kreuziger-amstel-2013

După ce s-a implicat activ în plutonul de urmărire al evadării zilei, Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff) a câştigat celebra clasică Amstel Gold Race, ajunsă anul acesta la ediţia cu numărul 48. Cu 7 kilometri înainte de final, cehul s-a decis să îşi încerce de unul singur şansa la victorie, atacându-se colegii de evadare. Atacul său a luat pe toată lumea prin surprindere şi datorită răspunsului tardiv al marilor favoriţi din pluton, Kreuziger a trecut primul linia de sosire, după mai bine de 6 ore jumătate de cursă. Podiumul a fost completat de Alejandro Valverde (Movistar) care s-a impus la sprint în miniplutonul urmăritor, în faţa australianului Simon Gerrans (Orica-GreenEdge), aceştia fiind înregistraţi cu o întârziere de 22 secunde faţă de învingător.

Traseul cursei dintre Market Square din Maastricht şi Valkenburg (251 km) a fost modificat, fiind introdus un nou circuit final, care a ridicat numărul căţărărilor de la 32 la 34, iar ultima linie dreaptă a însumat 1,8 km după ultima căţărare pe Cauberg.

Prima evadare s-a fomat după 50 kilometri rulaţi, avându-i în componenţă pe Johan Vansummeren (Garmin Sharp), Tim De Troyer (Accent Jobs-Wanty), Alexandre Pliuschin (IAM), Mikel Astarloza (Euskaltel) şi Arthur Van Overberghe (Topsport Vlaanderen).

În pluton a doua trecere peste Cauberg a fost nefastă pentru Philippe Gilbert (BMC), Laurens Ten Dam (Blanco), Thomas Voeckler (Europcar), Rui Costa (Movistar) şi Andy Schleck (RadioShack Nissan) cei cinci fiind implicaţi într-o căzătură.

Din grupul din frunte pe Gulperberg Astarloza, Vansummeren şi Pliuschi s-au distanţat, dar la o accelerare a spaniolului, la 60 km de final, ceilalţi doi au fost distanţaţi. Astarloza a fost şi el ajuns la rândul său, astfel că la 10 kilometri de final în fruntea cursei se aflau şapte oameni: Kreuziger, Astarloza, Lars Petter Nordhaug (Blanco), Andriy Grivko (Astana), Pieter Weening (Orica-GreenEdge), Giampaolo Caruso (Katusha) şi Marco Marcato (Vacansoleil) urmăriţi îndeaproape de pluton.. Nordhaud a fost cel care a stricat armonia evadării, dar cel care s-a desprins definitiv a fost Kreuziger.

La 3 km de finish rutierul de la Saxo-Tinkoff a atacat singur căţărarea Cauberg, restul evadării fiind înglobată în plutonul urmăritor. Philippe Gilbert (BMC) a accelerat pe căţărare, urmat de Simon Gerrans (Orica), cu Alejandro Valverde (Movistar) pe urmele lor. Dar mişcarea lor a fost tardivă, Kreuziger nemaiputând fi ajuns până la final, devenind primul ceh care se impune în cursa olandeză. Gilbert a lansat destul de devreme sprintul final, fiind depăşit pe linia de sosire de Valverde şi Gerrans. Marele favorit Peter Sagan (Cannondale) nu a prins nici top 10.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.