timp, dar magnetii nu. Astfel butucul va avea o durata de viata mai mare, nu are nevoie de intretinere si poate fi sigilat mai bine impotriva factorilor de mediu. Varianta standard 135x10mm cantareste 255g, modelul 135×12 are tot 255g, iar butucul cu ax de 142×12 ajunge la 285g. Pretul butucilor spate incepe de la 450 euro.

Jante de carbon şi butuci magnetici de la Alchemist 5

Butucul faţă are constructie similara cu carcasa din fibre de carbon si flanse de aluminiu. Se fabrica in doua variante, cu ax QR de 9mm (105g) si cu ax 15mm thru-axle (100g). Pretul este de 230 euro. Alchemist are in oferta si doi butuci petru furca Lefty. Unul este tip clasic, dar celalalt este un model inovativ numit Disc Brake Release Lefty Hub. Acesta are partea de care se prinde discul detasabila, astfel ca roata poate fi demontata fara a se scoate discul de frana. Butucul clasic are 98 de grame si costa 200 euro, in cel demontabil adauga in plus 12 grame si 30 de euro.

Jante de carbon şi butuci magnetici de la Alchemist 6

Rotile construite cu jante si butuci Alchemist sunt foarte usoare. Un set de 27,5” pentru anvelope normale cantareste 1100 grame, iar un set de 29” are 1230 grame, cu ax de 15mm pe fata si 12mm pe spate.

2 COMMENTS

  1. Interesana idee cu magnetii,ma gandesc insa la distributia caldurii venite de la disc avand in vedere ca magnetii isi pierd magnecitatea peste un anumit nivel de incalzire.

  2. Daca magnetii se afla pe partea opusa discului, ce caldura mai ajunge la ei, tinand cont ca este vorba de o carcasa din carbon intre cele doua flanse din Al 7075 ?!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.